Sajtóközlemények

Csak Harry Potter tudta legyőzni Kepes Andrást

A Bookline sikerlista első helyét a várva várt új Harry Potter könyv szerezte meg, második lett Kepes András Világképe, harmadik helyre pedig az érzelmes, szenvedélyes regény az Arab lánya került. A lista további folytatásában 30 új szereplő követelt magának helyet, magyar szerzők, mesék és szabályzatok a legsikeresebb könyvek listáján a Bookline Top50-ben.

Természetesen nem meglepő, hogy Harry Potter legújabb története szerezte meg az októberi sikerlista első helyét. A Harry Potter és az elátkozott gyermek című új regény, kilenc évvel a Harry Potter és a halál ereklyéi megjelenése után mutatja be a főhőst, aki felnőtt családapaként tér vissza, hogy legkisebb fiával együtt újabb varázslatos kalandokba keveredjen. J.K. Rowling és a rendező John Tiffany történetét Jack Thorne dráma-, és forgatókönyvíró ültette át színpadra, a West Enden nagy sikerrel futó előadás szövegkönyve olvasható most magyarul.

Kepes András népszerű tévés személyiség legújabb könyvében saját életfelfogását tárja elénk. A Világkép a szerzőtől megszokott könnyedséggel és humorral vezeti végig olvasóit a világ ismerős-ismeretlen tájain, Kelet-Európától Dél-Amerikán át a Közel-Keletig, miközben arra keresi a választ, hogyan lehetséges egymástól látszólag távoli kultúrák békés együttélése.

Harmadik lett Borsa Brown Az Arab lánya című kötete, ahol két távoli kultúra találkozik, amelyben a szaúdi királyi családból származó Gamal és a magyar anyától született lánya együtt próbálják meg megtalálni a boldogsághoz vezető utat Közel-Kelet szabályokkal teli világában.

Az október több magyar szerzőnek is sikert hozott, 17. helyre került új szereplőként Vámos Miklós új regénye, a Hattyúk dala, aminek középpontjában egy titokzatos kézirat áll. Az izgalmas, korokon átívelő nyomozás különlegessége, hogy az időben visszafelé halad: napjainkból indul, hogy aztán eljussunk a távoli múltba, ahol remélhetőleg minden titokra fény derül.

19. lett Varró Dániel Mi lett hova? című legújabb kötete. A szerző közel tíz év kihagyás után fordult ismét a felnőttversekhez. A csodás versek többsége ezúttal a felnőtt mindennapokról szól, de a szerző jól ismert humora ezúttal is meg-megcsillan a bravúrosan megírt sorok között.

Új szereplőként csatlakozott a listához Kondor Vilmos, a budapesti krimik nagymestere, akinek legújabb regénye, a Szélhámos Budapest ezúttal a szerző kedvenc hősének, a Budapest Noir főszereplőjének fiatalkorát meséli el. A regény a 44. a listán.

39. Krasznahorkai László új regénye a Báró Wenckheim hazatér. A kötet méltatói szerint a könyv apokaliptikus hangvétele már-már a Sátántangóhoz hasonlít, egyetlen nagy különbséggel: a történet ezúttal nem a nyolcvanas években, hanem napjaink Magyarországán játszódik. Különleges alkotás Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? című könyve, ami a XX. század vészterhes történelmébe kalauzolja el olvasóját. A magyar származású, Washingtonban élő szerző saját családtörténetének ered nyomába, a háborús bűnösökkel és történelmi tragédiákkal terhes múlton keresztül mutatja be Kelet-Európa történelmének egyik legsötétebb epizódját.

Tizenegyedik a rendrakás japán varázslónőjének aposztrofált Marie Kondo legújabb kötete, a Tiszta öröm, ami a Bookline Könyvek gondozásában jelent meg. A szerző azt ígéri olvasóinak, hogy bevezeti őket a rendrakás világába, úgy hogy soha többet ne legyen nyűg, probléma annak megteremtése és megtartása. A Tiszta öröm eddig 6 millió példányban kelt el összesen 40 nyelven. Mari Kondo másik kötete a Rend a lelke mindennek jelenleg a 20. a Bookline sikerlistáján.

A gyerekeknek szánt alkotások is helyet követeltek maguknak a legkeresettebb könyvek között. Tizedik lett Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyó című, önéletrajzi ihletésű mesekötete, és 18. Bartos Erika két vadonatúj története, a Bogyó és Babóca rollerezik.

35. a Bookline Top50-ben a svéd pszichológus Carl-Johan Forssén Ehrlin Szép álmokat, Ella! című legújabb kötete, amelyben ezúttal a kis elefánt, Ella segíti a gyerekeket az elalvásban.

Az egyik legfontosabb kortárs orosz író Ljudmila Ulickaja Jákob Lajtorjája című új regénye a XX. század viharos történelmén keresztül mesél a jelenről és a múltról. A könyv középpontjában két, egymással soha nem találkozó ember története bontakozik ki, akik a legnehezebb pillanatokban is igyekeztek saját törvényeik szerint élni, és akiknek a sorsa a legváratlanabb pillanatban mégis összekapcsolódik, valahol a XXI. század hajnalán.

