Tavaszi zsongás helyett

Az Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes hangú, átütő erejű és inspiráló önéletrajza, az Így lettem lett a Bookline sikerlistájának első helyezettje. Michelle Obama most először mesél házasságáról, arról, miként próbált egyensúlyt teremteni a munkája és a családi élet között. Beavatja az olvasókat az elnökválasztás kulisszatitkaiba, és ír arról is, hogyan élte meg a népszerűség terhét és a kritikákat a kampány során.

A második helyezett Orvos-Tóth Noémi könyve, az Örökölt sors. A kötet abban segít, hogy az életünkben felmerülő és meg nem válaszolt kérdésekre megtalálhassuk a választ. A szerző szerint ismétlődő kudarcaink okait gyakran nem önmagunkban kell keresni: érdemes szüleink, nagyszüleink vagy akár dédszüleink életébe is betekinteni.  Felmenőink traumái ugyanis bennünk élnek tovább.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Mit kezdjünk a szorongással? című könyv került. A pszichológus-pedagógus szerzőpáros új könyvében a gyermekkorban jelentkező félelmek és szorongások enyhítéséhez nyújt segítséget. Szülőként nehéz megfelelően reagálni, amikor a gyermekünk szorong, fél. Fontos, hogy a szülő ilyenkor képes legyen oldani ezt az állapotot. Mivel az egyszerű biztatás nem mindig éri el a célját, a szerzők kidolgoztak egy olyan szempontrendszert, ami a különböző személyiségű gyermekek szorongását más-más módszerekkel kezeli. A Deliága Éva – Lovász Hajnalka szerzőpáros előző könyve, a Mit kezdjünk az akaratossággal? szintén felkerült a sikerlistára.

A Bookline februári sikerlistáján több olyan könyv is szerepel, ami már több mint 100 napja az olvasók kedvence, ezekből mutatunk be párat. A személyes történetek vonzóak és hitelesek az olvasók számára. Edith Eva Eger A döntés című, megjelenése óta az olvasók érdeklődésére számot tartó történetében a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta a II. világháborúval és saját múltjával. Története 114 napja a sikerlista elmaradhatatlan szereplője.

Kepes Andrást ma már nem csak mint televíziós újságírót kell bemutatnunk, hanem mint ismert írót is. A szerző a nagy sikerű Világkép után most újra regénnyel örvendeztette meg olvasóit. Az Istenek és emberek három magyar házaspár története, akik egy svájci luxusvillában rekednek. A természet fenyegető árnyékában, a válogatott gasztronómiai finomságok mellett terítékre kerül a múltjuk és a jelenük, miközben konfliktusaikban felsejlik napjaink emberének drámája ebben az erkölcsi és szellemi kapaszkodóit vesztett világban. Borbás Marcsi három szakácskönyve is toplistás lett februárban. Közülük is a legsikeresebb a Magyarország finom című, érzelmekkel átszőtt új könyve, ami több mint 110 napja található az olvasók kedvencei között. A könyv azokhoz szól, akik nemcsak a magyar vidék legfinomabb ételeit szeretnék otthon megfőzni, de az ízek mögött megbúvó hazai tájakat is szívesen bebarangolnák.

Mesélni továbbra sem feledtünk, a gyerekkönyvek a sikerlista állandó szereplői. A legsikeresebb gyerekkönyv februárban Beck Andrea Titoktündére volt, ami majd 300 napja ott van a legkedveltebb könyvek között. A műben egy varázslatos mesevilág bontakozik ki, ami egyrészt szórakoztató, másrészt segítséget is nyújt akkor, ha a kicsit kicsúfolják, ha fél a sötétben, bántják, vagy beteg lesz, esetleg elveszít valamit vagy kevés az önbizalma. De a Titoktündér akkor is önfeledt perceket nyújt, ha ezek mindegyike szerencsésen elkerüli gyerekünket. A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, ezzel könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami februárban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Naphegy kiadó gondozásában megjelent A világ legszebb mondái lett. A szakmai csapat részéről Ruff Orsolya író, újságíró méltatta a könyvet: „Az északi és nyugati legenda- és mitológiavilág kapuját tárja szélesre ebben a kötetben Katharina Neuschaefer. Hősök, félistenek, rettenthetetlen harcosok és titokzatos tündérek váltogatják egymást a kötet lapjain, akik harcolnak, szeretnek, ármánykodnak és mindig valami nagyobb és örökbecsűbb felé törekednek. Bölecz Lilla a mondavilághoz hű rajzai nemcsak kiegészítik és illusztrálják a szöveget, de sajátos hangulatot is adnak a kötetnek, ez pedig még az olvasás után is sokáig velünk marad.” Az Unicef Magyarország által delegált gyerekzsűri pedig szintén nagy szeretettel ajánlja a könyvet az olvasóknak.

Szívünk rajta 2019 február – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Deliága Éva, Lovász Hajnalka

Mit kezdjünk a szorongással?

Magyarország finom

Matt Richards, Mark Langthorne

Bohém rapszódia: Freddie Mercury élete, halála és öröksége – puha kötés

Ming Chew

Szabadulj meg a fájdalomtól örökre!

Bioenergetic Kft.

Danielle Steel

Tündérmese

MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.

Edith Eva Eger

A döntés

Deliága Éva, Lovász Hajnalka

Mit kezdjünk az akaratossággal?

Ina Fischer

Táskák saját kezűleg

Tölgy Kiadó Keresked. és Szolg. Kft

21 lecke a 21. századra

Sapiens

Lucinda Riley

Holdnővér

General Press Kiadó

David Attenborough

Egy ifjú természettudós történetei

Park Kiadó

Meghan March

Rád vágyom

Álomgyár Kiadó

Peter Freestone

Freddie Mercury

Trubadur Kiadó

Raphaelle Giordano

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

Marie Kondo

Rend a lelke mindennek

Kiskapu Kft.

A sűrűje

Kendall Ryan

Szeress és akarj

Álomgyár Kiadó

J. K. Rowling

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei – Az eredeti forgatókönyv

Krusovszky Dénes

Akik már nem leszünk sosem

Magvető Könyvkiadó

Szabó Péter

Állj félre a saját utadból!

Guruló Egyetem Kft.

A most hatalma

AGYKONTROLL KFT

Marshall B. Rosenberg

A szavak ablakok vagy falak

AGYKONTROLL KFT

Partvonal Kiadó

Bookline bemutatja:
Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu