Sajtóközlemények

A „Szívünk rajta” program újra segít választani a gyerekkönyvek közül

Itt a legjobb gyerek- és gyereknevelési könyvek új listája. Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

 

A tavaszi listán a 29 ajánlott könyvből 22 kapott pozitív értékelést és került a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt). A „Szívünk rajta” könyvajánló program segíti a szülők eligazodását a gyerekkönyvek piacán, és nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti. A programban résztvevő önkéntes szakmai csapat az említett négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét. A szakmai bizottság tagjai: Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Méth Barbara a Bookline marketingigazgatója, Ruff Orsolya újságíró, és a Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

Kádár Annamária gyerekpszichológus, a „Szívünk rajta” program szakmai bizottságának tagja rendkívül fontosnak tartja a meséket, a mesélést.

„A gyerek a mesehallgatás során nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel, lelki szemei előtt megelevenedik a történet, ez segíti őt a nap folyamán felgyűlt feszültségei, negatív érzései feldolgozásában, és a megfogalmazatlan félelmeinek a megszelídítésében. A mesélővel való személyes kapcsolata teszi lehetővé azt, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti.‎ A mese tulajdonképpen a gyermek szemével nézett világ, mert ugyanolyan egyszerűnek és szélsőségesnek mutatja azt, mint amilyennek a gyermek megéli. A mese ad fogódzót a rejtélyekkel teli világban. A gyermeki hit alapja, hogy a világban rend van, és ha az egyensúly meg is bomlik, a harmónia helyreáll. Ugyanez történik a mesében is: a jó végkifejlet megjósolható, a feszültséget az előre nem látható események adják, így válik a mese feszültségteremtővé és feszültség levezetővé egyben. A mesei világban minden rendben van, és a gyermek ugyanerre vágyik a saját életében is: egyértelmű és kiszámítható dolgokra. Az egyik legfájdalmasabb érzés, amit egy gyermek megélhet, hogy nincs idő rá, hogy lerázzák, hogy csak kötelességből figyelnek rá. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül.”

 

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége (Pediatric Academic Societies – PAS) szerint a meseolvasás kora gyerekkorban nem csak minőségi együtt töltött időt jelent a szülőnek és a gyereknek, de bizonyíthatóan pozitív hatást gyakorol a kisgyerek agyfejlődésére, növelve a képzelőerőt és fejlesztve a nyelvértési képességeket. 

A „Szívünk rajta” programban ajánlott könyvek olvasása nemcsak a gyerekeknek, de szülőknek is élményt nyújt, legyen szó Varró Dániel a nehézségeket őszintén, de annál humorosabban bemutató verseskötetéről, Turbuly Lilla varázslatos, de mégis hétköznapi világot bemutató Talált Szív című meséjén át, egészen Böszörményi Gyula: Gergő és az álommanók című remekművéig. Utóbbi könyvről az Óbudai Nagy László Általános Iskola diákjai így meséltek: „Nagyon izgalmas, érdekfeszítő regény tele mágiával és varázslattal. Néhol ijesztő is tud lenni. Nagyon tetszett a család története, és ahogy le vannak írva az álmok.”

 

A „Szívünk rajta” program újraindul, a szervezők továbbra is várják a könyvajánlásokat, itt:

bookline.hu/szivunkrajta

 

 

További információ:

Jávor Zsófia

javor.zsofia@librishopline.com

+36 20 665 6458

 

A „Szívünk rajta” program nyertes könyvei 2015 Tavasz

Mesél kategória: Olyan könyvek, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

Turbuly Lilla: Talált szív

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi Karácsonyi varázslat

Boldizsár Ildikó – Szegedi Katalin: Királylány születik

Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig

Kéry Anna: Flóra és a csillagfarkas

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A.A. Milne: Micsoda négy nap!

Mechler Anna: PEDRÓ, a tűzoltóautó

David Walliams: Gengszter nagyi

 

Fejleszt kategória: A könyvek, amik ebbe a kategóriába kerülnek, az olvasást, a készségeket, a szókincset támogatják, erősítik. Szeretjük az ilyen írásokat, mert hisszük, hogy olvasás révén is fejleszthetjük gyerekünket.

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

Lori Lite: A dühös polip

Horváthné Csapucha Klára – F. Mikonya Hajnalka: Böngésszünk együtt!

 

Segít neked kategória: Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni, mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerekben. A szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amik ezt a tanulást támogatják.

Kádár Annamária: Mesepszichológia

Csapody Kinga: Tesó lettem

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

 

Segít neki kategória: Ezek a könyvek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek, és mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs

Shona Innes – Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya

Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó Maja lázas

Berg Judit: Hisztimesék

Szilvási Lajos: Egymás szemében

Charlotte Grossetete: Lánynak lenni…

 

Bookline

Az ország legkedveltebb online könyváruháza, több százezer könyv, zenei és filmes kiadvány lelőhelye.

A Bookline Magyarország  a Shopline webáruház alapjait is lefektette. A Bookline kínálatában több százezer könyv, zenei és filmes kiadvány található meg. A webáruház jelenleg hat üzletágat foglal magába: könyv, antikvár, e-könyv, idegen nyelvű könyv, zene és film. A Bookline a magyar mellett a szlovák és a román piacon is jelen van – összesen közel 900 000 regisztrált felhasználójával a régió egyik legnagyobb online kereskedőjeként. 2012 őszétől jelenteti meg Bookline Könyvek márkanév alatt sikerkönyveit. Kiadványai e-könyv formában is mind elérhetők. Ezekben a kötetekben a vásárlók és a felhasználók által már ismert Bookline, trenddiktáló eszmeiségét kívánja a társaság továbbvinni, a már évek óta megszokott frissességet, megbízható minőséget és sokszínűséget képviselve.    

www.bookline.hu