Sajtóközlemények

Hogyan igazodtak a szerelmes regények a megváltozott párválasztási szokásokhoz?

Hogyan igazodtak a szerelmes regények a megváltozott párválasztási szokásokhoz?

 

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

 

A nyár a felhőtlen szórakozásé, a pihenésé, a kikapcsolódásé és nem utolsósorban a nyári szerelmeké. A meleg, nyári napok meghozták a szerelmes könyvek sikerét, a könnyedtől a komoly szépirodalmi műveken át az erotikus regényekig sorra az olvasók kedvenc olvasmányaikká váltak az év ezen időszakában. Érdekes trend, hogy a romantikus regények hősei és hősnői többé már nem csitrik, napjaink szerelmes történeteinek főszereplői sokkal inkább harmincas, negyvenes, karrierjük csúcsán álló figurák. A szépirodalom reflektál napjaink jelenségére, miszerint a házasságkötés és a családalapítás kitolódik, a mai kor embere inkább harmincas, negyvenes éveiben ismeri meg a nagy szerelmet és hajlandó elkötelezni magát. De a szerelem örök téma, és a nyár hatása még szeptemberben is érződik, nagy érdeklődésre tart számot Mary Alice Monroe Nyárutó című regénye. Az írónő szívmelengető regényének főszereplője a zárkózott, munkamániás Harper, nem tervezi megváltoztatni az életét, de a nyár végére döntenie kell, hogy kinyitja-e a szívét a szerelem előtt.

A nagy szerelmeket bemutató romantikus regények közül idén az angol sikerszerző Jojo Moyes könyve szerepelt többször is a sikerlisták élén, itthon és külföldön is. A brit újságíró és romantikus regényíró azon kevés írók egyike, akik kétszer nyerték el a Romantikus Írók Társaságának „Az év romantikus regénye” díját. A Mielőtt megismertelek főhőse, a szintén már nem kiskamasz Louisa elveszti kávézói állását, és egy motorbalesetben megbénult férfi ápolójaként helyezkedik el. A lány kedves, életvidám és optimista, a férfi pedig főként betegsége miatt mogorva és depressziós. Találkozásukból elsöprő szerelem születik, amit már filmen is láthatunk.

Magyar szerzők szerelmes történetei is sikerre számíthatnak az olvasók körében. Fábián Janka Az utolsó boszorkány történeteiben romantikus, történelmi hátteret fest, és a boszorkányüldözések korába kalauzol el minket. Mörk Leonóra újságíró, szerkesztő, fordító, akinek újságírói élményei nyomán született meg első regénye, Az utolérhetetlen Mr. Yorke, melyet azóta két újabb követett, A Hellinger-Madonna és a Holdfény szonáta. Legújabb könyve a Lány igazgyöngyökkel Márta, a fiatal grafikuslány életét mutatja be, aki egy váratlan utazás során régi szerelmével kénytelen találkozni. A több idősíkon játszódó történetben a múlt és a jelen egymásba játszik, és a hasonlóságok nyomán magunkra ismerhetünk.

Ugron Zsolna, a székely arisztokrata származású írónő tízéves volt, amikor családja Kolozsvárról Budapestre költözött.

Az író, újságíró 1978-ban született Kolozsváron, 2010-ben megjelent első regénye, az Úrilányok Erdélyben, mely hónapokig vezette a sikerlistákat. 2016-ban megjelent regénye, az Erdélyi menyegző, Az Úrasszonyok-trilógia első kötete, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb magyar regénye volt. Az Úrilányok Erdélyben főszereplője Anna, tévés újságíróként futott be karriert, és francia festő barátjával éli irigylésre méltó budapesti életét. Egy erdélyi út során megtudja, hogy egyre több, Magyarországon vagy nyugaton élő örökös költözik vissza régi családi birtokaikra, hogy új életet leheljenek a vadregényes romokba. Egyikük, Kászoni Gábor különös hatással van rá.

