Sajtóközlemények

Felnőttszinezők sikere

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

 

2013-ban adták ki először külföldön a felnőtteknek szánt színezőket és tavaly már itthon is megjelentek a könyvesboltok polcain. Sikerük nem volt tervezhető, sem megjósolható és minden szkeptikus vélemény ellenére azonnal berobbantak a könyvpiacra. Elsőként Johanna Basford alkotásai kerültek fel a sikerlistákra. A szerzőt még 2011-ben kértek fel gyerekszínező alkotására, Basford azonban akkor azt mondta, inkább felnőtteknek szeretne színezőt rajzolni, így született meg a Titkos kert, ami 2013-as megjelenése óta több mint kétmillió példányban kelt el világszerte. Magyarországon a tavalyi megjelenés óta töretlen a műfaj sikere, a felnőtteknek készült színező könyvek és füzetek le sem kerültek a sikerlistákról és mára a kezdeti 1-2 színező helyett pedig legalább 35-40 féle különböző, felnőtteknek szóló színezőt lehet kapni a könyvesboltokban.

A színezők bestsellerekhez hasonló példányszámban fogynak el, és nemcsak a legnépszerűbb Basford alkotások (Titkos kert, Bűvös erdő) ennyire keresettek, de a magyar felnőtt színező is, Parádi Orsolya Pandala-szigetekje, Millie Marotta alkotásai illetve az Édesvíz Kiadó Pozitív megerősítések színezője is szerepelt a sikerlistákon, akár több hétig is vezetve azokat. A téma gyakorlatilag kimeríthetetlen, egyre több és a legkülönbözőbb tematikájú színezők jelennek meg, van már állatos, filmes (Harry Potter és Trónok harca színezők), meditációs tematika is, sőt a Star Wars színezők is megjelentek a könyvesboltokban.

Érdekesség, hogy bár a felnőtteknek szánt színezők már évtizedek óta jelen vannak a piacon, a Titkos kert, illetve még néhány másik könyv (például a francia Hachette Pratique művészetterápiás színezőjének) sikere kellett ahhoz, hogy a felnőtteknek szánt színezőkből jól jövedelmező üzletág váljon. A könyvpiac nemigen tapasztalt hasonló sikert az elmúlt évtizedekben, ugyanis itt nem egy könyv sikeréről, hanem egy új műfaj megteremtődéséről van szó. A siker a műfajhoz kötődik, nem feltétlenül egy szerzőhöz. A színezésmánia terjedését nagyban elősígítették a közösségi oldalak, ahol egy-egy különleges alkotást azonnal megoszt alkotója.

De azt is látni kell, hogy a színezés egy másik jelenség része is, ahol is a felnőttek körében kezdenek népszerűvé válni a gyerekkorhoz kötődő jelenségek. Látható például, hogy a gyermek és ifjúsági könyvek olvasótáborában is egyre több a felnőtt. Korunk meditációja lett a színezés, megnyugtató, relaxáló hatással bír, ráadásul minden egyes alkotás egyedi, így kreativitásunkat is kiélhetjük a színezéssel.

A színezők vásárlóit nem lehet behatárolni, bár eleinte leginkább a nők vásárolták ezeket az alkotásokat, a műfaj népszerűségének emelkedésével már kortól és nemtől függetlenül egyre többen, és célzottan keresik a műfajt.

A legkeresettebb színezők listájának első három helyezettje a Hobbi, szabadidő kategóriában Libri.hu oldaláról:

  1. Pozitív megerősítések színező – Meditatív színező felnőtteknek

A színezésben az egyik legjobb dolog az, hogy mindenki számára sikert jelent még akkor is, ha hiányzik belőlünk a művészi taníttatás és annyira kifinomult vagy általánosított lehet, amennyire azt a színező akarja. A színezés önmagában meditatív is lehet, csökkentheti a stresszt, ha egyszerűen felveszünk egy
színes ceruzát vagy zsírkrétát, és kreativitásunkat, valamint gondolatainkat egyetlen színezési feladatra koncentráljuk.

  1. 2.       Johanna Basford Titkos Kert – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal

Ajánljuk a rajzolás és természet szerelmeseinek – 10-től 99 éves korig mindenkinek ­-, akik tartalmas és pihentető kikapcsolódásra vágynak a mindennapokban. Lépj be a Titkos kertbe, kalandozz ösvényein az elbűvölő indák, virágok és levelek között!

  1. 3.       Johanna Basford Kincses Óceán – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal

Hatására számos országban több millióan felfedezhetik fel az alkotás és az időtöltés ezen új módját. A TITKOS KERT és a BŰVÖS ERDŐ után új színezője is megérkezett hozzánk. A KINCSES ÓCEÁN a vizek mélyére kalauzolja el a természet és a színezés szerelmeseit.

 

Libri-Bookline Nyrt.

A Libri-Bookline Nyrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. Jogelődje a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline Nyrt. 2013-as fúziójával megalakult Libri-Shopline Nyrt. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 44 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.