Sajtóközlemények

Bookline Top50 – Nyári utórezgés

Bookline sajtóközlemény

2018. szeptember 10.

 

Nyári utórezgés

 

A Bookline ötvenes toplistájának pontosan a felét új megjelenésű könyvek teszik ki, amelyek erősen tükrözik a késő nyár hangulatát: vérbeli romantikus történetek és nevelési tanácsok, tekintettel a szeptemberi iskolakezdésre. Első helyen a nyár slágere, a francia írónő Raphaelle Giordano regénye, második a természetbe, a zöldbe vágyást bemutató alkotás, és továbbra is dobogós a friss megjelenésű, nevelési tanácsokat megfogalmazó Payne mű.

 

Raphaelle Giordano A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című kötetének sikere töretlen, hónapok óta a legkeresettebb könyvek között találjuk. Hőse a harmincnyolc éves Camille, aki egy különleges kreatív módszer, a rutinológia segítségével indul neki elfelejtett álmai megvalósításának és a valódi boldogság megtalálásának.

Ahogy egyre jobban fogynak a zöldövezetek a városokban és a város határain kívül, úgy vágyunk vissza egyre jobban a természetbe.  Peter Wohlleben neves német erdész a Fák titkos életében az erdők különleges világába nyújt betekintést, egy olyan birodalomba, aminek saját törvényei, szabályai és – az avatatlan szem számára sokszor láthatatlan – csodái vannak.

Létezik-e arany középút a zajos dorgálások és a szülői nemtörődömség között? A világhírű Kim John Payne szakpszichológus két kötettel is felkerült a sikeres könyvek közé. A Melegszívű fegyelmezés egy olyan nevelési modellt ajánl, amely egyszerre veszi figyelembe a szülő és a gyermek igényeit, és amelyeket megfogadva kiegyensúlyozott felnőtteket nevelhetünk gyermekeinkből. A szerző Egyszerűbb gyermekkor című kötetében pedig olyan népbetegségekről szól, mint a figyelemzavar, hiperaktivitás, internetfüggőség, amelyektől napjainkban minden szülő retteg, és amelynek gyakorlatilag minden gyermek ki van téve.

A pszichológiai tanítások, okítások továbbra is nagy érdeklődésre tartanak számot az olvasók körében. Philip Zimbardo szerzőtársaival közösen elkészített sorozata, a Pszichológia mindenkinek mai napig a tudományág egyik legfontosabb, legközérthetőbb munkája. A sorozat harmadik kötetében az olvasók a motiváció, a személyiség, az érzelmek és a közösség világát fedezhetik fel újszerű megközelítésben, a negyedik kötet pedig a zavarok, terápiák a stressz és a stratégiák témakörét dolgozza fel.

Gary Chapman Öt szeretetnyelv című nagy sikerű könyvének megújult kiadásában az életre szóló szeretet titkát osztja meg olvasóival, egy olyan nyelvét, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat. Mi történik szerelmi kapcsolatainkkal, miután véget ér az első nagy fellángolás? Újra lehet-e éleszteni a tüzet, és szükség van-e erre egyáltalán?

 

Budapest arca gyökeresen átalakult az elmúlt években, nemzetközi viszonylatban is jelentős éttermek nyíltak, az éjszakai élet megszámlálhatatlan turistát vonz évről évre, de mindezek mellett is számtalan lehetőség vár a városba érkezőkre és a budapestiekre. A 444 jó hely Budapesten egy kötelező útikalauz, amiben nemcsak az van benne, hogy hova érdemes menni enni, kirándulni, inni, sportolni, szórakozni, kulturálódni, hanem az is, hogy hol kaphatunk első osztályú zöldségeket, vagy hol árulják a legjobb bárányhúst.

 

Nyáron továbbra is a könnyed, szórakoztató olvasnivalót szereti a nagyérdemű. Mary Ann Shaffer, Annie Barrows Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című kötetet az utóbbi évek egyik legnagyobb regénysikere, amelynek filmváltozata a közelmúltban debütált. Az elbűvölő történetben egy távoli sziget lakóinak világháború alatti embert próbáló, mégis humorral átszőtt sorsát ismerhetjük meg. Katie Fforde imádnivalóan romantikus és humoros történetei egyszerre hódították meg a haza és a nemzetközi olvasókat.  Vidéki menedék című új regényében főhőse a mindennapi pörgést cseréli le a csendes, vidéki életre. Csakhogy a birtokon két problémával is szembesülnie kell: egyrészt nem ért a gazdálkodáshoz, másrészt szomszédja egy aggasztóan jóképű agglegény.

