Sajtóközlemények

Libri Trend – Készüljön a nyárra az Ünnepi Könyvhét újdonságaival!

Libri Trend

Készüljön a nyárra az Ünnepi Könyvhét újdonságaival!

 

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

Öt könyv, amit mindenképp el kell olvasnod, mielőtt meghalsz. Tíz könyv, amit mindenképp vigyél el a nyaralásra. Száz mesekönyv, ami nélkül nem nőhet fel a gyereked. A különböző médiumok tucatnyi szempont alapján ajánlanak nekünk könyveket: nyárra, strandra, téli napokra, utazáshoz, begubózáshoz stb. Szemezgethetünk sokféleképpen az olvasnivalók közül, szétválaszthatjuk őket tematika, műfaj, megjelenési dátum szerint, a lényeg mindig ugyanaz marad. Hogy a könyvektől, az olvasástól többek leszünk. Történeteket, meséket, útravalót, segítséget, tudást kapunk tőlük. Mindig. Legyen tél, nyár, ősz vagy tavasz, legyünk akár a gyereksikolyoktól hangos strandon, a kedvenc kanapénkon, az iskolai órák között lopott percekben, a tömött buszon vagy egy vidámpark óriáskerekének tetején.

Júniusi ajánlónkban az Ünnepi Könyvhét elképesztő kínálatából emeljük ki a legjobbakat, a nyár legnagyobb könyves fesztiváljának több száz újdonságából szedtünk össze egy csokorra valót. Regényt, verset, mesét, rég ismert és elsőkötetes szerzőktől egyaránt. 11 fantasztikus könyvet, amit mindenképp olvasson el a nyáron!

 

Térey János: Káli holtak

A szerző korábbi műveiben, az Átkelés Budapesten egyik novellájában és a Legkisebb jégkorszakban már elő-előkerült színész, Csáky Alex élettörténetének egy különös fejezete tárul a szemünk elé a Káli holtakban. Csáky szerepet vállal egy zombiapokalipszist megelevenítő filmben, amit Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú vidékén forgatnak. A helyszín egyedülálló miliője, kiegészülve Csáky szerethető elbeszélői stílusával olyan olvasmányélményt tartogat számunkra, amit nem felejtünk egyhamar. A leginkább költőként ismert Térey bizonyítja, hogy regényíróként is tökéletesen megállja a helyét az erős hazai mezőnyben.

https://www.libri.hu/konyv/terey_janos.kali-holtak.html

Babiczky Tibor: Félbehagyott költemények

Bár szerkesztőként és regényíróként is ismert, Babiczky Tibor elsősorban költő. 1999-ben jelentek meg először versei az akkor még csak 19 éves szerzőnek, a Félbehagyott költemények a hatodik kötete. A hosszabb-rövidebb etűdök közös pontja a befejezetlenség motívuma, természetesen nem csak formailag, hanem tartalmukban is. Hiányérzetet keltenek bennünk, de egyben táncba is hívnak minket. Vajon mi be tudjuk fejezni a sorokat? Ki tudjuk találni vagy pótolni a félbemaradt gondolatokat? Meg akarjuk egyáltalán próbálni?

https://www.libri.hu/konyv/babiczky_tibor.felbehagyott-koltemenyek.html

Szív Ernő: Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba

Darvasi László alteregója ismét egyedülálló kultúrtörténeti kirándulásra invitálja olvasóit, akiket az Élet és Irodalom hasábjain már megannyiszor elkápráztatott sajátos kalandjaival. Korszakos költők és írók nőügyeibe nyerhetünk bepillantást, anélkül, hogy egy afféle bulvár-időutazássá válna a kiruccanás. Ehelyett Szív Ernő a nők iránt táplált végtelen rajongása hatja át a könyvet, amely irodalomtörténeti csemegének és a vakáció esős napjaira tartogatott menekülési útvonalnak is kiváló.

https://www.libri.hu/konyv/text.html

Mezei Márk: Utolsó szombat

Budapest megszállásának különleges krónikája, amely egyedi hangjával plasztikussá tudja tenni a történelemkönyvek lapjain szárazon csengő tényeket. Áron Rokeáh, a zsidó világ egyik szellemi vezetője Pesten bujkál, miközben a háború árnyéka és a hitsorsosait bekebelező államgépezet állandó jelenléte egyre fenyegetőbbé válik számára. Ugyanebben a házban rejtőzik Magda és Kriszta is, két lány, aki összezártságukon kívül kevés köt össze egymással, legalábbis eleinte. Máshonnan jönnek, de egyfelé tartanak. Árulás, szerelem és a háború sötétsége elevenedik meg a könyv lapjain.

