Sajtóközlemények

Egyedülálló rekord a Bookline sikerlistáján – az áprilisi Bookline Top50

A Bookline sikerlistájának elmúlt 10 évében még egyszer sem fordult elő, hogy egy írónak tíz műve is bekerült a legkeresettebb könyvek közé. További izgalmakra ad okot, hogy három alkotás már több mint egy éve jelen a Bookline listáján, és akkor még nem esett szó a magukat szép számmal képviseltető krimikről és romantikus alkotásokról. Az első három helyezett ez utóbbi művek kedvelőinek ízlését tükrözik.

A Bookline áprilisi sikerlistájának első helyén Borsa Brown Az Arab királysága című könyve áll. A szerző legújabb írása egy érzelmekben és fordulatokban bővelkedő romantikus történet, amely izgalmas folytatása az elmúlt évek egyik legnépszerűbb könyvsorozatának. A második helyet ugyancsak egy könyvsorozat folytatása szerezte meg, mégpedig Julia Quinn Tisztességes ajánlat című írása, amely a Vikomt, aki engem szeret című regény történét viszi tovább, ezúttal a Bridgerton család következő tagját, Benedictet a középpontba állítva. A szerzőnek nem kevesebb mint 10 könyve követelt magának helyet az áprilisban legsikeresebb könyvek listáján. A harmadik helyet a Bookline sikerlistáján már több mint 600 napja szereplő Ahol a folyami rákok énekelnek című alkotás szerezte meg. Delia Owens könyve több mint 10 000 000 millió példányban eladott sikerkönyve egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

Julia Quinn nem csak a lista második helyét szerezte meg, hanem különleges rekordot is beállított, ugyanis egyszerre tíz alkotása van jelen a hónap legkeresettebb művei között. A könyvek mindegyike az elmúlt évek egyik legsikeresebb film- és könyvsorozatához, a Bridgerton családhoz kapcsolódik. Julia Quinn romantikus történetei nyolc összetartó testvér életét tárják az olvasók és a nézők elé, akik együtt keresik a szerelmet és a boldogságot London előkelő köreiben. A könyvek alapján készült filmsorozat második része nemrég jelent meg az egyik legnagyobb streamingszolgáltató felületén, ezért megnőtt az érdeklődés az sorozat történeteit még részletesebben bemutató könyvek iránt.

Nem kevésbé fordulatos és izgalmas olvasmányok a hónap legkeresettebb bűnügyi regényei. Közülük a legelőkelőbb – nyolcadik – helyet Guillaume Musso legújabb alkotása, A brooklyni lány című műve szerezte meg. A népszerű francia író ezúttal a titkot állítja története középpontjába, hiszen – ahogy a könyv ismertetőjében is olvashatjuk – „mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal”. Musso művét Szlavicsek Judit Hullámsír című könyve követi a sorban. A szerző második regényének helyszíne ezúttal a Balaton, ahol a keszthelyi rendőrség egyik nyomozója egy új gyilkossági ügy középpontjába kerül, miközben több jel is arra mutat, hogy személye valamilyen módon kapcsolódik az áldozathoz. Április harmadik legnépszerűbb krimije Stephen King Később című kötete lett, ami egy, a szerzőtől megszokott, lebilincselő történetet tár az olvasók elé. King műve nemcsak egy megható felnövésregény, de krimi és kísértethistória is egyben.

Mint minden hónapban, úgy áprilisban is számos a felnőttek és gyerekek életmódjával, önismeretével foglalkozó könyv található meg a Bookline sikerlistáján. Ilyen Almási Kitti A Te döntésed című könyve, ami a pszichológus-író-előadó legjobbnak ítélt előadásait rendezi kötetbe.  Hasonlóan népszerű önismereti írás volt Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban című alkotása is. A kötet több olyan témán vezeti végig olvasóját, amikel gyakorlati segítséget szeretne adni a tartalmas kapcsolatok kialakításához. Mindezek mellett érdemes megemlíteni a magyar származású pszichológus, Edith Eva Eger A döntés című írását, hiszen a magyar származású pszichiáter könyve közel 500 napja megtalálható a Bookline havi sikerlistáin.

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta

A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát.

A Bookline Kids májusban kiemelt gyerekkönyve Veronica Cossanteli A csibukok varázslatos földjén című története is ilyen elvarázsolt világba viszi olvasóit. A mese azzal veszi kezdetét, hogy a két főszereplő Pip és Flóra megszökik nevelőotthonukból, hátrahagyva szomorú és kilátástalan életüket. A sikeres szökést követően azonban egyhamar elrabolja őket egy ogre, akitől, ha nehezen is, de sikerül megmenekülniük, és ezen a ponton elképesztő kalandok sora kezdődik, amelyek során a két főhős megtanulja, hogy olykor érdemes letérni a megszokott útról, átértékelni a már megszerzett tapasztalatokat, és felülvizsgálni a sokszor előítéletekre épülő véleményt. Ezt az összetett mondanivalót formálja a gyerekek nyelvén is érthető üzenetté a regény, ebben pedig nagy segítséget nyújt a szerző meghökkentő és varázslatos világa, ahol olyan különleges lények élnek, mint a fahéjmedvék, lápi koboldok, bukdácsok, elfek, és nem utolsósorban a csibukok.