Nagy érdeklődésre tartanak számot az erotikus regények, amik közül kiemelkednek Lakatos Levente írásai. A fiatal szerző újabb sikerkönyvében politikai játszmák, zsarolás, veszélyes titkok, mindent elsöprő érzelmek és gátlástalan szenvedéllyel találkozhatunk.

Az idei nyár legkeresettebb szerelmes könyvei:

Jojo Moyes Mielőtt megismertelek

A nyár nagy kedvence lett a könyv, amit már filmen is élvezhetünk, Jojo Moyes külföldön is sikerlistás könyve, a Mielőtt megismertelek. A regény egy szokatlan szerelem története, Lou-nál és Willnél, a két főszereplőnél különbözőbb két embert keresve sem találhatnánk, történetük mégis egy csodálatos szerelmi történet lesz.

https://www.libri.hu/konyv/jojo_moyes.mielott-megismertelek-1.html

Jojo Moyes Miután elveszítettelek

A könyv második része arra a kérdésre próbál választ adni, hogy mi történik akkor, ha elvesztettük azt az embert, akit a legjobban szerettünk.

https://www.libri.hu/konyv/jojo_moyes.miutan-elvesztettelek.html

 

Fábián Janka Az utolsó boszorkány történetei

A magyar sikerszerző romantikus, történelmi hátterű regénye ezúttal a boszorkányüldözések korába kalauzol el minket, ahol kivételesen egy egészen fiatal lány, a 15 éves Sárosi Felícia életét követhetjük nyomon. A hősnő egyik percről a másikra súlyos titkok őrzője lesz, nemcsak a mágiát kapja örökül, de olthatatlan szerelmet is.  Az írónő, Fábián Janka különleges utazásra invitálja olvasóit.

https://www.libri.hu/konyv/fabian_janka.az-utolso-boszorkany-tortenetei.html

Lakatos Levente A Tiltás gyönyöre – Szigor I. kötet

Az Aranykönyv-díjas szerző legújabb könyve, a Szigor,  talán még szókimondóbb, mint az eddigiek, főhőseit olyan úton indítja el az elfojthatatlan vágy, amelynek még maguk sem látják a végét…

https://www.libri.hu/konyv/lakatos_levente.a-tiltas-gyonyore.html

Mörk Leonóra Lány igazgyöngyökkel

Márta, a fiatal grafikuslány váratlan küldeményt kap Németországból, és ezzel az élete egy szempillantás alatt a feje tetejére áll. A levél visszarepíti őt a múltba, tíz évvel korábbra, amikor festőnövendékként Drezdába érkezve egyszerre szeretett bele a városba, és az egyik nős tanárába. A férfi azóta eltűnt az életéből, most azonban arra kéri, fordítson le neki egy 18. századi útinaplót. A napló lapjain kibontakozó történet sok minden kérdésre fényt derít. Mire a kézirat végére ér, Mártának még egy kérdésre választ kell találnia: létezik-e második esély a szerelemben?

https://www.libri.hu/konyv/mork_leonora.lany-igazgyongyokkel.html

Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben

Anna a tévés újságíró elhatározza, hogy tévéműsort készít az újgenerációs kastélyosokról, azokról a nyugaton élő örökösökről, akik visszaköltöznek a régi családi birtokaikra. Ahogy egyre többet látogat Erdélybe, lassan rájön, hogy ott, az Üveghegyen éppen csak innen találhatja meg önmagát és a boldogságot.
Ugron Zsolna első regénye, mely egyszerre romantikus lányregény és Erdélyben tett gasztronómiai utazás, rég elfeledett ízeket és színeket hoz el az olvasónak. A régi arisztokrácia bensőséges történetei mellett pedig megelevenednek a mai Erdély nehézségektől sem mentes, ám a múlt romantikájától áthatott mindennapjai is.

https://www.libri.hu/konyv/ugron_zsolna.urilanyok-erdelyben-11.html

 

További szerelmes könyvek a Libri kínálatából:

https://www.libri.hu/nyari_szerelmek/index

 

 

 

Libri-Bookline Nyrt.

A Libri-Bookline Nyrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. Jogelődje a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline Nyrt. 2013-as fúziójával megalakult Libri-Shopline Nyrt. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 47 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.