Sajtóközlemények

Karácsonyra hangolódva – a Bookline decemberi gyerekkönyvajánlója

A mesék világában különleges helyet foglalnak el a karácsonyi történeteket, átjárja őket egy varázslatos hangulat, mindig tanítanak valamit az odafigyelésről, az összetartozásról, a szeretet erejéről, és végső soron a karácsony valódi üzenetéről. Az év utolsó könyvválogatásában többek között ilyen karácsonyi történeteket mutat be a Bookline.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Decemberben a választás Dawn Casey Mesék télre – Történetek a világ minden tájáról című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Ruff Orsolya újságíró így mutatott be „Dawn Casey kötete arra vállalkozott, a világ minden tájáról összegyűjtse a téli meséket. […] A mesék az odafigyelésről, az összetartozásról, a csoda és a szeretet erejéről szólnak, és azzal biztatnak, hogy a sötétség időszaka után mindig felragyog a fény. Az illusztrációk egyszerűen káprázatosak. A Mesék télre biztosan az a könyv, amelyet nem csak a karácsonyi készülődéskor veszünk elő – de akkor biztosan.”

Napjainkban kevesebb időt és teret kapnak a hagyományok, ezért hiánypótló alkotás Takács Viktória Luca mese című könyve, ami a Luca napi hagyományokat mutatja be a legkisebbek számára. Megtudhatjuk, hogy miből készült a Lucaszék, mire jó a tizenkét darabra vágott hagyma, és azt is, miért öntöttek ólmot a lányok. A Luca mese amellett, hogy megismerteti a Luca napi szokásokat, felhívja a figyelmet arra is, hogy miért lehetnek fontosak napjaink túldigitalizált világában is ezek a hagyományok.

A Bookline decemberi könyvválogatásába Down Casey és Takács Viktória műve mellett más karácsonyi mesék is felkeltette a szakmai zsűri érdeklődését, ilyen Corinne Giampaglia Ella és a téli varázs, valamint Tóth Krisztina Várjuk a karácsonyt! című könyve is. Corinne Giampaglia művében egy északi faluba repíti el olvasóját. Itt él Ella, akit a közelgő karácsony nem boldoggá, hanem sokkal inkább szomorúvá teszi, mivel a kislány úgy érzi, eltűnt az ünnep varázsa. Azonban egy váratlan és varázslatos fordulatnak köszönhetően mindez megváltozik, és könyv végére Ella újra örömmel gondol a karácsonyra. Tóth Krisztina Várjuk a karácsonyt! című mesekönyvében a két főszereplő, Malac és Liba sok más állat társaságában mutatja be, hogy mitől lehet igazán örömteli az év utolsó hónapja, milyen családi tevékenységekkel lehet megfűszerezni a téli ünnepet, milyen szép, ha adventi kalendáriumot és ajándékot készítünk, fát díszítünk. A történetet olvasva mindannyiunknak eszébe juthat egy kedves vagy ép humoros történet, ami velünk esett meg az adventi készülődés időszakában.

A Szívünk rajta decemberi könyvajánlója azoknak is tartogat olvasnivalót, akik a karácsonyi témák mellett esetleg másról is szívesen olvasnának. A legkisebbeknek szól Walt Disney meséit feldolgozó Micimackó: 5 perces történetek című kötet, ami a jól ismert Százholdas Pagony szereplőinek elbűvölő mindennapjait mutatja be. Az idősebb korosztálynak szól Vibók Ildi Zrínyi Ilona – Vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell című műve, ahol a két testvér, Lincsi és Peti meglepő módon szorult helyzetbe kerül mozizás közben. A fordulatos és humoros mesében amikor a testvérek helyzete már-már reménytelen, megjelenik egy hős, Zrínyi Ilona, akiről a mentőakció közben nemcsak azt tudjuk meg, hogy milyen hősiesen védte Munkács várát a régmúlt időkben, de annak is tanúi lehetünk, hogyan száll szembe a gonosszal a mai világban.

Szívünk rajta 2021. december – Szívünk rajta matricát kapott könyvek

KiadóSzerzőCímKorosztály
MóraDawn CaseyMesék télre7-10 évesek
CsimotaVibók IldiZrínyi Ilona – Vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell3-6 évesek
ScolarTakács ViktóriaLuca mese6-10 évesek
ScolarWalt DisneyMicimackó 5 perces mesék3-6 évesek
Digi-Book Mo.Kiadó és Ker.Kft.Tóth KrisztinaMalac és Liba – Várjuk a Karácsonyt!3-6 évesek
Manó KönyvekCorinne GiampagliaElla és a téli varázs3-6 évesek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu