Sajtóközlemények

Libri Trend – Megfilmesítési láz

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

Regények, amik filmre kívánkoztak, sikerük, vagy akár nem sikerük okán a témája az őszi Libri trendnek. Van-e összefüggés, segíti-e egy könyv megismerését, annak népszerűsítését, ha azt a vásznon is láthatjuk. Valóban tartja-e magát a mondás, hogy a könyvtől kitárul a képzeletünk, míg a film redukálja azt a képi világot, amit kaphatunk a regénytől? Igyekszünk körbejárni a kérdést és megvizsgálni mi áll a napjainkban bemutatott könyv alapján készült filmek esetében.

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Tavaly februári megjelenése óta töretlenül vezeti a sikerlistákat Paula Hawkins Lány a vonaton című regénye, itthon és külföldön is. A könyvből 11 millió példány fogyott világszerte, és az eladás továbbra is a csúscokat dönget. A történet domestic noir kategória kiemelkedő alkotása, és a sikerre való tekintettel Hollywood figyelmét is felkeltette, annyira, hogy megjelenése után alig másfél évvel film készült a sztoriból Emily Blunt főszereplésével. A nehéz sorsú fiatal nő, krimibe forduló életét bemutató film a vegyes fogadtatás ellenére csak lendített a könyv sikerén, ami azóta is a sikerlisták állandó szereplője. Itthon első hétvégén több mint 60 ezren látták
https://www.libri.hu/konyv/paula_hawkins.a-lany-a-vonaton.html

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különös gyermekei
Nehéz elképzelni, hogy a Vándorsólyom kisasszony különleges, semmihez sem hasonlítható hangulatát, képi világát be lehet mutatni a mozivásznon, de Tim Burton a film rendezője előtt nincs lehetetlen. Bár a kritikák megoszlanak a filmről, azt senki nem tagadja meg a rendező alkotása előtt, hogy varázslatos hangulatot teremtett a vásznon, ami Eva Green főszereplésével visszaadja a regény rajzolta varázslatot.
https://www.libri.hu/konyv/ransom_riggs.vandorsolyom-kisasszony-kulonleges-gyermekei.html

M. R. Carey: Kiéhezettek
Különleges hangulatú sci-fi M. R. Carey regénye a Kiéhezettek, ami az olvasók kedvence lett. A Glenn Close főszereplésével készült filmnek, amit szeptember végén mutattak be a hazai mozik, sikerült a könyv hátborzongató hangulatát megragadnia és a túllépnie a zombie film képviselte műfaj korlátain.
https://www.libri.hu/konyv/m_r_carey.kiehezettek.html

Dragomán György: A fehér király
A regény a kortárs magyar irodalom legnagyobb nemzetközi sikere, eddig harminc nyelvre fordították le Dragomán György A fehér király című regényét, ami még tavaly is az egyik legkeresettebb kortárs regény volt itthon, dacára annak, hogy a könyvet 2005-ben adták ki először. A történetből készült mozit Alex Helfrecht és Jörg Tittel első nagyjátékfilmes brit rendezőpáros álmodta vászonra. A könyv és a film története alapvetően Orwell 1984-ét mutatja be egy tizenkét éves fiú szemén keresztül, vészjósló, zárt világának megalkotása a fő erőssége. A filmet előreláthatólag a jövő év elején mutatják be a magyar mozik.
https://www.libri.hu/konyv/dragoman_gyorgy.a-feher-kiraly-3.html

Forgách András: Élő kötet nem marad
A legfrissebb és magyar könyvre vonatkozó megfilmesítési hír Forgách András Élő kötet nem marad című alkotását érinti. Alig egy évvel a megjelenése után a Heyday Films és a Film4 megvásárolta az Élő kötet nem marad megfilmesítésének jogát. A könyv súlyos, személyes történetet tár fel: közel harminc év múltán kiderült a szerző számára, hogy szeretve tisztelt édesanyja a Kádár-rendszer III/I-es titkos munkatársa volt, Pápainé fedőnéven. A könyv nemcsak az édesanya ügynökmúltját tárja fel a korabeli jelentésekkel fűszerezve, de a fiú anya kapcsolatot is boncolgatja megejtő őszinteséggel. A filmszerződés aláírásnak pillanatában a könyv külföldi kiadási jogait immár tíz országban vásárolták meg. Az Élő kötet nem marad 2016-ban bekerült a Libri irodalmi díj 10 döntős könyve közé.
https://www.libri.hu/konyv/forgach_andras.elo-kotet-nem-marad.html

Libri-Bookline Zrt.
A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 47 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.