Sajtóközlemények

Bookline Top 50 – Tavasszal teli olvasmányok

Bár már láthatunk jeleket arra, hogy közeledik a tavasz, a valódi nyitás még nem következett be. Maradtunk még otthon, viszont így sokan és sokat olvastunk. A Bookline márciusi toplistája szerint szívesen töltődünk egy-egy önismereti írás vagy romantikus történet segítségével, de örömmel vonjuk be az olvasásba a legkisebbeket is. A toplista első helyén Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve áll, őt Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című írása követi, a lista harmadik helyét pedig Matthew McConaughey önéletrajzi könyve, a Zöldlámpa foglalja el.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve már a sokadik alkalommal szerepel a Bookline sikerlistájának élén. Ennek oka, hogy az Örökölt sors egy hiánypótló és örökérvényű témát dolgoz fel: segíti a családi sebek feltárását, így a gyógyulás útjára léphet az olvasó. A szerző szerint „múltunk feltárása nélkül csak halvány sejtéseink lehetnek arról, kik vagyunk, és miért pont ezt az életet éljük”. Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyvével szerezte meg a lista második helyét. Kepes legújabb könyvében Popper Péter egyik elhíresült mondata mentén jár utána annak a kérdésnek, hogy az egyes társadalmi rétegekben mi jelenti a boldogságot. A dobogó legalsó fokát Matthew McConaughey könyvvé formált gondolatai állnak. A Zöldlámpában McConaughey megmutatja, hogy egy világhírű színész is ember: neki is vannak nehézségei, megél kudarcokat és sikereket. De az Oscar-díjas művész nemcsak saját élettörténetét kívánja bemutatni, hanem reményei szerint könyve „jóízű orvosság”, szerelmeslevél az élethez.

A sikerlista szerint a tavaszi nagytakarítás kiterjedt a lélekre is, így több önismereti könyvet találunk március legkeresettebb olvasmányai között. Ilyen Almássi Kitti Ki vagy te? című nagysikerű könyve, amelyben a szakpszichológus abban próbál segíteni, hogyan küzdjünk meg a minket érő külső elvárásokkal, miközben magunkat is jobban megismerjük. Sokan vették kézbe Jordan B. Peterson Túl a renden című könyvét. A „hivatásos provokátorként” is ismert szakember írásával az egész világot zavarba hozta. Ennek oka, hogy kendőzetlen stílusban bontja le a tudomány, a hit és az emberi természet általánosításait.

Önismereti könyvek mellett az olvasók előszeretettel mélyedtek el egy-egy romantikus történetben is. Továbbra is népszerű Julia Quinn könyvsorozata (A herceg és én; A vikomt, aki engem szeret; Tisztességes ajánlat), amelyben nyolc testvér érzelmekkel teli történetét ismerhetjük meg. De előkelő helyet foglal el a Bookline sikerlistáján Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című könyve. A biológusként is tevékenykedő írónő első regényében egy közösségtől elzárkózó, mocsárban élő kislány történetét tárja elénk, akinek rövid idő alatt felbolydul az élete: barátot, majd szerelmet talál, megtanul olvasni, és egy gyilkosság első számú gyanúsítottjává válik.

Húsvét közeledtével az olvasók szívesen választottak egy-egy tojásfestésről, locsolkodásról szóló történetet a legkisebbek számára. A Barátnőm Bori könyvsorozat41. részében Bori húsvéti kalandját ismerhetik meg a gyerekek, amelyben különleges barátság jön létre a kislány és egy bajba jutott nyuszi között. Szintén kedvelt húsvéti olvasmány volt Marék Veronika Boribon tojást fest című könyve. A könyv és szereplőinek segítségével megismerhetjük a húsvéti szokásokat, például a tojásfestést és a locsolkodást.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: márciusban a program szakmai zsűrije Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta. A könyvről Szinetár Dóra – a hónap felnőtt zsűrije – így nyilatkozott: „Az egész könyv tele van szeretettel és jósággal, de mivel mindez a poklon és az ördögökön keresztül kerül bemutatásra (…) vicces, szórakoztató, friss és pörgős.

