Sajtóközlemények

Legyél te is mesehős! – A Szívünk rajta pályázat sikere

Legyél te is mesehős! – A Szívünk rajta pályázat sikere

A Szívünk rajta gyerekkönyvajánló program országos pályázatot hirdetett 2018 tavaszán Legyél te is mesehős! címmel kisiskolások részére. A pályázatra 121 csapat jelentkezett, a nyertesek egy 50 könyvből álló olvasósarkot nyertek, gyerekkönyvekkel, polccal és babzsákokkal, hogy az iskolában is legyen hol és mit olvasni.

 

A Szívünk rajta program a Libri-Bookline Zrt. és az Unicef négy éve indított kezdeményezése, aminek célja, hogy támogassa a szülők könyvválasztását és független szakmai zsűrijének segítségével havonta ajánljon minőségi gyerekkönyveket. A program Legyél te is mesehős! címmel pályázatot hirdetett, amire kisiskolás osztályok jelentkezését várták. A jelentkezőknek ki kellett választaniuk a Szívünk rajta matricát kapó könyvek listájából egy mindannyiuk számára fontos művet, és azt be kellett mutatniuk egy kisfilm formájában. Az osztályoknak a Libri-Bookline biztosította a kiválasztott könyvet. A felhívásra 121 osztály jelentkezett, a kampány 1310 gyereket mozgatott meg országszerte. A csapatok a beküldött mesevideókat a Szívünk rajta YouTube-csatornájára töltötték fel, itt tudott a közönség szavazni és szavazatuk alapján került ki a 10 nyertes pályamű. A Szívünk rajta zsűrije a beküldött sok-sok kedves és szórakoztató kisfilm láttan úgy döntött, hogy további 5 csapatot is kiemel és díjaz. A nyertesek egy ötven könyvből álló csodás mesesarkot nyertek, könyvespolccal és babzsákokkal, hogy mindig kéznél legyenek a legjobb mesekönyvek, és hogy mindig legyen hely és idő az olvasásra. A szervező Libri-Bookline pedig minden egyes jelentkező számára egy kis meglepetéssel készült: minden gyerek, aki részt vett a pályázaton, egyedi Szívünk rajta grafikával ellátott tornazsákot nyert, benne az iskolához szükséges, elengedhetetlenül fontos kellékekkel.

 

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbb műveknek talál. A könyvajánló program több mint 4 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket.  A programba a kiadók által felterjesztett, friss  megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

 

A 2018-ban meghirdetett Legyél te ismesehős pályázat nyertes csapatai és kisfilmjeik:

 

A Szívünk rajta szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott további 5 nyertes:

  • Csipkebogyók | Bicskei Csokonai Vitéz Mihály általános Iskola 
  • Kósza mókás lókötői | Újlak Utcai Általános, Német Nemzet Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola 
  • 5 kicsi indián | Jókai Mór Általános Iskola
  • Vidám lurkók | Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és AMI
  • Gregor | Szegedi Gregor József Általános Iskola