Sajtóközlemények

Mindennapi pszichológia

Libri Trend

Mindennapi pszichológia

 

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

 

A világ nagy és megismerhetetlen, és ezt egyre inkább tudjuk róla. Több mint 7 milliárdan élünk a Földön, a körülöttünk élők problémái mérhetetlenül sokrétűek, de mégis hasonlóak. Ha ezt felismerjük, máris egy kicsit megkönnyebbülünk, hiszen kiderül, hogy a gondjainkkal nem vagyunk egyedül. A pszichológiai témájú könyvekből megtudhatjuk, hogy más is küzd ugyanazzal a helyzettel, mint mi: nem érzi magát elég jó szülőnek, gyereknek, munkaerőnek, szeretőnek, barátnak. Van könyv, ami rávilágít a problémára, van, ami tanácsot ad és van, amelyik megvilágítja, milyen sokan küzdenek hasonlókkal. A pszichológiai témájú könyvek sikere töretlen, a sikerlisták állandó szereplői között találjuk például Philip Zimbardo, a híres stanfordi börtönkísérletek kitalálója, a Stanford Egyetem szociálpszichológus professzorának műveit, vagy Brené Brown, a világ egyik legbefolyásosabb nőjének választott, magát kutató-mesélőnek definiáló szerző könyveit. Philip Zimbardo, akit a pszichológia rocksztárjaként is emlegetnek, szerzőtársaival – Vivian McCann-nel és Robert Johnsonnal – a Pszichológia mindenkinek című sorozatban mutatja be az olvasóknak a pszichológiai alapvetéseket, a lélektan legalapvetőbb problémáit, egyszerre szórakoztató és közérthető formában. A sorozat első két kötete már magyarul is megjelent, a 3. és 4. kötet megjelenése jövőre várható.

A neves amerikai szerzőnő, Brené Brown legutóbbi könyve a 2016-ban megjelent Bátraké az erő. A szerző az elmúlt tizenhárom évet a sebezhetőség, a bátorság, az erény és a szégyen tanulmányozásával töltötte. 2010-es houstoni TEDx előadása, A sebezhetőség hatalma a világ öt leggyakrabban nézett TED-előadása között van, eddig közel 20 millióan látták, ami egy csapásra ismertté és sikeressé tette a szerzőt. Brown bátorságról írt szavai megihlették Al Ghaoui Hesnát is, akinek most jelent meg könyve a témában.

 

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Az ismert külpolitikai tudósító ezúttal nem a háborús övezetek mindennapjaiba, és a mögöttük húzódó politikai színtér titkaiba vezet be minket, hanem a mindannyiunk szerves részeként, elaltathatatlan szörnyetegként munkálkodó félelem gyökereihez. Olyan kérdésekre keresi a választ, amelyeket mi feltenni sem mertünk. Neves kutatók, szociálpszichológusok segítségével eredt egyik legalapvetőbb emberi érzelem nyomába, és megpróbálta feltérképezni, hogy voltaképp milyen szerepet is játszik a félelem mindennapi életünkben. Miben hátráltat és miben segít minket? Van egyáltalán szükségünk rá, hogy féljünk, és ha igen, miért? Hogyan állíthatjuk tudatosan a szolgálatunkba, ha már megszabadulni nem tudunk tőle? A könyv nem csak feltárja előttünk pszichénk egyik alapkövének rejtelmeit, hanem bátorságot is ad ahhoz, hogy együtt éljünk vele.

https://www.libri.hu/konyv/alghaoui_hesna.felj-batran.html

Nikita D. Coulombe – Philip Zimbardo: Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak?

Ma már szinte közhelynek számít, hogy az ókori és középkori társadalmak viszonylagos statikussága egy többé meg nem ismételhető jelenség. A modern társadalmak folyamatosan változnak, ráadásul egyre gyorsuló ütemben. Törvényszerűnek tűnik tehát, hogy azok a szerepek, amelyeket évszázadokkal ezelőtt vettek fel egyes társadalmi csoportok, szintén nem maradhatnak változatlanok. A nemi szerepek nem csak hogy nem kivételek ez alól, bizonyos esetekben egyenesen lakmuszpapírként használhatók más folyamatok leírásához. A szerzőpáros megfigyeléseinek alapja, hogy a férfiak a beágyazott szerepeiknek egyre kevésbé képesek megfelelni, és ez sokuknál eredményez tanulási, szexuális és egyéb zavarokat. A könyv nagy előnye, hogy nem áll meg a probléma leírásánál, hanem lehetséges megoldásokat is kínál a jelenség társadalmi szintű kezeléséhez.

https://www.libri.hu/konyv/nikita_d_coulombe.nincs-kapcsolat.html

Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Pál Ferenc: Fejben dől el? A könyv ismert és elismert magyar pszichológusokból és mentálhigiénés szakemberekből álló szerzői arra a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésre keresik a választ, hogy mennyi hatása van a pozitív gondolkodásnak mindennapi sikereinkre. A sport világában gyakran ismételt szófordulat igazságtartalmát tudományos alapossággal kutatják fel, és megállapítják, hogy bár a bennünket ért élmények és adottságaink bizonyos határokat jelölnek ki számunkra, ha képesek vagyunk a gondolataink vonalát olyan irányba terelni, hogy pillanatnyi érzelmeinket háttérbe szorítva a hosszú távú, konstruktív megoldásokra, elveinkre és stratégiaalkotó képességünkre helyezzük a hangsúlyt, ennek látható eredményei lesznek. Mindennapi teljesítményünk, közérzetünk, egészségi állapotunk és emberi kapcsolataink mind javulhatnak.