Szívünk rajta 2021. február – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőKönyv címeKorosztály
KönyvmolyképzőEcsédi OrsolyaMeleg a helyzet8-14
MóraBartos FeliciánAndris és a fehér démon10-13
Manó könyvekKertész EdinaLajhár a sztár8-13
KolibriHannah WilsonMocsok műanyag és számtalan szemét10-13
NapraforgóCarmen Blázquez33 történet lányokról régen és most8-10
GeopenMagali Le HuchePepe és az afrikai zene5-7

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PSzerzőCímVáltozás…napja a listán
1Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sors1840
2Kepes AndrásA boldog hülye és az okos depressziós-154
3Matthew McConaugheyZöldlámpa0119
4Edith Eva EgerA döntés054
5Julia QuinnMr. Bridgerton csábítása – Colin történeteúj25
6Edith Eva EgerAz ajándék1123
7Karády AnnaA füredi lány1439
8Edith Eva EgerA döntés0102
9Szilvay GergelyA gender-elmélet kritikájaúj22
10Edith Eva EgerAz ajándék153
11Paulo CoelhoAz íjászúj26
12Hatos PálRosszfiúk világforradalma1834
13Liane SchneiderBori és a húsvéti nyúlúj23
14Jordan B. PetersonTúl a renden – Újabb 12 szabály az élethezúj26
15Julia QuinnA herceg és én (filmes borítóval)-1069
16Robert GalbraithZavaros vérúj4
17Almási KittiKi vagy Te?-7183
18Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnek15264
19Marék VeronikaBoribon tojást festúj23
20Charlie MackesyA Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Lóúj20
21Pamela Binnings EwenPárizs királynője-341
22Lee Child, Andrew ChildAz őrszemúj28
23Bartos ErikaBogyó és Babóca – Hónapok meséi1655
24Jessikka AroPutyin trolljaiúj8
25Julia QuinnA vikomt, aki engem szeretett-1956
26Sarah CrossanDarázsfészekúj21
27Peter WohllebenA természet jelbeszédeúj15
28Oliver König; Karl SchattenhoferBevezetés a csoportdinamikábaúj11
29David AttenboroughEgy élet a bolygónkon-7122
30Evelyn WerroAgilis keretrendszerek csoportdinamikai szempontbólúj11
31Dragomán GyörgyFőzőskönyv3112
32Mező GáborA média lenyúlásának titkos történeteúj20
33Elaine Mazlish; Adele FaberBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje-676
34Krasznahorkai LászlóHerscht 077691532
35Guillaume MussoEgy párizsi apartmanúj19
36Beck AndreaA Titoktündér-2166
37Lukács LizaHogyan szeretsz?-11118
38Shona InnesAz élet olyan, mint a szélúj29
39Julia QuinnTisztességes ajánlat-3054
40R. Kelényi AngelikaRejtélyes Rioúj22
41Ambrus ÉvaAnya, kérek még!-1279
42Shona InnesA család olyan, mint egy sütiúj23
43Tamás Gáspár MiklósAntitézis-2952
44Yrsa SigurdardóttirVesztőhelyúj17
45Yuval Noah HarariSapiens-2270
46Almási KittiBátran élni – Félelmeink és gátlásaink leküzdése-2776
47Dániel AndrásA kuflik és a furcsa árnyékúj9
48Takács ViktóriaHúsvéti meseúj7
49Maye MuskEgy nőnek legyenek terveiúj30

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PSzerzőCímVáltozás…napja a listán
1Edith Eva EgerA döntés1039
2Jessikka AroPutyin trolljai – Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalábólúj11
3Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sors0338
4Edith Eva EgerAz ajándék – 12 életmentő leckeúj22
5Arne DahlValaki figyel-165
6Kepes AndrásA boldog hülye és az okos depressziósúj28
7Lee Child, Andrew ChildAz Őrszemúj30
8Guillaume MussoEgy párizsi apartmanúj28
9Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnek354
10Krasznahorkai LászlóHerscht 07769új19

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu