Sajtóközlemények

Hogyan váljunk gyerekkel – A gyerekközpontú válás lépései

Magyarországon minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, illetve azt, hogy milyen egyszülős családban élni. 1970 és 2011 között megduplázódott az egyszülős családok száma: több mint 20 000 olyan nő és férfi van évente, aki úgy dönt, hogy el szeretne válni, és az esetek több mint harmadában legalább két gyerek is él a felbomló kapcsolatban. A nem házasságban élő kapcsolatok felbomlásával együtt évente legalább 60 000 gyerek és felnőtt lesz érintett a válásokban.

A Bookline Könyvek sorozatában megjelenő Rám is gondoljatok – A gyerekközpontú válás lépései című könyv olyan gyerekekről szól, akiknek elváltak a szülei. Akik végigcsinálták a szüleik közötti egyezkedést, vérmérsékletüktől függően alkalmazkodtak, tiltakoztak, belenyugodtak, esetleg lázadtak. Egy dologban viszont ugyanolyanok, szükségük van mindkét szülőjükre a válás után is. Gyurkó Szilvi gyerekjogász, a Rám is gondoljatok szerzője, tíz olyan 9 és 18 év közötti gyerekkel beszélgetett, akiknek a szülei elváltak, és akik beszámoltak erről a nehezen feldolgozható élményről. A gyerekek őszintén meséltek arról, hogyan élték meg a válást, beszéltek a szüleikkel kialakult újfajta kapcsolatukról, a különköltözés pozitív és negatív következményeiről, és arról, hogy évekkel később hogyan látják mindazt amin keresztülmentek. A könyvben természetesen megszólalnak a szülők is, akik elsősorban szülők, és csak másodsorban „elvált szülők”. Vannak közöttük olyanok, akik egyezségre törekedtek, de olyanok is, akik a másik szülőnek még a nevét sem veszik a szájukra többé.

Fontos, hogy a válási ügyekkel kapcsolatba kerülő szakmák képviselői is elmondhassák véleményüket, tapasztalataikat, ezért a könyvben helyet kapott lelkész, házassági tanácsadó, szociális munkás, gyermekvédelmi szakember, pszichológus, ügyvéd és bíró is.

A könyv szerint a legfontosabb, amit a válás során tehetünk, hogy a gyerek érdekeit, jogait mindvégig szem előtt tartjuk, és nem felejtjük el, hogy ő a legfontosabb. A Rám is gondoljatok-ból kiderül, hogy akármennyire jól csináljuk, a változás óhatatlanul feszültséget gerjeszt, és összezavarja a gyereket. De tudnunk kell, hogy mindezek mértéke és súlyossága nagyrészt a szülők viselkedésén és hozzáállásán múlik. Gyurkó Szilvi könyve gyakorlati tanácsokat ad, nem feledkezve meg az apákról, általános bírói gyakorlatról és azokról a családokról sem, ahol az új partner egy válást megélt gyerekkel kerül kapcsolatba.

A Rám is gondoljatok nem receptkönyv. Nem fogjuk megtalálni arra a választ, hogy elváljunk-e vagy sem, sokkal inkább abban segít, hogy válás esetén mit és hogyan tegyünk. A könyv a gyerekekre koncentrál, és megmutatja, hogy a válások során ők mit élnek át. A Rám is gondoljatok hiánypótló alkotásként abban segít, hogy egy válófélben lévő szülő mindent megtehessen azért, hogy a válás során gyereke a legkevésbé sérüljön.

bookline.hu/gyurkoszilvi

Az oldalon elolvashatjuk a Felelős szülők 10 pontját, Megszívlelendő jótanácsokat gyerekkel kapcsolatban álló válófélben lévőknek, és a Leggyakrabban feltett kérdésekre is választ kapunk.

 

 

 

 

 

 

A szerző

Gyurkó Szilvia 2002-ben diplomázott summa cum laude eredménnyel az ELTE ÁJK–n, tanult a New York-i Columbia Egyetemen és Olaszországban. Hét évig volt az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, ahol gyerekekkel kapcsolatos kutatásokat végzett, majd 2012. és 2014. között az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatójaként dolgozott. Munkáját több alkalommal is elismerték, így többek között 2012-ben megkapta az AmCham Női Kiválóság Díját. 2005-től rendszeresen oktat meghívott előadóként gyermekjogokat az ELTE-n és a Szegedi Egyetemen. 2009-től az ESZTER Közhasznú Alapítvány jogsegély szolgálatának vezetője, jelenleg az alapítvány kuratóriumának elnöke. Rendszeresen publikál és ad elő konferenciákon. Nevéhez több mint ötven tudományos publikáció, és közel száz konferencia előadás köthető.

Bookline Könyvek

A könyvkereskedelemből az univerzális webes kiskereskedelem felé forduló Shopline webáruház 2012 őszétől jelenteti meg Bookline Könyvek márkanév alatt sikerkönyveit. Kiadványai e-könyv formában is mind elérhetők. Ezekben a kötetekben a vásárlók és a felhasználók által már ismert Bookline, trenddiktáló eszmeiségét kívánja a társaság továbbvinni, a már évek óta megszokott frissességet, megbízható minőséget és sokszínűséget képviselve.