Sajtóközlemények

Egy jó tanár és egy jó könyv is ablakot nyit a világra: a pedagógusokat ünnepli a Libri

Tanárpéldaképeinkről szóló kutatást indít pedagógusnap alkalmából a könyvkereskedő

Egy jó tanár olyan, mint egy jó könyv – ablakot nyit a világra. Június 2-án azokat a pedagógusokat ünnepeljük, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy minél több tanuló tudja kibontakoztatni a képességeit. A pedagógusnaphoz kapcsolódva a Libri nem reprezentatív, online felmérést indít a tanárpéldaképekről, a pedagógusok és más közszolgálati dolgozók áldozatos munkáját pedig egy 20%-os kedvezménnyel is igyekszik meghálálni június 3. és 5. között.

Tanárnak készültem, és hittem abban, ha én a gyerekek közé kerülök, akkor az az osztály más lesz” – mondta eredeti hivatásáról Szabó Magda. Az Ókút, az Abigél, a Für Elise szerzője 1940-ben latin-magyar szakos tanári diplomát szerzett, és azonnal el is helyezkedett alma materében. Később a közoktatási minisztériumban dolgozott, ám politikai okok miatt elbocsátották, és „büntetésből” egy általános iskolába helyezték tanárnak. „Akik meg akartak büntetni, nem tudták, hogy megjutalmaznak ezzel” – mondta. Összesen tizenöt évig tanított, ám sok kollégájával ellentétben nem a jeles, hanem a közepes tanulókat kedvelte igazán – úgy gondolta, őket ösztönözni a legnagyobb kihívás pedagógusként.

Kevesen tudják, de az ötvenes években a 20. századi magyar irodalom egy másik nagy alakja, Nemes Nagy Ágnes is pedagógusként dolgozott. Mindössze négy évig tanított a Petőfi Sándor Gimnáziumban, ám ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy egyik tanítványát egy életre elkötelezze az irodalom mellett: ő volt Tandori Dezső. A tizenéves tehetséget hamar bevonta saját írói-baráti körébe, amelynek tagja volt Mészöly Miklós és Ottlik Géza is, így indítva el őt írói pályáján.

Ahogy a magyar irodalom két – alighanem legismertebb – női szerzője tette évtizedekkel ezelőtt, úgy ma is számos pedagógus dolgozik azért, hogy minden diák egyaránt kibontakoztathassa képességeit – őket köszöntjük június első vasárnapján, pedagógusnapon.

A pedagógusnap alkalmából a Libri nem reprezentatív, online felmérést indít a tanárpéldaképekről – a könyvkereskedő többek közt az életünkben nagy hatást gyakorló pedagógusokról, a hozzájuk fűződő kapcsolatunkról és az általuk közvetített értékekről is kérdezi majd a felmérésben résztvevőket.

A pedagógusok, valamint a közszolgálatban dolgozók (rendőrök, tűzoltók, honvédek, egészségügyi szakemberek) munkáját június 3. és 5. között ismét közszolgálati kedvezménnyel hálálja meg a Libri.
A kedvezmény nyomtatott könyvre és hangoskönyvre az ország bármely Libri könyvesboltjában és a libri.hu felületén egyaránt beváltható. Igénybevételére vonalkóddal lesz lehetőség, amelyet hírlevélben kapnak meg a közszolgálati szervek, akiket közvetlenül is értesít a Libri. A részletekről emellett a boltokban is érdeklődhetnek a vásárlások alkalmával.