Sajtóközlemények

A romantikus könyvek taroltak a Bookline júliusi sikerlistáján

A Bookline havonta megjelenő sikerlistáin gyakran szerepelnek romantikus alkotások, a nyári hónapokban azonban különösen nagy az érdeklődés a szívhez szóló olvasmányok iránt. Jól mutatja mindezt, hogy júliusban tizenhét szerelemmel teli, izgalmas és fordulatos művet találunk az ötven legkeresettebb cím között – még ha az első három helyen más kategóriába tartozó könyveket is találunk Delia Owens, Jean Raspail és Dr. Máté Gábor tollából.

A Bookline júliusi sikerlistájának első helyét Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című kötete szerezte meg. A szerző első regénye megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend, ezt bizonyítja, hogy már több alkalommal szerepelt a hónap három legkeresettebb alkotása között. A hamarosan filmvásznon is látható történet egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza, amiben egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki. Második legkeresettebb könyv Jean Raspail Szentek Tábora című írása lett, a francia író és világutazó regénye először 1973-ban jelent meg, és azon művek táborát erősíti, amik fontos társadalmi eseményeket vetített elő. Raspail kendőzetlen őszinteséggel ír a modernkori népvándorlásról, ami kísértetiesen hasonlít a 2015-ös migrációs válsághoz, közel fél évszázaddal azelőtt, hogy mindez ténylegesen megtörtént volna.

A Bookline sikerlistájának harmadik helyét Dr. Máté Gábor A test lázadása című munkájával szerezte meg. A Kanadában élő magyar származású orvos-író könyvében kutatásain, valamint saját tapasztalatain keresztül mutatja be a stresszbetegséget és egyúttal segítséget kíván adni az állandósult feszültség csökkentéséhez.

A test lázadása című kötet mellett Dr. Máté Gábor három másik írása iránt is sokan érdeklődtek, így került fel a legkeresettebb művek közé a szerző Szétszórt elmék, A család ereje, valamint A sóvárgás démonacímű könyve is, de ezeken kívül júliusban az olvasók több más tudományos írást is szívesen forgattak. Byung-Chul Han dél-koreai születésű svájci filozófusnak, kultúrteoretikusnak eddig három könyve jelent meg magyarul, ezek közül a legújabb A Föld dicsérete, ami a kertművelés és a természetközeli életmód filozófiai vonatkozásait helyezi középpontba – egy „sűrűn átszőtt esszé, ami félúton kerti naplóba fordul”. Az újonnan megjelent kötet a sikerlista harmincadik helyét foglalja el, de Byung-Chul Han másik két könyve is előkelő pozícióban szerepel: míg a Kiégés társadalma a negyedik, addig Pszichopolitika a negyvenhatodik.

A romantikus könyvek közül Karády Anna A füredi gyermek című történetét forgatták a legtöbben. A szerző első alkotása 2021-ben jelent meg: a Füredi lány – ami jelenleg a sikerlista huszonhetedik helyén található –hamar népszerű lett az olvasók körében. A füredi gyermek az azóta sorozattá bővült történet lezáró fejezete, amiben a szerző visszarepít bennünket Balatonfüredre, ahol még több részletet tudhatunk meg a főszereplő Almássy Anna életéről. Hasonlóan érdekes történeteket vetett papírra Colleen Hoover is. Júliusban a Magyarországon is egyre népszerűbb írónő három regényét – a Velünk véget ér, az Ugly Love – Csúf szerelem, valamint a Verity című köteteket – keresték a legtöbben.

Nyáron a romantikus regények mellett a krimik is kiemelt figyelemben részesülnek: nem csoda, hiszen a nyomozással, váratlan fordulatokkal és izgalmakkal teli alkotások kiváló társai lehetnek a nyaralásnak és az utazásnak. Ilyen izgalmas bűnügyi regény Andrew Wilson Agatha Christie és a suttogó orvos, valamint Kristina Ohlsson Viharjelzéscímű könyve.

Andrew Wilson bestseller-sorozatának első alkotása a krimi királynőjét nem szerzőként, hanem szereplőként mutatja be: hol gyanúsítottként, hol nyomozóként, hol pedig teljesen más szerepkörben. Kristtina Ohlsson Viharjelzés című írása egy igazi skandináv krimi, aminek középpontjában a közszeretetnek örvendő tanítónő és annak váratlan eltűnése áll.