https://www.libri.hu/konyv/mezei_mark.utolso-szombat.html

Kazuo Ishiguro: Noktürnök

A Napok romjai, a Ne engedj el… és Az eltemetett óriás tavaly Nobel-díjjal is kitüntetett szerzőjét szerencsére egyre kevesebb magyar olvasónak kell bemutatni. A japánban született, de hatéves kora óta Angliában élő Ishiguro elsősorban regényeiről ismert, a Noktürnök az első novelláskötete. A kötetben szereplő öt történet közös, központi eleme a zene, amely a szerzőre jellemző visszafogott nyelvezet kérge alatt vadul háborgó búvópatakként kapcsolja össze az elbeszéléseket. Ebben az értelemben a könyv rokona Dragomán György 2015-ös novellagyűjteményének, az Oroszlánkórusnak.

https://www.libri.hu/konyv/kazuo_ishiguro_131406.nokturnok.html

Paul Auster: Brooklyni balgaságok

Az ezredforduló környékének nagy amerikai szerzői között számontartott Paul Auster könyveit letisztult, jól fordítható, elegáns stílusuknak köszönhetően egyre inkább fedezi fel a magyar közönség is. Műveiben általában az egyén és a társadalom viszonyrendszereit, az ember saját sorsa felett gyakorolt hatalmát, a véletlen szerepét vizsgálja, és magabiztosan önti szavakba az Egyesült Államok nagyvárosainak és ikonikus tájainak idioszinkratikus vonásait. Ebben a könyvében szakít a műveire jellemző, ridegnek is nevezhető tárgyilagossággal, és egy valóban szívmelengető, reménnyel és derűvel beoltott történetet tár elénk.

https://www.libri.hu/konyv/paul_auster.brooklyni-balgasagok-1.html

Philip Roth: Leláncolt Zuckerman – Trilógia és epilógus

A közelmúltban, 85 éves korában elhunyt író életművének mérföldköveit, a három regényt és egy kisregényt felvonultató Zuckerman-ciklust azoknak is érdemes kézbe venni, akik régóta rajongói a szerző szuggesztív stílusának, és azoknak is, akik csak most ismerkednek a több mint fél évszázadot átölelő életművel. Az írói alteregók általában egy-egy élethelyzetre adott művészi reflexiók termékei, ritkán érnek meg igazán idős kort. Nathan Zuckerman azonban Philip Roth egész munkásságát végigkísérte, 1974 és 2007 között a szerző kilenc regényében szerepelt.

https://www.libri.hu/konyv/philip_roth_18318.lelancolt-zuckerman.html

Fodor Marcsi – Neset Adrienne: 50 elszánt magyar nő

A történelemkönyvek lapjait még mindig a férfiak uralják, a legújabb Bookline-könyvnek köszönhetően azonban most mégis megismerhetünk olyan nőket, lányokat, asszonyokat, akik eddig méltatlanul a háttérbe szorultak, annak ellenére, hogy valamiben az elsők voltak a világon. Tudósok, írók, filmesek, sportolók, akiknek számtalanszor vágták a fejükhöz életük során, hogy amire készülnek, az nem nőknek való foglalatosság. Ők pedig kitartottak vágyaik mellett, és felsorakoztak ennek a hiánypótló könyvnek a lapjain, hogy példát mutassanak a lányok következő generációjának.

https://www.libri.hu/konyv/50-elszant-magyar-no.html

Dániel András: A nyúl formájú kutya

Kufli-sorozatával Dániel András valószínűleg örökre beírta magát a magyar mesék nagykönyvébe. A formabontás virtuóza most még egy fokkal emelte a lécet rendhagyó, új könyvével, A nyúl formájú kutyával. A történet hőse kénytelen szembesülni vele, hogy nemcsak az őt körülvevő világ tekint rá furcsán, hanem még a saját testében is idegenként kell élnie. A szerzőt a tőle megszokott, a gyermeki és a felnőtt lélekhez ugyanolyan könnyedén simuló humorérzékkel mutatja be egy olyan teremtmény történetét, amivel még saját teremtője is folyton kitolni látszik.

https://www.libri.hu/konyv/daniel_andras.a-nyul-formaju-kutya.html

Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Mindannyiunk színeződobozában voltak olyan árnyalatok, amelyeket minden alkotásunkhoz nagy kedvvel használtunk, és voltak olyanok, akiket méltatlanul elhanyagoltunk. Az ég mindig kék volt, a fű mindig zöld. De vajon a bézs szín mihez kellett valaha? Itt az ideje, hogy az eddig elhanyagolt színek is kézbe vegyék a sorsukat, és kicsikarják gazdájuktól az elismerést, amire mindig is vágytak. A színes-szagos mesét Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali csodálatos fordításában olvashatja a magyar közönség.

https://www.libri.hu/konyv/drew_dreywalt.a-nap-amikor-a-zsirkretak-fellazadtak.html

Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 58 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.