Fejős Éva új regényében, a Csak egy táncban mindannyiunk kedvenc nyári helyszínére, a Balatonhoz kalauzol minket, hogy itt lessünk be egy hangos család mozgalmas életébe és egy látszólag kibogozhatatlan szerelmi sokszögbe.

Lisa Kleypas a nemcsak a romantikus műfaj nagymestere, hanem a váratlan helyzeteké is: kiszámíthatatlan történetei, beskatulyázhatatlan hősei a közönség állandó kedvencévé teszik regényeit. Augusztusban három műve is felkerült a legnépszerűbb könyvek listájára: a Winterborne választottja, az Ördöngös tavasz és A szív doktora.

 

A gyerekkönyvek a sikerlista állandó szereplői. Fodor Marcsi, Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című művében azt a kérdést feszegeti 50 különlegeset alkotó nő bemutatásával, hogy miért hiányoznak a nők a történelemkönyvekből: a híres felfedezők, az uralkodók, a művészek és sportolók, akik a történelemnek épp annyira fontos alakítói voltak, mint a férfiak. Hosszú évtizedek adósságát törleszti a kötet, amelyben gyereknyelven mesélnek régi és mai hősnőkről.

Az oroszlán az állatok királya – minderről egyedül annak a szemtelen sirálynak nem szólt senki, aki egy nap váratlanul felbukkan az erdőben, és magának követeli a trónt. Ráadásul egyre többen követik a példáját, mígnem egy nap versenyt hirdetnek maguk között az állatok. Bosnyák Viktória A sirály a király? című humoros történetéből nemcsak azt tudhatják meg a legkisebbek, hogy végül ki nyeri el a koronát, hanem azt is, hogy melyek a magyar helyesírás legalapvetőbb szabályai.

Az idén elhunyt Stephen Hawking lányával közösen jegyzett gyerekkönyv-sorozata egyszerre mesél közérthető nyelven és letehetetlenül viccesen a fizika legnagyobb rejtélyeiről. A George kozmikus kincsvadászatában ezúttal a földönkívüliek elképzelt világába kalauzol a szerzőpáros, amiből az űrkutatás legfrissebb eredményeit ismerhetjük meg. 

 

 

 

A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, júliusban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Bicebóca szívek lett a hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Bényei Judit a MOME docense szerint a könyv toleranciára és nem szánalomra tanít, önmagunk becsülésére ugyanúgy, mint másokéra, akik küzdenek magukért és magukkal.

 

Szívünk rajta 2018 augusztus – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó

Szerző

Cím

Könyvmoly

Manu Causse – Séverine Vidal

Bicebóca szívek

Könyvmoly

Sara Pennypacker

Walter Irtó klassz!

Babilon

Margit Auer

Mágikus állatok iskolája – Kővé válva

Napforgó

Victoria Vázquez

Salamon király kincse

Manó könyvek

Ruff Orsolya

A zöld macska titka

 

További információ:

Jávor Zsófia

pr manager

Libri-Bookline Zrt.

javor.zsofia@libribookline.com

Mobil: +36 20 665 6458

 

Bookline nyomtatott Top50 lista

 

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

…napja a listán

1

Raphaelle Giordano

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

1

66

2

Peter Wohlleben

A fák titkos élete

Park Kiadó

új

20

3

Kim John Payne

Melegszívű fegyelmezés

Kulcslyuk Kiadó

-2

59

4

Lisa Kleypas

Winterborne választottja

Gabo Kiadó

új

28

5

Lisa Kleypas

Ördöngös tavasz

Gabo Kiadó

új

19

6

J. R. Ward

A vadállat

ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.

10

34

7

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Park Kiadó

új

23

8

Edward St. Aubyn

Patrick Melrose 1.

Jelenkor Kiadó

új

21

9

Margaret Atwood

A Szolgálólány meséje

Jelenkor Kiadó

-1

122

10

M. C. Beaton

Agatha Raisin és az ogre vére

Erawan Könyvkiadó

új

17

11

Katie Fforde

Vidéki menedék

Libri Könyvkiadó

12

42

12

Philip Zimbardo; Robert Johnson; Vivian McCann

Pszichológia mindenkinek 4.

