Sajtóközlemények

Két új taggal bővült a Libri-Shopline kiadói portfóliója

Sikeresen záruló, több hónapos tárgyalássorozat eredményeként a Libri-Shopline tovább erősítette stratégiai pozícióját a könyvkiadás területén. A ma lezárt tranzakciók eredményeként a társaság 49%-os részesedést vásárolt a Scolar, illetve 50%-os részesedést a Jaffa Kiadóban. Mindkét kiadó a jövőben a Libri-Shopline csoport tagjaként, de szakmailag önálló, független entitásként, a jelenlegi ügyvezetés irányítása alatt működik majd.

A most bejelentett adásvételi tranzakcióknak köszönhetően a Libri-Shopline csoport kiadói üzletága további két, a hazai könyvkiadói piacon meghatározó szereplővel bővült. A csoport korábban elfogadott növekedési stratégiájának fontos pillére a klasszikus, bolti könyvkereskedelmi hálózat országossá bővítése, valamint az innovatív internetes csatornák folyamatos fejlesztése, kiemelt célja a kiadói piacon meghatározó szerep elérése, ezt sikerült most elérni a Scolar és Jaffa kiadók üzletrészeinek adásvételével.

A Libri-Shopline elkötelezett a könyvpiac sokszínűsége mellett, ezért indította el az idei évben a Nyitott Könyv Programját, aminek révén többek között a független, kisebb szakmai műhelyeknek és kiadóknak biztosít lehetőséget, annak érdekében, hogy közvetlenül lehessenek jelen a cég által működtetett értékesítési csatornákon.

A Libri-Shopline középtávú tervei között további kiadói akvizíció nem szerepel, a csoport a jövőben a kiadói üzletágának organikus fejlesztését tűzte ki célul.

Libri-Shopline Nyrt.

A Libri-Shopline Nyrt. a közép-európai régió legjelentősebb kulturális vállalata. A teljes cégcsoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline webáruház összefonódásával jött létre 2013-ban. A Shopline 2013-ban vásárolta meg egy összetett tranzakció keretén belül a Libri Csoportot, amely magába foglalja a Park Kiadót, a Jelenkor Kiadót, Helikon Kiadót, a Trubadúr Kiadót, a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, a Diafilmgyártó Kft.-t és az egyre közismertebb Libri Kiadót. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente 1,6 millió vásárlót szolgál ki országos méretű könyvesbolthálózatában, 44 boltjával és webáruházával. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.

Jaffa Kiadó

A 2004-ben alapított Jaffa Kiadó dinamikusan fejlődő cég, mára a húsz legjelentősebb magyar könyvkiadók közé tartozik. Tevékenységének középpontjában tényirodalmi kötetek (főként a pszichológia, a gender studies, történelem és életmód témakörében) és bestsellerek (TV-ből ismert sztárok, krimik) megjelentetése áll. Emellett művészeti könyvek és szépirodalmi kötetek is helyet kapnak a kiadó katalógusában – nevükhöz fűződik többek között Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni Naplójának megjelentetése.

Scolar Kiadó

Az 1994-ben Obádovics J. Gyula professzor és Érsek Nándor által alapított Scolar Kiadó általános könyvkínálatával az elmúlt évek alatt a piac egyik vezető kiadójává vált. Jelenleg több mint 600 címmel van jelen a könyvpiacon széles kínálattal lefedve a szépirodalom, a gyerekkönyvek, a non-fiction és a tudományos könyvek, segédkönyvek területeit. Magyarországon a kiadó vezette be a Ravensburger brandet a gyermekkönyvek szektorába. A kiadó szerzői között olyan kiváló hazai és külföldi írók, illetve tudósok vannak jelen, mint Sofi Oksanen, Ian McEwan, Linn Ullmann, Erlend Loe, Per Petterson, Karin Fossum, Niall Ferguson, Spiró György, Tandori Dezső, Ungvári Tamás.