Sajtóközlemények

Szívünk Rajta – Gyerek példaképek gyerekeknek

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A program független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: novemberben a szakmai és gyerekzsűri egyaránt Stella Caldwell Fiatalok, merészek, lenyűgözőek című könyvét választotta.
A szakmai csapat részéről Kádár Annamária, pszichológus, egyetemi adjunktus így nyilatkozott a könyvről: „Bárhány évesek is vagyunk, ha kiállunk azért, amiben hiszünk, ha felszólalunk az igazságtalanság ellen, hatalmas akadályokat tudunk legyőzni a változás érdekében. A bemutatott fiatalok gyakorlati javaslatot is adnak arra, hogyan legyünk bátrak, merészek és lenyűgözőek, hogyan váljunk a saját életünk mesehősévé!”
A gyerekzsűriből Mira, 10 éves diák így vélekedett a hónap könyvéről: „Nagyon tetszett a könyv, nekem a kedvenc aktivistám Gretha Thumberg volt. Ha valaki nem segít most, lehet, hogy mire felnövök, kihalnak az erdők és nem lesznek állatok, ezért mostantól péntekenként én sem megyek iskolába és helyette a természettudományi múzeumnál leszek, és ott fogok tanulni még többet arról, hogyan menthetem meg a Földet a buta felnőttektől. (anyukám még nem engedte meg). Jó lenne egyszer meglátogatni Grétát, végülis angolul tudunk beszélgetni. Nagyon menő, ha valaki ellent mer mondani a nagyoknak és a felnőtteknek, ezért is bírom Grétát.”

A hónap könyvén kívül még számos alkotás érdemelte ki a Szívünk rajta matricáit. Eliseo Garcia Barátkozz a hangszerekkel című írása játékos módon mutatja be a zene világát – a kisebbek több hangszer hangjával is megismerkedhetnek a könyv végén elhelyezett gombok segítségével. Anna Gallo alkotása, a Kis kedvencek és híres gazdáik pedig azt mutatja be, miként segítették híres tudós, képzőművész és író gazdáikat állataik.  Katherine Quinn illusztrációinak segítségével különböző korok olyan kiemelkedő személyiségeit és munkásságát ismerhetik meg a gyerekek, mint Mozart, Frida Kahlo vagy éppen Charles Dickens.
Tökéletes állatvilág című könyvében Jules Howard, zoológus az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, halak és gerinctelenek világát mutatja be. Az állatok titkainak megismertetése mellett a szerző arra bíztatja olvasóit, hogy ha szeretnék valóban megismerni élővilágunk állatait, figyeljék türelemmel őket.
A Mimi az iskolában című alkotás az iskolába járás első lépéseit mutatja be. Tamás Zsuzsa írásában kitér arra, hogy főszereplője hogyan illeszkedik be és hogyan szerez barátokat, így a szülők és a gyerekek együtt dolgozhatják fel az óvodából való távozást.
A klímatudatossággal ismerkedhetnek meg az olvasók Kisfaludi Boróka – Szűcs Anikó Mimó és Csipek című könyvében. Megtudhatják, hogy milyen energiaforrások léteznek, és ezeket hogyan lehet használni, emellett megerősíthetik meggyőződésüket, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a bolygónkért.
Löffler Zsuzsanna könnyed, humoros és izgalmas története három testvér életét mutatja be. Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című könyv főszereplői a szegedi vadaspark helyett egyszer csak a mesék birodalmában találják magukat.
Loll Kirby rámutat arra, hogy mindenki tehet valamit bolygónk védelmében. A Mi mentjük meg a Földet című alkotása bátorságot adhat a gyerekeknek és szüleiknek is, hogy egy céltudatosabb életet éljenek a jövő érdekében.
Kertész Erzsi gyerekkönyv sorozata a kisiskolások problémáit dolgozza fel. A Göröngyös úti iskola – Gáz van! című meseregényben a gyerekek könnyen azonosulnak a velük egyidős hősökkel és a helyzetekkel, amikbe kerülnek.

Szívünk rajta 2020. november – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó

Szerző

Cím

Kategória

Kolibri

Stella Caldwell

Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

rád talál

Napraforgó

Eliseo Garcia

Barátkozz a hangszerekkel

fejleszt

HVG

Ana Gallo

Kis kedvencek és híres gazdáik

mesél

Móra

Jules Howard

Tökéletes állatvilág

fejleszt

Naphegy

Tamás Zsuzsa

Mimi az iskolában

segít

Magánkiadás

Kisfaludi Boróka – Szűcs Anikó

Mimó és Csipek

fejleszt

Manó könyvek

Löffler Zsuzsanna

Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány

rád talál

Babilon

Loll Kirby

Mi mentjük meg a Földet

segít

Cerkabella

Kertész Erzsi

Göröngyös úti iskola – Gáz van!

segít

Szívünk rajta
Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.