Sajtóközlemények

Szívünk Rajta – A hagyományok jelentősége

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: decemberben a program szakmai és gyerekzsűrije egyaránt Takács Viktória Betlehemi mese című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár így nyilatkozott a könyvről: „Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket. Sebő Ferenc gondolata pontosan illik erre a könyvre. A Hagyományaink sorozat harmadik, most megjelent kötete, a Bethlehemi mese az 1223 óta jegyzett hagyományt mutatja be a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen, mai történetbe helyezve. Az együtt készülődés családdal, barátokkal, közelivé hozza a karácsonyi hagyományt. Akár a könyvet olvassuk, vagy esetleg Bethlehemet készítünk, családi hagyománnyá válhat.”
Bence, a gyerekzsűri 6 éves óvodás tagja így vélekedett a hónap könyvéről: „Tetszett nagyon a történet, mert sok olyan volt benne, amit még nem tudtam. Az is jó volt, hogy a főszereplő is Bence, ezért olyan volt, mintha én lennék a főhős. És az is, hogy az anyukája, a testvére és az apukája is szerepeltek benne. A képek nagyon szépek, a színeik is nagyon tetszenek és aranyosak a szereplők arcai. Arra fogok emlékezni, hogy mennyi minden van, ami a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik.”

A hónap könyvén kívül még számos alkotás kiérdemelte a Szívünk rajta matricát. Gryllus Vilmos Vízcseppmesék című könyvében két történetet olvashatunk: egyiket a fiának, másikat a lányának ajánlotta a szerző. A könyvben a gyerekek megismerhetik a víz körforgását egy vízcsepp történetén keresztül, amit gyönyörű rajzok egészítenek ki.
A Diridongó című könyv az idén hetvenéves Móra Kiadó versválogatása, melybe növényekről, állatokról, a városról és az otthonról szóló szövegeket válogatták össze. Kiváló közös olvasmány a családnak.
A sakk sport, játék, tudomány és művészet egyszerre. Polgár Judit Legyél te is bajnok! című alkotásában gyakorlatok, rejtvények, villámkérdések is helyet kaptak, emellett pedig tanácsokat ad és történeteket is mesél a szerző.
Nagy Boldizsár szerkesztésében jelent meg a Meseország mindenkié című könyv, ami egy formabontó mesegyűjtemény. A kötet tizenhét kortárs szerző meseátiratát tartalmazza, különféle marginalizált vagy hátrányos helyzetű csoporthoz tartozó szereplőkkel.
A halandzsarablók című könyvben tizenkét mesét olvashatunk, melyek a gyerekek nagy kedvencévé válhatnak. Harcos Bálint könyvéből megtudhatjuk, hogy mi van akkor, ha a papírsárkány tériszonyos, vagy éppen, hogy rendnek nevezhető-e az, ha a cipő a cipős-dobozba kerül.
Chihiro Maruyama Pierre a Labirintusnyomozó – Az égi várkastély titka című könyvében a címben szereplő kastély titkát kutatja. A könyv gyönyörű rajzai egyből beszippantják a könyv olvasóit: közös keresgélésre, időtöltésre invitálja a szülőket és gyerekeket.
Tóth Krisztina új verseiben a gyerekek mindennapjait írja meg. A Kígyóuborka szövegei megmosolyogtatnak, megnevettetnek, de olykor a könnyeket is csal szemünkbe.
Paola Peretti Én és a cseresznyefa című megrendítő könyvében a gyerekek megismerhetik, hogy milyen egy vak ember élete. A történet végére ráébredhetünk, hogy napi bosszúságaink mennyire jelentéktelenek.

Szívünk rajta 2020. december – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó

Szerző

Cím

Kategória

Scolar KID

Takács Viktória

Betlehemi mese

mesél

Teknős könyvek

Gryllus Vilmos

Vízcseppmesék

mesél

Móra

Szlukovényi Katalin

Diridongó

mesél

BOOKLINE KÖNYVEK

Polgár Judit

Legyél te is bajnok!

fejleszt

LABRISZ Leszbikus Egyesület

Nagy Boldizsár

Meseország mindenkié

segít

Pagony

Harcos Bálint

A halandzsarablók

mesél

Naphegy

Chihiro Maruyama

Pierre a Labirintusnyomozó – Az égi várkastély titka

fejleszt

Manó könyvek

Tóth Krisztina

Kígyóuborka

mesél

Maxim

Paola Peretti

Én és a cseresznyefa

rád talál

 

Szívünk rajta
Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.