Sajtóközlemények

Eredményes évet zárt a Libri, a fokozódó piaci kihívásokra új stratégiával reagál a könyvpiac legnagyobb cégcsoportja

Elkészült a Libri csoport 2023-as pénzügyi beszámolója, mely szerint mind a könyvkereskedelmi, mind a könyvkiadói leányvállalatok jelentős növekedést értek el a megelőző évhez képest. Az új kihívásokhoz új vezetőket is kinevez a vállalat.

A Libri Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként 55 üzletből álló bolthálózatában és webáruházában több mint 80 000 cím található, a szerteágazó kínálat a lehető legszélesebb közönséget szolgálja ki. A 2023-as évben forgalma meghaladta a 30 milliárd forintot, adózott eredménye 1,25 milliárd Ft.

A Libri Kiadói csoport tavaly szintén kiemelkedő évet tudhatott magáénak, olyan sikerkönyvekkel, mint Frei Tamás új regénye, vagy Karikó Katalin és Elon Musk életrajzi kötetei. Éves árbevétele 14%-kal növekedett, adózott eredménye így 643 millió Ft.

A Libri felismerve az új piaci és társadalmi kihívásokat, valamint a digitalizációval jelentősen megváltozó kiskereskedelmi piac lehetőségeit frissítette a középtávra kitekintő vállalati stratégiáját is. A cégcsoport a jövőben is meg kívánja őrizni, és tovább szeretné erősíteni a hazai piacvezető szerepét, azonban az új növekedési stratégiája már kiterjed a hazai és nemzetközi piacokra is. A vállalat víziója, hogy 2030-ra a Közép-Kelet európai régió kulturális és szórakoztatóiparának több szegmensében is meghatározó szereplő legyen.

A vállalat új stratégiájának kidolgozásáért és megvalósításáért a cégcsoport menedzsmentje felel majd, de ezzel párhuzamosan átalakul a cégcsoport igazgatósága is. A tervek szerint a jövőben az igazgatóság aktívabb szerepet vállal a stratégai kérdésekben és a menedzsment támogatásában. Az új elnök Starcz Ákos eddigi igazgatósági tag lesz, aki korábban már volt a cégcsoport vezérigazgatója, jelenleg az Indamedia csoport igazgatója, az Index vezérigazgatója. A gazdasági szakember jelentős tapasztalattal rendelkezik a digitális gazdaság, média és online kiskereskedelem területén. „Izgalmas és örömteli feladat számomra, hogy az igazgatóság stratégiai munkája révén újra aktív részese lehetek a Libri sikertörténetének” – mondta Starcz Ákos.

A Libri csoport igazgatósága a közeljövőben új vezérigazgatót is kinevez Köbli Gyula személyében. Az új vezető szintén nem ismeretlen a vállalatnál, hiszen 2017-2021 között gazdasági igazgatóként már tagja volt a vezetőségnek. Köbli Gyula pénzügyi-gazdasági hátterű, tapasztalt vezető, aki számos akvizíciót és cégegyesülést vezényelt le a régióban. Megbízatása szerint egy újabb szintre kívánja emelni a hazai piacvezető könyves-csoportot, többek között a nemzetközi terjeszkedés, a kereskedelmi tevékenység kiszélesítése és a digitális lehetőségek régiós kihasználásán keresztül.

„Izgalmas kihívás és nagyszerű lehetőség számomra a feladat. A könyvek világa közel áll hozzám, a fejlődés, az erős gazdasági alapok kialakítása és a fenntartható növekedés pedig folyamatosan inspirált eddig is. Különleges világ a könyveké: egy könyv egyszerre játszik a szabadidős és az ajándéktárgy piacon is. A XXI. században, amikor egyre bővül és egyszerűsödik a digitális tartalmak elérése, komoly kihívás a hagyományos szórakozási formák népszerűsítése, ugyanakkor ez társadalmi felelősség is, hiszen az olvasás olyan egyedi érték, mely alapvetően járul hozzá egy nemzet kulturális és szellemi felemelkedéséhez” – fogalmazott az új vezérigazgató.

Kovács Péter Tamás, leköszönő vezérigazgató szerződése lejártával távozik a pozícióból. Vezetése alatt indult a Libri és a Bookline fúziója 2013-ban. Az így létrejött piacvezető könyvkereskedő jelentős növekedést produkált, kiadói csoporttal bővült, trend formáló szereplője lett a hazai könyves szcénának. A 2013-as, nagyságrendileg 11 milliárd forintos árbevételhez képest 2023-ban a cégcsoport konszolidált árbevétele meghaladta a 33 milliárd forintot.

„Büszke vagyok eddigi eredményeinkre, összetartó csapatunkra. Stabil, erős vállalatot adok át, biztos vagyok benne, hogy a továbbiakban is nagyszerű sikerek várnak a Libri-re”- összegezte Kovács Péter Tamás.

Szalai Zoltán, a Libri többségi tulajdonosának, a Mathias Corvinus Collegiumnak a főigazgatója a továbbiakban – hagyományos tulajdonosi szerepben – a felügyelőbizottság elnökeként támogatja a vállalatcsoport munkáját.