Sajtóközlemények

Szívünk Rajta – Anne Frank új könyveit kellene ma olvasnunk

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos és egyre erősödő érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline programját, melynek fő célja a szülők könyvválasztásának megkönnyítése. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban kiemelnek egy alkotást: idén októberben a program szakmai és gyerekzsűrije is az Anne Frank naplója című könyvet választotta. A szakmai csapat részéről Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő így nyilatkozott a könyvről: „Anne Frank naplója a legcsodálatosabb szöveg, amit a 20. században kiadtak. Anne-nak nem lett volna szabad meghalnia, a naplóját a gyerekeinek meg az unokáinak kellene olvasnia, nem nekünk. Nekünk Anne újabb könyveit kellene megvásárolnunk, amit ugyanolyan tisztánlátással, keresetlen őszinteséggel és okosan írt volna meg, mint a naplóját. De nem így alakult. A második világháború, a fasizmus nem engedte, hogy így alakuljon. Ezért kell Anne naplóját újra és újra kiadni. S a sorait olvasva emlékezni arra az okos, érzékeny tizenéves kamaszlányra, aki valahol minden mai tizenévesben is ott van, aki harcban áll az anyjával, aki nem érti a testi változásokat, aki szerelmet keres, és jobbá akarja tenni a világot.”
A gyerekzsűri diák tagja, a tizenhárom éves Kata, így vélekedett a hónap könyvéről: „Nagyon tetszett Anne naplója. Nagyon megfogott és megrendített a történet. Örülök, hogy én már nem abban a korban élek. De nagyon örülök, hogy fennmaradt Anne naplója és egy velem egykorú lány szemszögéből is megismerhetem a történetet. Nem csak a suliban elmondott módon. A képek nagyon szépen ki voltak benne dolgozva, de az emberek annyira nem tetszettek benne. Az egész történetre örökké fogok emlékezni.”

Anne Frank generációkat meghatározó alkotása mellett négy kihagyhatatlan könyv kapott még Szívünk rajta matricát. Naomi és James Jones Itt a helyed! című kedves és könnyen olvasható története az elfogadás, beilleszkedés és helykeresés témáját járja körül a geometrikus formák világában, ahol egy háromszög próbálja megtalálni a hozzá hasonlókat.
Kós Károly élettörténetét mutatja be Boldizsár Ildikó gondosan megírt és megrajzolt gyerekkönyve. A fiú, aki Varjúvárról álmodott különlegessége, hogy többek között olyan témákkal ismerteti meg a gyerekeket, mint Trianon, a világháborúk vagy a mérnöki munka.
Az elvált szülők gyerekeinek hétköznapjait dolgozza fel Csernák Eszter Kedves Apu! című könyve. A szerző arra emlékezteti az olvasókat, hogy a gyerekek elsősorban gyerekek, így szüleik összes nehézsége és problémája sokadrangú kellene, hogy legyen a gyerekek problémájához viszonyítva.
Péczely Dóra verses antológiája ismert költők fiatalkori műveit gyűjti össze. A Lehetnék bárki versein keresztül olyan témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a szerelem, élet, halál, a honnan jövünk és a kik is vagyunk kérdései. A kötet rávilágít arra, hogy nem számít mikor – 1912-ben vagy 2020-ban – tesszük fel az élet nagy kérdéseit, a lényeg, hogy tegyük fel őket.

Szívünk rajta 2020. október – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó

Szerző

Cím

Kategória

Napraforgó Kiadó

Anne Frank

Anne Frank naplója

rád talál

Babilon Kiadó

Naomi Jones – James Jones

Itt a helyed

fejleszt

Naphegy Kiadó

Boldizsár Ildikó

A fiú, aki Varjúvárról álmodott

fejleszt

Pozsonyi Pagony

Czernák Eszter

Kedves Apu!

segít

Tilos az Á könyvek

Péczely Dóra

Lehetnék bárki

rád talál

 

Libri-Bookline Zrt.
A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, a Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A Bookline 2017-ben rendkívül sikeres évet zárt, a Bookline Busszal 3 díjat is kiérdemelt az Év kereskedője versenyben. 2018-ban a Már egy perc olvasás is élmény elnevezésű, Örkény Egyperceseket bemutató kampánya az Aranypenge megmérettetésen az Ezüst pengét és Bronz pengét is elnyerte, sőt besöpörte a Prizma kreatív PR díj Ezüst díját is. A KPMG kutatásában a Bookline a Legjobb ügyfélélmény kategóriában ezüst helyezett lett, a tavaly nyitott Bookline Móricz könyvesbolt pedig megszerezte Az év kutyabarát helye minősítést. 2019-ben Olvass bajuszostól kampányával összesen öt díjat kapott az Arany Penge és a Hipnózis reklámszakmai megmérettetéseken. Az utóbbi versenyen a korábblan említett Örkény-kampányt is díjazták. Az Arany Pengén a cégcsoport megkapta az Év ügyfele díjat is.

Szívünk rajta – A legjobb gyerekkönyvek egy helyen
Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.
www.szivunkrajta.hu