Felelős vállalatirányítás

A Libri-Bookline Zrt. kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást és azt, hogy közreműködésével minél több hátrányos helyzetű, rászoruló gyermek és felnőtt kapjon esélyt egy teljesebb életre.

Olvasásnépszerűsítés

A Libri rendszeresen indít olyan országos szintű, időszakos kampányokat, amelyek célja, hogy minél több emberhez eljuttassák a könyvek és az olvasás élményét. Az értő és rendszeres olvasáshoz – és így az oktatás fejlődéséhez – évente több mint 3000 könyvadománnyal járulunk hozzá. Rászoruló és hátrányos helyzetű gyerekek segítését célzó karitatív programjaink, karácsonyi kampányaink, valamint évente kétszer megjelenő, saját kiadású díszköteteink is elidegeníthetetlen részét képezik a Libri kultúraközvetítő missziójának. Olvasásnépszerűsítő programunk fontos elemei továbbá az évente átadott Libri irodalmi díjak, amelyek a kortárs magyar irodalom legjobbjaira hívják fel az olvasók figyelmét, valamint a Libri Magazin, amely szakértő segítséget nyújt, hogy a könyvrajongók könnyebben eligazodjanak az egyre szélesebb és színesebb kínálatban.

A 2022. áprilisában indult Bookline Kids az egyetlen olyan havi könyvajánló program Magyarországon, amely gyerekek és szakértők bevonásával kutatja fel a minőségi gyerekkönyveket, és személyre szabható ajánlások alapján segít a szülőknek eligazodni a gyerekkönyvek birodalmában.

A Bookline 2021-ben adta át első könyvcserepontjait a budapesti Millenárison, a Bookline Lapozó névre keresztelt installációkat pedig azóta országszerte több ponton fellelhetik az olvasók a nagyvárosokban. A könyvcsereprogram kiemelt szerepet játszik a márka olvasásnépszerűsítő stratégiájában, ugyanakkor környezeti szempontból is fontos, hogy a – helyhiány, költözés vagy egyéb okok miatt – feleslegessé vált kötetek egy fenntartható körforgásba kerüljenek, és az állandó csere révén új otthonra és új olvasókra találjanak.

Társadalmi Felelősségvállalás

Amellett, hogy évente több ezer könyvadománnyal segítünk óvodákat, iskolákat és egyéb közösségeket, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink számára is biztosítsuk a lehetőséget ugyanerre, valamint hogy vállalatunk folyamatos figyelemmel forduljon olyan szervezetek felé, amelyek segítségre szorulnak. A Libri társadalmi felelősségvállalási programja számos projektet foglal magába.

Adományjeggyel ön is segíthet

2016-ban kezdtünk el olyan gyermekjóléti szolgálattal foglalkozó, Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeket és alapítványokat támogatni, amelyek önerőből kevésbé képesek a boldogulásra, társadalmi hasznuk azonban megkérdőjelezhetetlen, hiszen a gyerekek szociális és kulturális támogatása közös célunk.

Adományozási programunk keretei között lehetőséget biztosítunk mind a libri.hu látogatóinak, mind a segítségre szorulóknak, hogy a libri.hu oldalon támogatást nyújthassanak, illetve kaphassanak. A támogatásban részesülő szervezet kiemelt felületeket kap a libri.hu oldalon, ahol weboldalunk látogatói fél éven át, adományjegyek megvásárlásával támogathatják az alapítványt.

A Libri eddigi partnerei:

 • Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért
 • Autistic Art Alapítvány
 • Budapesti Fesztiválzenekar (TérTáncKoncert)
 • Bodor Tibor Kulturális Egyesület
 • UNICEF
 • Mosoly Alapítvány
 • Magyar Kórházszövetség
Az évek során a Bookline is számos gyermekekhez kapcsolódó szervezetet, illetve ügyet támogatott adományjegy gyűjtéssel:
 • a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet,
 • a Gyermekgyógyítókat,
 • a Cipősdoboz Akciót
 • az Unicefet
 • a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt

Egy-egy gyűjtési időszak általában 3 hónapig tart, és a márka saját csatornáin keresztül folyamatosan tájékoztatja vásárlóit – illetve, mivel a social media felületeken is időről-időre megjelennek ezek a kampányok, követőit – az érintett ügyekről és a támogatási lehetőségről.
Kórházi olvasósarkok

Ahol a valódi hősök születnek

2018-ban országszerte megkezdtük a Libri olvasósarkok kialakítását olyan kórházakban és kórházi osztályokon, ahol gyerekek várják a gyógyulást. A mesesarkokban az otthonos berendezés és a rendszeresen frissülő könyvállomány várja a gyerekeket és szüleiket.
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Szent László Kórház, Csolnoky Ferenc Kórház, B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Libri Mesepontok​
2018-as karácsonyi kampányunkban több mint 45 000 könyvadományt gyűjtöttünk össze gyerekek számára. Olyan hátrányos helyzetű gyerekekhez szerettük volna eljuttatni az olvasás élményét, akik máskülönben könyvek nélkül töltötték volna a karácsonyt. A kampány sikerét látva programunkat kibővítettük, így immár a Libri teljes bolthálózatában, egész évben várjuk vásárlóink könyvadományait.
Állandó CSR-partnereink
Évek óta dolgozunk együtt az Egy Szív a Gyermekekért Alapítvánnyal, amely olyan magyar gyerekeknek nyújt támogatást, akiknek a gyógykezelése Magyarországon nem megoldható. Szintén állandó partnerünk a Csodalámpa Alapítvány, amely súlyos beteg gyerekek kívánságait teljesíti.

Employer branding

Az olvasásnépszerűsítést célzó programjainkból munkatársaink is tevékeny részt vállalnak: a Libri Így olvasunk mi programjában kollégáink, mint a mindennapjaikat könyvek között töltő szakemberek számolnak be legfrissebb olvasmányélményeikről, a Bookline 2019-es karácsonyi kampányában pedig szintén munkatársaink játszották a főszerepet, és hívták fel a figyelmet a Bookline megújult oldalának funkcióira, valamint az olvasás fontosságára.

Fenntarthatóság, csomagolás, logisztika

A cégcsoport számára kiemelten fontos az ENSZ által meghatározott fenntarthatósági irányelvek minél szélesebb körű követése. Minden, a vásárlóinkhoz kiszállított dobozunk fenntartható forrásból származó és újrahasznosított papírból készül, ugyanakkor arra is ösztönözzük vásárlóinkat, hogy rendeléseiket országos méretű, 56 tagú bolthálózatunk valamelyik üzletében, személyesen vegyék át, így csökkentve a szállításhoz kötődő egyéb környezetkárosító anyagok kibocsátásának mértékét. Természetesen a Libri Magazin nyomtatott verzióját is felelős forrásból származó papíron bocsátjuk olvasóink rendelkezésére.

Töltse le a Libri-Bookline Zrt. 2023-as évi energetikai szakreferensi riportját!