Az programról több információt a www.bookline.hu/kids oldalon olvashatnak.

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Borsa BrownAz Arab királyságaÁlomgyár Kiadó1131
2Julia QuinnTisztességes ajánlatGabo Kiadóúj28
3Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó15659
4Fábián JankaÁrvízi naplóLibri Könyvkiadó-243
5Szujó ZoltánÖveket bekapcsolni!KreaSport Kft.-444
6Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó-3146
7Shunmyo MasunoNyugalom21. Század Kiadóúj24
8Guillaume MussoA brooklyni lányPark Kiadóúj12
9Szlavicsek JuditHullámsírLibri Könyvkiadóúj24
10Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó-51235
11Stephen KingKésőbbEurópa Könyvkiadóúj7
12Almási KittiA Te döntésedKulcslyuk Kiadóúj6
13Ellie MidwoodA lány, aki megszökött AuschwitzbólÁlomgyár Kiadóúj25
14Julia QuinnSir Phillipnek szeretettelGabo Kiadóúj30
15Julia QuinnMr. Bridgerton csábítása – Colin történeteGabo Kiadóúj29
16R. Kelényi AngelikaÉdes FloresÁlomgyár Kiadóúj13
17Julia QuinnA vikomt, aki engem szeretettGabo Kiadóúj28
18Julia QuinnA herceg és énGabo Kiadóúj29
19Mérő VeraLúgFelhő Café Könyvek Kft.új13
20Bajzáth MáriaKerek élet fájaLampion Könyvek-1442
21Wilbur Smith, Mark ChadbournAz új királyságDelej Kft.új18
22Edith Eva EgerA döntésOpen Books-15449
23Mogyorósy-Révész ZsuzsannaÉrzelemszabályozás a gyakorlatbanKulcslyuk Kiadóúj20
24Irvin D. YalomMinden mulandóPark Kiadó136
25Grecsó KrisztiánValami népiMagvető Könyvkiadó-378
26Danielle SteelErkölcsi iránytűMAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.2931
27Julia QuinnA herceg és én (filmes borítóval)Gabo Kiadóúj26
28Bánki GyörgyA legnagyszerűbb könyv a nárcizmusrólAb Ovo634
29Julia QuinnA vikomt, aki engem szeretett (filmes borítóval)Gabo Kiadóúj27
30Harper LeeNe bántsátok a feketerigót!Geopen Kiadóúj15
31Shunmyo MasunoZEN – Az egyszerű élet művészete21. Század Kiadó20113
32Wim HofA Wim Hof-módszerJaffa Kiadó-8101
33Julia QuinnRossz korGabo Kiadóúj28
34Julia QuinnCsókja megmondja – Hyacinth történeteGabo Kiadóúj26
35Cynthia Paterson, Brian PatersonFoxwood összes meséjeManó Könyvek-2460
36Steven SaylorDominusAgave Könyvekúj10
37Ziemowit SzczerekVia Carpatia& kiadó2250
38Laura BaldiniA tanítónőCentral Könyvekúj10
39Michaeleen DoucleffHogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?21. Század Kiadó-3554
40Joanna Faber, Julie KingBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknekReneszánsz Könyvkiadó-27118
41Julia QuinnEsküvő lesz – Gregory történeteGabo Kiadóúj24
42Závada PálApfelbaumMagvető Könyvkiadó-434
43Kovács István (szerk.), Szánthó Miklós (szerk.), Törcsi Péter (szerk.)Bolond lyukbólJogállam és Igazság Nonprofit Kft.új9
44Bartos ErikaBalaton-Felvidék – Brúnó a BalatononMóra Könyvkiadóúj3
45Lauren Stockly, Ellen SurreyIsmerd meg a szörnyeidet!Kulcslyuk Kiadóúj9
46Jeff KinneyEgy ropi naplója 16. – A nagy dobásKönyvmolyképző Kiadó Kft.-2768
47Havas JuliNincs Hold, ha nem nézedPESTI KALLIGRAM KFT.új16
48Beatrix PotterNyúl Péter és barátaiManó Könyvekúj22
49Julie HeilandDiana, a szívek királynőjeKossuth Kiadóúj21
50Lackfi JánosIgaz mese a húsvétrólCerkabella Könyvkiadó-3342

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Borsa BrownAz Arab királyságaÁlomgyár Kiadóúj16
2Szlavicsek JuditHullámsírLibri Kiadóúj23
3Fábián JankaÁrvízi naplóLibri Kiadó439
4Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor6142
5Hans RosenfeldtFarkasok nyaraAnimus Kiadóúj25
6Jorn Lier HorstA barlanglakóAnimus Kiadó-557
7Jo NesbøA Patkánysziget és más történetekAnimus Kiadó-554
8Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Kiadóúj24
9Lee Child, Andrew ChildInkább a halálGeneral Press Könyvkiadó-660
10Edith Eva EgerA döntésOpen Booksúj11

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.