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó24751
2Jean RaspailSzentek TáboraJogállam és Igazság Nonprofit Kft.új7
3Dr. Máté GáborA test lázadásaOpen Books081
4George FriedmanVihar a csönd előttMCC Press Kft.új7
5Byung-Chul HanA kiégés társadalmaTypotex Kiadóúj28
6Náray TamásAnyám szerintLibri Könyvkiadó-557
7Karády AnnaA füredi gyermekÁlomgyár Kiadó-547
8Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó31327
9Borsa BrownPárban NápolybanÁlomgyár Kiadó-540
10Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó6238
11R. Kelényi AngelikaVeszélyes VadvirágÁlomgyár Kiadóúj11
12Joanna Faber, Julie KingBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknekReneszánsz Könyvkiadó20210
13Colleen HooverVelünk véget érKönyvmolyképző Kiadó Kft.2142
14Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Könyvkiadó-471
15Tóth KrisztinaA majom szemeMagvető Könyvkiadó-753
16Edith Eva EgerA döntésOpen Books1541
17Valérie PerrinMásodvirágzásEurópa Könyvkiadóúj31
18Nádas PéterRémtörténetekJelenkor Kiadó-1172
19Dr. Máté Gábor, Dr. Gordon NeufeldA család erejeOpen Books-1459
20Andrew WilsonAgatha Christie és a suttogó orvosLETTERO KIADÓ KFT.új22
21Colleen HooverUgly Love – Csúf szerelemKönyvmolyképző Kiadó Kft.új30
22Julie CaplinRománc az Adriai-tengerenLibri Könyvkiadóúj11
23Dr. Máté GáborSzétszórt elmékOpen Books-1151
24Kristina OhlssonViharjelzésAnimus Kiadóúj23
25Karády AnnaA füredi földesúrÁlomgyár Kiadó2145
26Frank HerbertA Dűne eretnekeiGabo Kiadóúj22
27Karády AnnaA füredi lányÁlomgyár Kiadóúj30
28Elena ArmasSpanyol szerelmi átverés21. Század Kiadó-167
29Budai LottiAmit magammal viszekÁlomgyár Kiadóúj16
30Byung-Chul HanA Föld dicséreteTypotex Kiadóúj26
31Jodi Ellen MalpasA britMŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFTúj20
32Jo ThomasItáliai álomLibri Könyvkiadóúj15
33Vadadi AdriennKicsimackó a BalatononPagony Kiadó Kft.2736
34Dr. Máté GáborA sóvárgás démonaOpen Books-2550
35Mérő VeraLúgFelhő Café Könyvek Kft.9105
36Jókat eszünk – gyorsan és egészségesenVerdon Capiteúj14
37Nicola MayApró bolt az öböl partjánPioneer Booksúj17
38Fejős ÉvaElhitted álmomatErawan Könyvkiadóúj17
39Colleen HooverVerityKönyvmolyképző Kiadó Kft.új31
40Riley BakerA boldogító nem!Magánkiadás-21136
41M. C. BeatonEgy kis lopás nem akadály?Lettero Kiadóúj9
42Hidasi JuditApró bolt a sétányonÁlomgyár Kiadóúj24
43Edith Eva EgerAz ajándékOpen Books11303
44David de JongNáci milliárdosokHVG Könyvek kiadóúj29
45Gerald DurrellLéghajóval a világ körül / Léghajóval a dinoszauruszok földjénEurópa Könyvkiadóúj23
46Byung-Chul HanPszichopolitikaTypotex Kiadóúj23
47Bosnyák ViktóriaTündérboszorkányKOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFTúj29
48Adam SilveraMindketten meghalnak a végénMenő Könyvek-3458
49Guillaume MussoMost!Park Kiadóúj14
50Kerry FisherAmit az idő sem gyógyít beÁlomgyár Kiadóúj4

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Kiadóúj27
2Kristina OhlssonViharjelzésAnimus Kiadóúj26
3Borsa BrownPárban NápolybanÁlomgyár Kiadóúj24
4Byung-Chul HanA kiégés társadalmaTypotex Kiadóúj29
5Náray TamásAnyám szerintLibri Kiadó-452
6Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Kiadó-470
7Karády AnnaA füredi gyermek – A füredi lány-sorozatÁlomgyár Kiadóúj29
8Nádas PéterRémtörténetekJelenkor-270
9Ragnar JónassonBorúAnimus Kiadóúj20
10Tóth KrisztinaA majom szemeMagvető-654

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.