Libri Könyvkiadó

új

28

13

Gillian Flynn

Éles tárgyak

Alexandra Kiadó

32

42

14

Magyar Tudományos Akadémia

A magyar helyesírás szabályai  

Akadémiai Kiadó

új

25

15

J. D. Robb (Nora Roberts)

Halálos visszhangok

Gold Book

új

18

16

Meghan March

Véletlen szeretők

Álomgyár Kiadó

új

3

17

Kotra Károly

Interaktív KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére

KOTRA Kereskedelmi és Oktató Kft.

-10

113

18

Yuval Noah Harari

Sapiens

Animus Kiadó

-4

268

19

Heather Morris

Az auschwitzi tetováló

Animus Kiadó

-16

135

20

Robert Lawson

A lélek útja

Trivium Kiadó

új

22

21

Fejős Éva

Csak egy tánc

Erawan Könyvkiadó

-17

51

22

Lisa Kleypas

A szív doktora

Gabo Kiadó

új

14

23

Dan Brown

Eredet

Gabo Kiadó

-8

205

24

Berg Judit

Rumini

Pozsonyi Pagony

-12

75

25

Fodor Marcsi, Neset Adrienn

50 elszánt magyar nő

Bookline Könyvek

-7

83

26

Tony Wolf

Mesél az erdő – A tündérekről

Manó Könyvek

új

24

27

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Animus Kiadó

-8

271

28

Marjolein Dubbers

Hormonkontroll

Scolar Kiadó

új

26

29

Jill Mansell

Te az enyém, én a tied?

Lettero Kiadó

új

30

30

Kim John Payne

Egyszerűbb gyermekkor

Kulcslyuk Kiadó

-24

59

31

Milly Johnson

Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban

Pioneer Books

12

37

32

Majtényi György

Egy forint a krumplis lángos

Libri Könyvkiadó

új

24

33

Gary Chapman

Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva

Harmat Kiadó

új

20

34

Dr. Michael Newton

Lelkünk útja I.

AGYKONTROLL KFT

új

18

35

Santa Montefiore

A Valentina utolsó útja

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

új

23

36

Légy a Rubik kocka bajnoka!

Móra Könyvkiadó

-23

56

37

Dr. Csernus Imre

A harcos

Jaffa Kiadó

-32

85

38

Bosnyák Viktória

A sirály a király?

Móra Könyvkiadó

-2

55

39

Nicky Pellegrino

Olaszország, szeretlek!

Lettero Kiadó

-15

47

40

444 jó hely Budapesten

Magyar Jeti Zrt.

új

2

41

F. G. Haghenbeck

Frida füveskönyve

Libri Könyvkiadó

új

24

42

Edith Eva Eger

A döntés

Libri Könyvkiadó

10

316

43

Molnár Ferenc

A Pál utcai fiúk

Móra Könyvkiadó

-14

68

44

Dean R. Koontz

Sötét zóna

21. Század Kiadó

új

18

45

David Autere

Máglyatűz

Reakció Kiadó Kft.

új

25

46

Bálint Ágnes

Szeleburdi család

Móra Könyvkiadó

7

58

47

Jean M. Twenge

iGeneráció

Édesvíz Kiadó

új

7

48

Lisa Kleypas

Érzéketlen aranyifjú

Gabo Kiadó

-39

53

49

Philip Zimbardo; Robert Johnson; Vivian McCann

Pszichológia mindenkinek 3.

Libri Könyvkiadó

-5

97

50

Lucy Hawking; Stephen Hawking

George kozmikus kincsvadászata

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

6

 

Bookline e-könyv Top10 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

…napja a listán

1

Peter Wohlleben

A fák titkos élete – Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Park Kiadó

új

20

2

Raphaelle Giordano

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

Művelt Nép Könyvkiadó

-1

58

3

Lisa Wingate

Elrabolt életek

Libri Kiadó

11

119

4

Katie Fforde

Vidéki menedék

Libri Kiadó

új

31

5

Edward St. Aubyn

Patrick Melrose 1.

Jelenkor

új

18

6

Fejős Éva

Csak egy tánc

Erawan Kiadó

új

30

7

Yuval Noah Harari

Sapiens

Animus Kiadó

0

268

8

Heather Morris

Az auschwitzi tetováló

Animus Kiadó

-6

121

9

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Animus Kiadó

1

268

10

Yrsa Sigurðardóttir

Örvény

Animus Kiadó

-4

82

 

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

 

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

 

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu