Felelős vállalatirányítás

A Libri-Bookline Zrt. kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást és azt, hogy közreműködésével minél több hátrányos helyzetű, rászoruló gyermek és felnőtt kapjon esélyt egy teljesebb életre.

Olvasásnépszerűsítés

A Libri rendszeresen indít olyan országos szintű, időszakos kampányokat, amelyek célja, hogy minél több emberhez eljuttassák a könyvek és az olvasás élményét. Az értő és rendszeres olvasáshoz – és így az oktatás fejlődéséhez – évente több mint 3000 könyvadománnyal járulunk hozzá. Rászoruló és hátrányos helyzetű gyerekek segítését célzó karitatív programjaink, karácsonyi kampányaink, valamint évente kétszer megjelenő, saját kiadású díszköteteink is elidegeníthetetlen részét képezik a Libri kultúraközvetítő missziójának. Olvasásnépszerűsítő programunk fontos elemei továbbá az évente átadott Libri irodalmi díjak, amelyek a kortárs magyar irodalom legjobbjaira hívják fel az olvasók figyelmét, valamint a Libri Magazin, amely szakértő segítséget nyújt, hogy a könyvrajongók könnyebben eligazodjanak az egyre szélesebb és színesebb kínálatban.

A Bookline 2014-ben indította el Szívünk rajta programját, az Unicef Magyar Bizottsággal közösen. A kezdeményezés célja megkönnyíteni a szülők könyvválasztását, hogy gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb könyveket választhassák.

A Bookline Busz kezdeményezésünkkel is az a célunk, hogy közelebb hozzuk az irodalmat és a könyvek szeretetét mindenkihez. A busz nyaranta az ország kulturális fesztiváljait járja – de az év többi részén sem pihen. 2019 tavaszán a hangonyi Common Vibe stúdiónyitó eseményen járt, ahová a helyi általános iskolának szánt könyvadományt és a programon részt vevő gyerekeknek készített ajándékcsomagokat vitte. Fél évvel később karácsonyi díszkivilágításban, Fénybuszként járta a budapesti gyermekotthonokat, hogy könyvekkel lepje meg a Cseppkő Alapítvány és a Fészek Gyermekvédő Egyesület által támogatott, illetve a Burattino, Kossuth Zsuzsa és József Attila Gyermekotthonban élő gyermekeket. Az otthonok lakóit a könyvek mellett finomságok és interaktív programok is várták.

Társadalmi Felelősségvállalás

Amellett, hogy évente több ezer könyvadománnyal segítünk óvodákat, iskolákat és egyéb közösségeket, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink számára is biztosítsuk a lehetőséget ugyanerre, valamint hogy vállalatunk folyamatos figyelemmel forduljon olyan szervezetek felé, amelyek segítségre szorulnak. A Libri társadalmi felelősségvállalási programja számos projektet foglal magába.

Adományjeggyel ön is segíthet

2016-ban kezdtünk el olyan gyermekjóléti szolgálattal foglalkozó, Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeket és alapítványokat támogatni, amelyek önerőből kevésbé képesek a boldogulásra, társadalmi hasznuk azonban megkérdőjelezhetetlen, hiszen a gyerekek szociális és kulturális támogatása közös célunk.

Adományozási programunk keretei között lehetőséget biztosítunk mind a libri.hu látogatóinak, mind a segítségre szorulóknak, hogy a libri.hu oldalon támogatást nyújthassanak, illetve kaphassanak. A támogatásban részesülő szervezet kiemelt felületeket kap a libri.hu oldalon, ahol weboldalunk látogatói fél éven át, adományjegyek megvásárlásával támogathatják az alapítványt.

A Libri eddigi partnerei:

 • Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért
 • Autistic Art Alapítvány
 • Budapesti Fesztiválzenekar (TérTáncKoncert)
 • Bodor Tibor Kulturális Egyesület
 • UNICEF
 • Mosoly Alapítvány
 • Magyar Kórházszövetség
Az évek során a Bookline is számos gyermekekhez kapcsolódó szervezetet, illetve ügyet támogatott adományjegy gyűjtéssel:
 • a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet,
 • a Gyermekgyógyítókat,
 • a Cipősdoboz Akciót
 • az Unicefet
 • a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt

Egy-egy gyűjtési időszak általában 3 hónapig tart, és a márka saját csatornáin keresztül folyamatosan tájékoztatja vásárlóit – illetve, mivel a social media felületeken is időről-időre megjelennek ezek a kampányok, követőit – az érintett ügyekről és a támogatási lehetőségről.
Kórházi olvasósarkok

Ahol a valódi hősök születnek

2018-ban országszerte megkezdtük a Libri olvasósarkok kialakítását olyan kórházakban és kórházi osztályokon, ahol gyerekek várják a gyógyulást. A mesesarkokban az otthonos berendezés és a rendszeresen frissülő könyvállomány várja a gyerekeket és szüleiket.
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Szent László Kórház, Csolnoky Ferenc Kórház, B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Libri Mesepontok​
2018-as karácsonyi kampányunkban több mint 45 000 könyvadományt gyűjtöttünk össze gyerekek számára. Olyan hátrányos helyzetű gyerekekhez szerettük volna eljuttatni az olvasás élményét, akik máskülönben könyvek nélkül töltötték volna a karácsonyt. A kampány sikerét látva programunkat kibővítettük, így immár a Libri teljes bolthálózatában, egész évben várjuk vásárlóink könyvadományait.
Állandó CSR-partnereink
Évek óta dolgozunk együtt az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvánnyal, amely olyan magyar gyerekeknek nyújt támogatást, akiknek a gyógykezelése Magyarországon nem megoldható. Szintén állandó partnerünk a Csodalámpa Alapítvány, amely súlyos beteg gyerekek kívánságait teljesíti.

Employer branding

Az olvasásnépszerűsítést célzó programjainkból munkatársaink is tevékeny részt vállalnak: a Libri Így olvasunk mi programjában kollégáink, mint a mindennapjaikat könyvek között töltő szakemberek számolnak be legfrissebb olvasmányélményeikről, a Bookline 2019-es karácsonyi kampányában pedig szintén munkatársaink játszották a főszerepet, és hívták fel a figyelmet a Bookline megújult oldalának funkcióira, valamint az olvasás fontosságára.

Fenntarthatóság, csomagolás, logisztika

A cégcsoport számára kiemelten fontos az ENSZ által meghatározott fenntarthatósági irányelvek minél szélesebb körű követése. Minden, a vásárlóinkhoz kiszállított dobozunk fenntartható forrásból származó és újrahasznosított papírból készül, ugyanakkor arra is ösztönözzük vásárlóinkat, hogy rendeléseiket országos méretű, 56 tagú bolthálózatunk valamelyik üzletében, személyesen vegyék át, így csökkentve a szállításhoz kötődő egyéb környezetkárosító anyagok kibocsátásának mértékét. Természetesen a Libri Magazin nyomtatott verzióját is felelős forrásból származó papíron bocsátjuk olvasóink rendelkezésére.