Sajtóközlemények

Gyerekkönyvek a nyári utazásokhoz, a természet felfedezéséhez és megmentéséhez – a Bookline Kids júliusi könyvajánlója

Nyáron családok tízezrei utaznak el azért, hogy kipihenjék a mögöttük álló időszak fáradalmait. A gyerekek számára ezek az alkalmak egyet jelentenek egy felfedező túrával, hiszen ilyenkor jobban megismerhetik az őket körbevevő világot, számos új ismeretre és élményre tehetnek szert. A környezetük megismeréséhez kitűnő társ lehet egy olyan könyv, ami kapaszkodót adhat a tájékozódáshoz, a gyerekekben felmerülő kérdések megválaszolásához. A Bookline Kids júliusi ajánlója olyan írásokat mutat be, melyek Magyarország izgalmas látnivalóiról mesélnek, illetve arról, miért olyan összetett a minket körülvevő világ, és hogyan is tudjuk megvédeni.

Új úticélok felkutatásában adhat segítséget a Tengerecki – kalandok Magyarországon – Kortárs mesék és mondák című kötet, amely nem csak útikönyvént szolgál, hanem egyben mesegyűjteményként is. A térképmelléklettel és bakancslistával ellátott kötet Magyarország titkos helyeit és rejtett természeti képződményeit mutatja be negyven egyedi mesén keresztül. A kötetben található írások mindegyike egy-egy régi mondán alapszik: ezeket a történeteket írta át huszonnégy író. A szerzők között találhatjuk többek között Berg Juditot, Böszörményi Gyulát, Somfai Annát, vagy Boldizsár Ildikót.

Hagyományos, de annál izgalmasabb útikönyvekből áll Tittel Kinga Mesélő Budapest című sorozata. A több díjat elnyert könyvek a főváros rendhagyó, különleges, turisták által ritkábban keresett látnivalóit mutatja be a gyerekek számára. Az eddig megjelent négy kötetben a szerző már mesélt a Várnegyed titkairól, kilátókról és miniszobrokról, a Duna kincseiről, valamint Budapest többi érdekes helyszínéről.

A Bookline Kids által kiemelt A Várnegyed titkai és a Mesélő Budapest című kötetekben az olvasók többek között olyan kérdéseknek járhatnak utána, mint hogy hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja vagy hogy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert. De a zsebkönyveket lapozva fény derül arra is, hogy kik a hídmesterek, ki volt Budapest vőlegénye vagy hogy miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát?

A természet megismerésében nyújthat kapaszkodót Peter Wohlleben Érted az állatok beszédét? című könyve. A több mint 20 éve családi és iskolai túrákat vezető erdész, ismeretterjesztő kötetében megfigyeléseiről és kutatásairól mesél: az olvasmányos történeteket számos kvíz és játékos feladat is kiegészíti.

A kötetről Bényei Judit, a Bookline Kids zsűritagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense is elismerően nyilatkozott: „Peter Wohlleben erdész könyve az emberrel egyenrangú lényekként mutatja be a körülöttünk élő állatokat. Olyan kérdéseket tesz fel róluk, amelyek saját életünkben is alapvetők: hol laknak, mit esznek, hogyan beszélnek, mit éreznek, hogy boldogulnak a társaikkal, félnek-e, mit tesznek, ha veszélyben vannak?”

Egyre több olyan írás jelenik könyvesboltokban és webáruházakban, ami kifejezetten a gyerekek számára próbálja bemutatni, miért fontos a környezetvédelem, illetve miként járulhatnak hozzá a legkisebbek is Föld védelméhez – végső soron ahhoz, hogy a továbbiakban is legyen mit felfedezni, megismerni, tanulmányozni. Éppen ezért a Bookline Kids több olyan kötetre is felhívja a figyelmet, amelyek kiemelkednek környezetvédelemmel kapcsolatos alkotások közül. Ilyen a Mi mentjük meg a Földet! című könyv, amely 12 gyerek inspiráló példáján keresztül mutatja meg, hogy már a legkisebbek is mennyi mindent tehetnek bolygónkért. Mesék segítségével szól a témáról az Amikor a kukák világgá mentek című antológia is, hiszen benne ma élő szerzők írásai találhatók arról, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, illetve a mindannyiunk közös otthont adó Föld sorsáról.

Bookline Kids néven megújult a 2014-ben alapított Szívünk rajta

A Bookline újonnan alapított programja a Bookline Kids szakértőkből álló felnőtt- és gyerekzsűrije minden hónapban kiválasztja a frissen megjelent alkotásokból a legizgalmasabbakat, és megosztja a kötetekkel kapcsolatos gondolatait. A zsűri tagjai között olyan szakértőkkel is találkozhatunk, mint Kádár Annamária, Priger Inez, Szél Dávid, M. Kácsor Zoltán vagy Szinetár Dóra. A könyvajánló írások mellett a Bookline Kids oldalára látogatók az eddigieknél még hatékonyabban, korosztályok, valamint különböző élethelyzetek és tematikák mentén választhatják ki az esti olvasások következő kedvencét, ezzel segítve a szülők könyvválasztási folyamatát. Részletek: bookline.hu/kids