Az e könyvek között már senki nem tudta legyőzni Kepes András Világképét, a folytatásban a nyomtatott könyvek sikere köszön vissza Sacha Batthyanyitól, Krasznahorkai Lászlóig és a minden rekordot megdöntő Lány a Vonatonig

Bookline nyomtatott Top50 lista

 

pozíció szerző cím változás …napja a listán
1 J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany Harry Potter és az elátkozott gyermek Animus új 6
2 Kepes András Világkép Libri új 22
3 Borsa Brown Az Arab lánya – Első rész Álomgyár új 17
4 Keri Smith Nyírd ki ezt a naplót Maxim -3 121
5 Paulo Coelho A kém Athenaeum új 24
6 Leiner Laura Valahol L&L új 13
7 Vavyan Fable Válós regény – Puha kötés Fabyen új 12
8 Keri Smith Nyírd ki ezt a naplót Mindenhol Maxim 18 34
9 Paula Hawkins A lány a vonaton XXI. Század . 5 552
10 Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyó Kulcslyuk -7 45
11 Marie Kondo Tiszta öröm Bookline Könyvek új 16
12 Magyar Tudományos Akadémia A magyar helyesírás szabályai   Akadémiai Kiadó -10 85
13 Müller Péter Aranyfonál Rivaldafény új 14
14 Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Kossuth 11 42
15 Wéber Anikó Az osztály vesztese Pozsonyi Pagony 1 55
16 Paula Hawkins A lány a vonaton – filmes borítóval 21. Század új 29
17 Vámos Miklós Hattyúk dala Európa új 15
18 Bartos Erika Bogyó és Babóca rollerezik Pozsonyi Pagony 17 34
19 Varró Dániel Mi lett hova? Jelenkor új 16
20 Marie Kondo Rend a lelke mindennek Kiskapu Kft. -11 116
21 Jamie Oliver Minden napra superfood Park új 25
22 Beck Andrea A Titoktündér Beck & Partners Mi. Kft. 27 46
23 Jojo Moyes Miután elvesztettelek Cartaphilus -18 123
24 Berg Judit Rumini Pozsonyi Pagony -16 138
25 Jussi Adler-Olsen Más bőrében Animus új 24
26 Ransom Riggs Üresek városa Kossuth új 29
27 Laurelin Paige Hudson Libri – Insomnia új 17
28 Lawrence J. Cohen Legyőzzük a félelmet! Kulcslyuk 32 31
29 Jojo Moyes Mielőtt megismertelek Cartaphilus -23 150
30 Robert Lawson A lélek útja Trivium új 14
31 Ransom Riggs Lelkek könyvtára – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei – a történet véget ér Kossuth új 26
32 Audrey Carlan Calendar Girl – Január – Február – Március Libri – Insomnia új 19
33 Kotra Károly Interaktív KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére KOTRA Kereskedelmi és Oktató Kft. -15 263
34 Anne L. Green Viharos érzelmek Álomgyár új 20
35 Carl-Johan Forssén Ehrlin Szép álmokat, Ella! KOLIBRI új 13
36 Ljudmila Ulickaja Jákob lajtorjája Magvető új 4
37 Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? Helikon -26 53
38 Szabó Péter Állj félre a saját utadból! Magánkiadás -8 303
39 Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér Magvető -27 44
40 Tolvaly Ferenc A Zsolnay-kód Alexandra új 13
41 Mark Frost Twin Peaks titkos története Athenaeum új 3
42 Wisinger István A Nobel-díjas kém Athenaeum új 20
43 Liptai Claudia, Pataki Ádám Édeskettes Libri új 10
44 Kondor Vilmos Szélhámos Budapest Libri új 12
45 Borsa Brown Az Arab szeretője Álomgyár -21 219
46 Jean Sasson Hercegnő – Feltárult titkok Gabo új 20
47 Dinah Jefferies A teaültetvényes felesége Tericum új 15
48 Borsa Brown Az Arab Álomgyár új 12
49 Paul Lendvai Új honfoglalás Noran Libro új 4
50 Julia Quinn Minden és a hold Gabo új 25

Bookline e-könyv Top10 lista

 

pozíció szerző cím változás …napja a listán
1 Kepes András Világkép Libri új 18
2 Paulo Coelho A kém Athenaeum új 26
3 Paula Hawkins A lány a vonaton 21. Század 1 149
4 Jussi Adler-Olsen Más bőrében Animus új 24
5 B. A. Paris Zárt ajtók mögött Művelt Nép -3 83
6 Sacha Batthyany És nekem mi közöm ehhez? – A családom története Helikon 5 42
7 Daniel Silva Az angol kém – A Moszad ügynöke és a királyi célpont Harlequin Magyarország Kft. új 22
8 Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Kossuth új 27
9 Camilla Läckberg Ártatlanok Animus -8 87
10 Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér Magvető -5 43

 

 

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.