https://www.libri.hu/konyv/fejben-dol-el-2.html

Caroline Webb: Minden nap a te napod – A sikeres hétköznapok pszichológiája

A tizenhét nyelvre lefordított könyv alig egy év alatt a munkapszichológia egyik alapművévé vált. Ereje abban rejlik, hogy nem zárja műfaji skatulyákba magát, és képes egyensúlyt teremteni mindazon tudományterületek között, amelyek hozzájárulnak az általa vizsgált problémák megoldásához. Alapvetően persze pszichológiai könyvről van szó, de a közgazdaságtan legújabb téziseit is képes játékba hozni és laikusok számára is érthetővé tenni ott, ahol ez segít nekünk, olvasóknak abban, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el mindennapi munkánk során. Segít, hogy kreatívan álljunk hozzá látszólagos rutinfeladatok megoldásához is, képes vezérelveket megfogalmazni a személyközi kommunikáció hatékonyabbé tételéhez, és – ami talán a könyv legszembetűnőbb eredménye – útmutatóul szolgál a hatékonyabb időbeosztáshoz, így mentesítve minket a halogatás és kapkodás okozta stressz alól.

https://www.libri.hu/konyv/caroline_webb.minden-nap-a-te-napod.html

Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

Amikor felnőttfejjel visszagondolunk kamaszkori önmagunkra, legtöbbször megmosolyogjuk akkori problémáinkat. Szívesen elbeszélgetnénk a 16 éves énünkkel és felvilágosítanánk, hogy amit problémának hisz, semmi ahhoz képest, ami a „nagybetűs életben” vár rá. Talán gyermekeinknek is valami hasonlót mondunk, amikor ebbe a korba lépnek. Érthető gesztus, de tegyük fel magunknak a kérdést: valóban az a kamaszproblémák leghatékonyabb megoldása, hogy megpróbáljuk őket lekicsinyíteni, és egyúttal egy kicsit sajnáltatni magunkat a saját gondjaink miatt? A Boldizsár Ildikó könyve által kínált megoldás nem csak emberségesebb, de hatékonyabb is. Kötetében 16-16 fiúkra és lányokra szabott mesét olvashatunk, amik nem csak megszólítani képesek a kamaszok által naponta átélt problémákat, hanem hatalmas adag empátiával fűszerezve, kioktatás nélkül tudnak megoldást kínálni rájuk, ahol ez lehetséges.

https://www.libri.hu/konyv/boldizsar_ildiko.mesek-a-felnotte-valasrol.html

Beau Lotto: Láss csodát – A valóság más szemmel

A szerző neurológus, az általa alapított Lottolab pedig félig tudományos laboratórium, félig kreatív stúdió. Lotto az emberi vizualitáson keresztül, szenvedélyes hangon mutatja be pszichológiai felépítésünk egy sokat – pszichológusok és filozófusok által egyaránt – kutatott aspektusát, azt, hogy hogyan érzékeljük a körülöttünk létező valóságot. A gyerekkorunkból jól ismert „optikai illúziók” mintáját továbbgondolva láttatja be velünk, hogy a valóság egy folyamatosan változó fogalomkör, ami nem csak egyes személyek között támaszthat ellentéteket (egyikünk például kúpnak lát egy formát, míg a másikunk tölcsérnek), de önmagunkon belül is. A legtöbb, amit tehetünk, hogy belátjuk: az általunk érzékelt világ az agyunk terméke, ezért a határai is egyenlőek azzal. Amint képesek vagyunk elfogadni, hogy téveszmék között élünk, megtanulhatjuk megválasztani a saját téveszméinket, és így eddig soha nem tapasztalt irányítást nyerhetünk agyunk felett.

https://www.libri.hu/konyv/lass-csodat-4.html

Sákovics Diana: Hol rontom el? – A boldog párkapcsolatok pszichológiája

Sákovics Diána pszichológus, újságíró, a Dívány internetes portál főszerkesztője. Zátonyra futott házassága fordította a párkapcsolatok pszichológiája felé, és sarkallta a könyv megírására. A Hol rontom el? című könyv mégsem tipikus önsegítő kiadvány, pont ezért tud remekül rávilágítani arra, hogy hol akadtunk el, és merre kellene továbbmennünk. A könyv rávilágít arra, hogy mit kell megtennünk magunkért, mit a másikért, és – ami talán a legfontosabb – hogy mennyivel tartozunk magának a kapcsolatnak. Egy olyan térképet kap az olvasó, ami megmutatja, hogy hol van most, merre tud továbblépni, és hogy milyen nehézségekre számíthat az úton.

https://www.libri.hu/konyv/sakovics_diana.hol-rontom-el.html

Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 56 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.