Sajtóközlemények

Tabudöntögető gyerek és ifjúsági könyvek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

 

Az utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamasz és ifjúsági könyv jelenik meg itthon. Míg korábban, akár csak pár évvel ezelőttig is csak suttogva beszéltek a kicsik és nagyok egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról. Mára a kiadók nemzetközi és magyar szinten is egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek a kényes témákat járják körül, és amiknek segítségével a gyerek és kamasz korosztály beszélgethet, magára ismerhet, segítséget kaphat az önkeresésben, az őket körülvevő világ megértésében. A tabudöntögetés nem csak súlyos, nehéz témájú könyvek megjelenését eredményezi. A humoros, szórakoztató történeteknek ugyanolyan létjogosultságuk van, főleg ha a tinédzserek nyelvén szólnak, és valódi alternatívát jelentenek számukra az internettel, plázázással vagy a tévézéssel szemben.

Ezekben a könyvekben az a világ jelenik meg, ami körülveszi a fiatalokat, amivel nap mint nap találkoznak. A történetek nem kendőznek el, nem hallgatnak el semmit, őszinték és nyíltak, amit ez a korosztály mindennél nagyobb becsben tart.

Az elmúlt évek kiemelkedő tabudöntögető alkotásai:

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták (Móra, 2015)

Tóth Krisztina egy kislány szemszögéből mutatja meg, hogy milyen, ha az anyának mellrákja van, milyen szembesülni a szülő komoly betegségével. Mindezt kedvesen, érthetően teszi, mégis nagy-nagy segítséget adva hasonló helyzetek tolmácsolására, feldolgozására.

https://www.libri.hu/konyv/toth_krisztina.anyat-megoperaltak.html

Kemény Zsófi: Én még sosem (Tilos az Á könyvek, 2014)

Kemény Zsófi regénye többszörös háromszögtörténet két fiúról és egy lányról. A fiatalok tizenhét évesek, az érzelmek, amelyek egymáshoz fűzik őket, bonyolultak, és saját maguk számára is nehezen kibogozhatók. Egy fiatal író őszinte és hiteles története a kamaszokról.

https://www.libri.hu/konyv/kemeny_zsofi.en-meg-sosem.html

Dr. Csernus Imre: A férfi – Srácoknak (Jaffa, 2016)

A FÉRFI című könyv ifjúsági kiadása a 14-20 év közötti korosztálynak szolgál útmutatóul. A szerző végigveszi mindazokat a problémákat, amelyekkel manapság egy fiatal fiúnak meg kell küzdenie, legyen szó akár a szüleihez fűződő kapcsolatáról, a lányokról, a szexről, a drogokról, a barátairól, a tanulásról, az autókról, a pénzről, az okostelefonokról, a média által sugallt példaképekről vagy akár a Facebookról.

https://www.libri.hu/konyv/dr_csernus_imre.a-ferfi-sracoknak.html

Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj! (Tilos az Á Könyvek, 2016)

A szerző a tizenöt éves Hanga életén keresztül mutatja be a fiatalokat érintő komoly problémákat. A főhőst apja halála óta a depresszió uralja. Mintha semmi sem akarna összejönni: képtelen a tanulásra koncentrálni, rengeteget hízott, ráadásul három lány az osztályából folyamatosan szekálja.

https://www.libri.hu/konyv/nagy_aniko_johanna.egy-szot-se-szolj.html

Elekes Dóra: A mutter meg a dzsinnek (Csimota, 2015)

Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? Elekes Dóra hiánypótló írásában szépirodalmi eszközökkel mutatja be egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjait.

https://www.libri.hu/konyv/elekes_dora.a-muter-meg-a-dzsinnek.html

Cathy Cassidy: Nyári álom (Kolibri, 2016)

A Csajok és csokik-sorozat harmadik része, aminek középpontjában egy úgynevezett patchwork család áll.

A Nyári álom főszereplője a napjainkban sajnos sokszor előkerülő betegséggel, az anorexiával küzd.

https://www.libri.hu/konyv/cathy_cassidy.nyari-alom.html

Varga Bálint: Váltságdíj nélkül; Amit végleg kitörölnél (Kolibri, 2015; 2016)

A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni. Emberrablás, egyedül hagyott tinik, kalandok sora várja az elsősorban fiatal olvasókat. Az Amit végleg kitörölnél című kötetben pedig az első kötetből megismert négy fiatal újabb kalandjait követhetjük nyomon.

https://www.libri.hu/konyv/varga_balint_30968.valtsagdij-nelkul.html

https://www.libri.hu/konyv/varga_balint_30968.amit-vegleg-kitorolnel.html

John Green: Csillagainkban a hiba (Gabo, 2014)

Egy utolsó stádiumban lévő rákbeteg kamaszlány szerelmének megható története.

https://www.libri.hu/konyv/john_green.csillagainkban-a-hiba-filmes-boritoval.html

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve (Kolibri, 2014)

A könyvet jegyző Kuijer népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mintha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra és megértésre tanít. A Minden dolgok könyve a családon belüli erőszak kérdését járja körül.

https://www.libri.hu/konyv/guus_kuijer.minden-dolgok-konyve.html

Jandy Nelson: Neked adom a napot (Libri, 2015)

Nelson vad, gyönyörű és mélyen megindító regényében egy ikerpár történetét követi nyomon a szülők válása után. https://www.libri.hu/konyv/jandy_nelson.neked-adom-a-napot.html

Sarah Cohen-Scali: Max (Kolibri, 2015)

A regényben a náci Németország mindennapjait ismerhetjük meg a Lebensborn-programban fogant Max szemén keresztül.

https://www.libri.hu/konyv/sarah_cohen-scali.max-2.html

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek (Móra, 2015)

Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Szeretne elmenekülni az iskolától, a szüleitől, az életétől. Korábbi öngyilkossági kísérletei kudarcot vallottak, de aztán rátalál egy honlapra, amely öngyilkosságot tervezők számára készült.

https://www.libri.hu/konyv/julie_anne_peters.amikor-ezt-olvasod-en-mar-nem-leszek.html

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi (Libri, 2016)

A történet a kamaszkori homoszexualitás és az ezzel járó kiszolgáltatottság kérdését járja körül.

https://www.libri.hu/konyv/becky_albertalli.simon-es-a-homo-sapiens-lobbi.html

 

Libri-Bookline Nyrt.

A Libri-Bookline Nyrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. Jogelődje a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline Nyrt. 2013-as fúziójával megalakult Libri-Shopline Nyrt. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 44 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.