Sajtóközlemények

Libri Trend – Vallomások, tükörképek

Vallomások, tükörképek

Vajon miben hasonlít a természettudós, az amerikai elnök felesége és a költőóriás? Sok közös vonást valószínűleg nem találunk bennük, hacsak azt nem, hogy mindannyian olyan emberek, akiknek az élete sokakat érdekel. Akkor is sokan kíváncsiak rájuk, ha magukról írnak és akkor is, ha mások mutatják be őket: beszélnek életükről, küzdelmeikről, pályájukról. Szeretnénk róluk mindent megtudni, történelmi jelentőségű tetteik mozgatórugóit, vagy a munkájuk és a magánéletük során felmerülő nehézségeket is megismerni. Havi Libri Trendünkben olyan életrajzi témájú könyveket mutatunk be, amiknek főhősei példát mutattak, mutatnak, akiknek élete különleges és izgalmas, akik olyan műveket alkottak vagy olyan életet éltek, amiről a közvélemény minden apró részletet tudni akar. Olvassuk el, mit mesél Michelle Obama a házasságáról; milyen irodalmi igényességű mű mutatja be az egyik legizgalmasabb Forma 1-es pilóta, Kimi Räikkönen életét; utazzunk vissza az időben a tévézés aranykorába David Attenborough önéletrajzának segítségével; borzongjunk újra Robert Capa fájdalmasan rövid életútján; ismerjük meg a zseniális költőt, Petri Györgyöt úgy, ahogy saját fia látta; és pillantsunk be – a szó lehető legszorosabb értelmében – a kulisszák mögé Máté Gábor naplóján keresztül.

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei – Állatkerti gyűjtőutak

David Attenborough alakja közel hét évtizede elválaszthatatlan az angol televíziós kultúrától. Ez a könyv ennek az életre szóló kapcsolatnak az első lépéseit mutatja be, Attenborough első útjait a BBC 1954-ben indított Állatkerti gyűjtőutak című természetfilm-sorozatának stábjával. A tévés-zoológus védjegyévé vált, visszafogott stílus, letisztult gondolkodás és a Föld élővilága iránt mutatott tisztelet és alázat ezeknek az útleírásoknak is minden sorát áthatja. A mai olvasó számára már nemcsak az egzotikus helyszínek, a civilizációtól szinte teljes egészében elzárt mikrovilágok érzékletes és tényszerű leírása lehet izgalmas, hanem a televíziózás múltjába – egyesek szerint a BBC hőskorába – tett időutazás is.

Michelle Obama: Így lettem

Nekünk, itt Magyarországon talán fel sem tűnt, de a világ első fekete first ladyje óriási hatást gyakorolt az amerikai társadalomra. Lányok és nők millióinak vált valóságos példaképévé állhatatosságával és a rábízott feladatok iránt mutatott odaadásával, miközben az Irakból és Afganisztánból hazatérő amerikai veteránok segítésével, alapítványok, érdekvédelmi egyesületek, valamint nőjogi szervezetek létrehozásával és támogatásával foglalkozott. Önéletrajzi könyvében – ami a tengerentúlon és hazánkban is óriási sikert aratott – emberközelivé tudja tenni a Fehér Házban töltött mindennapokat, meglepő egyenességgel beszél házasságának hullámvölgyeiről, és arról is, hogy miként próbálta a lehető legnormálisabb környezetet teremteni gyermekei számára korántsem mindennapi otthonukban.

Alex Kershaw: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

Robert Capa egy személyben testesítette meg azt az attitűdöt, amit halála után, a 20. század második felében gonzó újságírók és fotóriporterek tucatjai próbáltak utánozni. Miközben a múlt század történelmét tépázó háborúk borzalmairól készített átütő erejű fotókat, soha nem járt messze a frontvonaltól, rendíthetetlen elhivatottsággal követte a harcoló alakulatokat. Járt a polgárháború dúlta Spanyolországban, tudósított Kína japán megszállásáról, részt vett a normandiai partraszállásban, majd készített képeket John Steinbeck Orosz napló, valamint Irwin Shaw Izraeli riportok című könyvéhez is. Alex Kershaw végigkíséri ennek az izgalmakkal, borzalmakkal és romantikával teli, tragikusan rövid életútnak a legérdekesebb időszakait.

Petri Lukács Ádám: Petri 75 Közelítés

Petri György a múlt század második felének egyik legeredetibb hangú költője volt, a szocializmus évtizedeinek rekedt hangú krónikása, akinek versei szinte egész munkássága alatt csak szamizdat lapokban jelenhettek meg. Publikálhatta volna verseit szép borítóval díszített könyvekben is, ennek az ára azonban az lett volna, hogy alávesse őket a cenzúra és az öncenzúra életlen szikéinek – erre pedig nem volt hajlandó. Az italgőzben és dohányfüstben érlelődött életmű mögé pillanthatunk most be a szerző fiának segítségével, aki egyedülálló perspektívából mutatja be Petri György karizmatikus alakját, különös gondolkodásmódját és az alkoholhoz fűződő bensőséges viszonyát.

Máté Gábor: Színházi naplók – Tények és tanúk

A színház talán a legsokoldalúbb művészeti ág, egy előadás minősége a szöveg, a díszlet, a jelmez, a mozdulat és a hang együttes összhangjától, vagy annak hiányától lesz jó vagy rossz, siker vagy bukás. Máté Gábor két évtizedet felölelő naplója nemcsak a szakmáját folyamatosan tanuló színész-rendező, apa és férj mindennapjaiba enged számunkra bepillantást, hanem abba a bonyolult folyamatba is, ahogy egy előadás az olvasópróbától eljut a bemutatóig. Minden oldalon találkozhatunk olyan információmorzsákkal és érdekességekkel a színházi élet titokzatos zugaiból, amikre egy-egy előadásra gyanútlanul beülve még véletlenül sem gondoltunk volna.

Kari Hotakainen: Az ismeretlen Kimi Räikkönen

Hosszú évek óta, a Forma-1 eszeveszett tempót diktáló, csillogó világában elért első sikerei óta különös kultusz övezi Kimi Räikkönen enigmatikus alakját. 2007 világbajnoka a magánéletére vonatkozó újságírói kérdések elől közel 20 éve tartó karrierje során mindig mesteri mozdulatokkal tért ki. Most az ismert és elismert finn prózaíró, Kari Hotakainen mégis bebocsátást nyert Räikkonen személyes terébe, hogy onnan fesse le nekünk a versenyző hétköznapjait, családi életét, pályafutásának legnagyobb sikereit és kudarcait – azt az embert, aki legszívesebben minden percét a bukósisak nyújtotta védelmező arctalanság mögött élné.