Sajtóközlemények

Szívünk rajta – Megújult a Szívünk rajta, a Bookline és az Unicef gyerekkönyv ajánló programja

Negyedévente szemlézi a gyerekkönyveket és friss ajánlólistával rukkol elő a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság Szívünk rajta programja, hogy segítsen kiválasztani gyerekeink számára azokat a könyveket, amik koruknak, élethelyzetüknek, érdeklődésüknek leginkább megfelelnek. 2016-ban számos újítást vezet be a program, bővül a szakmai bizottság és új kategóriaként megjelentek a kamaszoknak szóló könyvek is.

 

A Szívünk rajta szervezői, a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság csapata örömmel tapasztalta, hogy az utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamaszkönyv jelenik meg itthon. Míg korábban, akár csak pár évvel ezelőttig is csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók nemzetközi és magyar szinten is, egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntögetők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

2016-tól ezért a Szívünk rajta programba kategóriaként bekerültek a kamasz könyvek. A korosztályi bővítéssel nem csak az a cél, hogy a gyerekek súlyos, nehéz témájú könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek ugyanolyan létjogosultsága van. Főleg ha a tinédzserek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, plázázással vagy a tévézéssel szemben. 

A Szívünk rajta programban a gyerekkönyvek mellett 2016-ban már a kamasz irodalom legjavát is megtalálhatják majd az érdeklődők, így bővül a négy kategória ötre. 

A kamaszoknak szóló kategória neve: rád talál.

 

A Szakmai bizottság is bővült, vállalta a könyvek értékelését Szinetár Dóra, a Budapesti Operettszínház tagja és a gyerekértékelő csapat is négyre emelkedett. A színésznő így fogalmazott a programmal kapcsolatban.

– Imádok olvasni a gyerekeimnek, és imádok olvasni a gyerekeimről. Hiszek az ösztönökben, de tapasztalatom szerint vannak dolgok, amiket bizony mások tudnak jobban. És ha lehetőségünk adódik egy könyv formájában kölcsönkérni mások tudását, azt a lehetőséget használni kell!  Azonkívül hiszek az ízlés-formálásban, és a kedv-csinálásban.

 

A Szívünk rajta programban a bookline.hu/szivunkrajta weboldalán beérkező ajánlásokat értékeli a Szakmai Bizottság. A csapat által kiválasztottak kaphatják a megkülönböztető jelzést, a virtuális matricát, ami a programot 2014 őszén elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint megkönnyíti a könyvet vásárló szülők és gyerekek választását.

A gyerekek őszinte kritikái nem kímélik a könyveket, vétójuk eldönti, hogy egy könyv kaphat-e matricát vagy sem. A Gévai Csilla Budapestet és közlekedését meseszerűen bemutató sorozatát így értékelte Bálint az Óbudai Nagy László Általános Iskola 10 évese: – Nekem ez a könyv tetszett. Nanuk az eszkimó kisfiú a legváltozatosabb tömegközlekedési eszközökkel járja be Donáttal és Pannival Budapestet. Nagyon ötletesnek tartom, hogy a belső borítóra beírták hogy a szereplők mivel szoktak utazni, milyen útvonalon. Tetszettek a fejezetek végén található útvonaltervek, amiből kiderül, hogy merre jártak. Ajánlani tudom minden gyereknek, mert bejárhatjuk, megismerhetjük a szereplőkkel Budapestet.

 

A Szívünk rajta program megtalálható lesz a Könyvfesztiválon:

 

ÁPRILIS 22. 12:00-től 23-án ÉS 24-án EGÉSZ NAP

Ismerkedés a gyerekjogokkal az UNICEF Magyar Bizottság szervezésében: szókereső, színezés, rajzolás és további kedves gyerekprogramok

 

ÁPRILIS 23. 11:00 – 12:00

Mindenki tud rajzolni – tanulj meg te is rajzolni Barabás Zsófival!

 

ÁPRILIS 23. 16:00 – 17:00

Közös színezés Parádi Orsival, a Pandala-szigetek alkotójával

 

ÁPRILIS 24. 11:00 – 12:00

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös könyvajánló programja, a Szívünk rajta bemutatatása Szinetár Dórával és felolvasószínház a Bookline és a Kolibri Kiadó közös szervezésében. Az eseményen Otfried Preußle A kis boszorka című művét adják elő a Katona József Színház színészei.

 

További információ:

Jávor Zsófia

javor.zsofia@librishopline.com

+36 20 665 6458

 

 

2016. első Szívünk rajta listája

 

Szerző

Könyv

Kategória

Dániel András

A kuflik és a nagy eső

Mesél

Erdős István

Aprótörpe indiánok I

Mesél

Roald Dahl

Charlie és a csokigyár

Mesél

Czigány Zoltán

Csoda és Kósza

Mesél

Mirjam Oldenhave

Danny bá’ és az eleven osztály

Mesél

Kolozsi Angéla

Emilia és az angyal akit Körmöczi Györgynek hívtak

Mesél

Lackfi János

Kövér Lajos színre lép

Mesél

Janikovszky Éva

Már óvodás vagyok

Mesél

Boldizsár Ildikó

Mesék az élet csodáiról

Mesél

Dániel András

Mit keresett Jakab az ágy alatt

Mesél

Berg Judit

Rumini zúzmaragyarmaton

Mesél

Sonja Kaiblinger

Scarry Harry

Mesél

Otfried Preussler

Torzonborz megjavul

Mesél

Varró Dániel

Túl a Maszat-hegyen (kalandlemezzel)

Mesél

Vlagyimir Szutyejev

Vidám mesék

Mesél

Fekete István

Vuk

Mesél

Gévai Csilla

Amíg repülünk

Fejleszt

Gévai Csilla

Amíg utazunk

Fejleszt

Mélanie Watt

Cidrimókus és a sötét

Segít neked

Both Gabi

Kakaókatona és Tejhercegnő

Segít neked

Michael Ende

Sátánármányos

Segít neki

Daniel Mizielinski

Világlátó

Segít neki

Miklya Anna

Dühös nemzedék

Rád talál

David J. Smith

Ha a világ egy falu lenne

Rád talál

David Almond

Skellig- Szárnyak és titkok

Rád talál

 

 

Szívünk rajta

Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A Szívünk rajta szakmai bizottságának tagjai: Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, és Szinetár Dóra színésznő.

A gyerekértékelők: a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, az Óbudai Nagy László Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai.

 

www.szivunkrajta.hu