Sajtóközlemények

Libri Trend – Másság és hasonlóság

Libri Trend

Másság és hasonlóság

 

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

Amikor az úgynevezett tabutémák megjelentek a gyerekirodalomban, mindenki üdvözölte a jelenséget, hogy végre mindenről beszélhetünk a gyerekeinkkel. Egy könyv segítséget és támaszt nyújt, szavakat találhatunk bennük olyan dolgokra, amiket illetően eddig csak saját sejtéseinkre, benyomásainkra támaszkodhattunk. Jelent meg gyerekkönyv a szülők betegségéről, alkoholizmusáról, olvashattunk mesekönyvet az örökbefogadásról és a másságról is. De vajon a felnőttek számára íródott könyvekben vannak-e, maradtak-e tabutámák? Tabu téma-e például a szexuális identitás? Halkan kell-e szólni, ha valaki az azonos neműeket szereti, maradjon-e ez a téma a négy fal között? Megtudhatjuk-e könyvekből, hogy milyen melegnek lenni? Kiderül-e, hogy milyen a társadalom hozáállása a homoszexuálisokhoz, transznemüekhez, leszbikusokhoz? Szerencsére az irodalom választ ad a kérdéseinkre, azokra is amiket még feltenni sem mertünk. Fontos meleg-témájú könyveket gyűjtöttünk össze és mutatunk be a Libri trendben, olyan műveket, amik az azonos neműek szerelmét mutatják be, hol regénybe ágyazva, hol ismeretterjesztő jelleggel. Egy a 20-as években íródott angol regény egy leszbikus szerelemről mesél nekünk, egy amerikai mű a kamasz melegek érzéseiről. Nádasdy tanár úr is írt ismeretterjesztő etológia-könyvet a melegségről, de beszédtémává tette a meleg viszonyokat a 2007-ben íródott és tavaly filmre vitt Szólíts a neveden is, ami egy fiatal fiú és egy felnőtt férfi mindent elsöprő szerelmét mutatja be nekünk.

Radclyffe Hall: A magány kútja

A 20. század első felének egy nálunk kevéssé ismert írónője, Radclyffe Hall 1928-as regénye a mai napig az egyik legfontosabb alkotás a leszbikus irodalomban. Nem pusztán a történet főhősének, Stephen Gordonnak szexuális önfelfedezése, hanem a könyv körül a kiadása után kialakult disputa miatt is. Megjelenése után szinte azonnal heves politikai és jogi vita alakult ki a könyv kapcsán Angliában, miután James Douglas, a Sunday Express nevű napilap szerkesztője obszcenitásra hivatkozva annak betiltását követelte, annak ellenére, hogy a történetben semmiféle szexuális jellegű utalás nem olvasható.  A követelésből bírósági ügy kerekedett, ami – mint a betiltott könyvek esetében szinte mindig, és a tiltást követelők szándékával szöges ellentétben – azt eredményezte, hogy szinte mindenki elolvasta a mű sokszor Franciaországból becsempészett példányait. Stílusában ugyan nem követte az akkoriban szinte egyeduralkodónak számító modernista vonalat, és nyelvezete már-már ósdinak tűnik kortársai között, társadalmi hatása mégis óriási volt.

https://www.libri.hu/konyv/hall_radclyffe.a-magany-kutja.html

Adam Silvera: Inkább boldog

A könyv egyedülálló módon nyújt támaszt azoknak a kamaszoknak, akik amellett, hogy kénytelenek a tinédzserkor mindenki által ismert problémáival megküzdeni, még azzal is szembesülnek, hogy szexuális irányultságuk miatt saját korosztályukban is kiközösítés fenyegeti őket. Nem sokkal ezelőttig Amerikában a meleg kamaszok legalább egyötöde kísérelt meg öngyilkosságot, ez az arány csak akkor javult valamelyest, amikor néhány államban legalizálták az azonos neműek házasságát. Ami persze fontos lépés, de korántsem oldja meg a melegségüket a társadalmi normákat kisajátító retorika árnyékában megélni kényszerülő fiatalok minden problémáját. Adam Silvera főhőse, Aaron, miután rájön, hogy Thomas iránt érzett vonzalma túlmutat a barátságon, és őszintesége csupán csalódáshoz vezet, úgy dönt, hogy egy memóriatörlési eljárásnak veti alá magát. Szerencsére ez a módszer a való életben nem létezik, a könyv narratívájában betöltött szerepének köszönhetően azonban olyan szorongásokat képes feloldani, amit régóta egyetlen hasonló témájú könyv sem.

https://www.libri.hu/konyv/adam_silvera.inkabb-boldog.html

 

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza – Írások melegekről, melegségről

Nádasdy Ádám nem az önfelfedezés vagy az életben rájuk váró kihívások, nehézségek, elutasítások oldaláról mutatja be a melegek világát. A kötet – ahogy a szerző fogalmaz – ismeretterjesztő etológia-könyv, ami a heteróknak mutatja be, hogy amit a többségük másságnak, különbözőségnek gondol, az a valóságban nem is olyan más és nem is olyan különböző. Nem a melegeket szeretné betokozni a többségi társadalomba, hanem rámutatni, hogy ott, ahol mi a két út között kérlelhetetlen betonfalat sejtünk, valójában egy képzelt és könnyen átszakítható szalag függ csupán. Még csak nem is hús-vér emberek, hanem a hétköznapokban mindannyiunk által észrevehető kedvességek, apró rezdülések a történetek főszereplői, amik beláttatják velünk, hogy a homoszexualitás nem csak a szexualitás egy formája, hanem a szereteté is. A könyv a 2016-os Libri irodalmi díjak tízes rövidlistájára is felkerült.

https://www.libri.hu/konyv/nadasdy_adam.a-vastagboru-mimoza.html

André Aciman: Szólíts a neveden

A könyv a helyszínéül szolgáló mediterrán olasz táj alakját veszi fel. Ráérős lassúsággal, a napsütötte függőágyban eltöltött sziesztából felébredők bágyadtságával vezet keresztül bennünket az elbeszélő gondolatvilágán, amely bár filozofikus és elmélyült, mégsem mutat jelentős különbségeket egy átlagos kamaszfiúétól. És épp ez a lényeg: hogy mire észrevesszük Elio melegségét, addigra már elfogadtuk őt átlagosnak, szerethetőnek, normálisnak. És ha ennek ellenére a fiú vonzalma megütközést vált ki bennünk, akkor szembesülnünk kell vele, hogy a hiba bennünk van. A regényből készült film nagyszerűen dolgozza fel az alapművet, hangulatában illeszkedik eredetijéhez és érzékenyen fordítja át képre a könyv lapjain dúló belső harcokat.

https://www.libri.hu/konyv/andre_aciman.szolits-a-neveden.html

Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 58 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.