Sajtóközlemények

Közgyűlést tartott a Libri csoport – Megválasztották az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjait

Megválasztották az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjait a Libri vállalatcsoport július 6-i és folytatólagos július 14-i közgyűlésén. A testületekben régi és új tagok is dolgoznak majd. A vállalatcsoport szakmai irányítását továbbra is a könyvpiacon évtizedes tapasztalatokkal rendelkező menedzsment végzi.

A közgyűlés döntése értelmében a Libri korábbi többségi tulajdonosa, Balogh Ákos is tagja lesz az új igazgatóságnak. A szakember több évtizedes iparági tapasztalatával és szakértelmével továbbra is támogatni fogja a vállalatot. Igazgatósági tagnak és egyben elnöknek választották Szalai Zoltánt, az MCC főigazgatóját, aki a tulajdonosi szerkezet megváltozása előtt is már tagja volt a testületnek. A közgyűlés döntését követően az igazgatóságban kap helyet Starcz Ákos, az Indamedia vezetője, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, a Libri-Shopline Nyrt. korábbi vezérigazgatója, Köbli Norbert Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész és Illés Géza Márton, jogász, irodavezető ügyvéd is. A felügyelőbizottság újonnan megválasztott tagjai: Kerezsi Miklós (elnök), Bauer Bence László és Muray Gábor Zoltán.

A Libri vállalatcsoportban a könyvkiadást és -terjesztést érintő szakmai irányítást továbbra is a könyvpiacon évtizedes tapasztalatokkal rendelkező menedzsment látja el.

Igazgatósági tagok:

Szalai Zoltán: az MCC főigazgatója, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője, a Libri igazgatóság elnöke. Német nyelv és irodalom szakos bölcsész- és tanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, emberierőforrás-tanácsadó mesterszakos diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen, summa cum laude minősítésű doktori fokozatát pedig szintén az ELTE Germanisztikai Doktori Programjában szerezte. Tudását számos ösztöndíj révén többek között Heidelbergben, Frankfurtban, Münchenben, Londonban és Lipcsében szélesítette. Számos kötet és tanulmány szerzője, Szilasi Vilmos és Martin Heidegger filozófiájának kutatója.

Balogh Ákos: sikeres üzletember,a Libri-Bookline Zrt. korábbi többségi részvényesének tagjaként és a cégcsoport stratégiai fontosságú tisztségeinek betöltése által jelentős szerepet játszott a vállalat magyar könyvpiaci terjeszkedésében. Vezetése alatt a Libri-csoport nem csak a könyvkereskedelem és a könyvkiadás területén erősítette meg pozícióját, de hozzájárult a könyvek iránt érdeklődő emberek közötti párbeszéd és interakció erősítéséhez is. Számos gyermekalapítvány kiemelt támogatója.

Köbli Norbert: Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész, jogász. Az MCC Story Lab vezetője, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke, Dombóvár város díszpolgára. Olyan magyar filmek szerzője, mint A vizsga, A berni követ, a Félvilág, az Örök tél és a Blokád. Munkásságát négyszer ismerték el Magyar Filmdíjjal; legutóbb Portugáliában a rangos Fantasporto fesztiválon az év forgatókönyvírójává választották.

Starcz Ákos: közgazdász, a digitális gazdaság szakértője. Szakmai pályája az Inter-Európa bankcsoportnál indult. A magyar könyvkereskedelem megújításában, a Libri és a Bookline sikerében kiemelt szerepe volt. 2008-ban üzletfejlesztési igazgatóként csatlakozott a Közép Európai Média és Kiadó Zrt csapatához. 2009-től a Bookline, 2014-től a Shopline és a Libri összeolvadásával létrejövő Libri-Shopline vállalatcsoport vezérigazgatója, 2020-tól az Indamedia igazgatósági tagja, az Index vezérigazgatója.

Illés Géza Márton: a 15 éves múltra visszatekintő Dr. Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, tevekénységének korábbi szakaszában több magyar egyetem jogi oktatója. A vállalati működéshez, struktúrához, stratégiai szerződésekhez kötődő területeken manapság is meghívott előadó. Szakmai elismertsége kiemelkedik az M&A tranzakciók, vállalatfinanszírozás, valamint alapítványok és társadalmi szervezetek jogi képviselete terén.

Felügyelőbizottsági tagok:

Kerezsi Miklós: agrárszakember, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának óraadója, agrármérnök. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) tiszteletbeli tagja. A Hodler Capital alapítója, ügyvezető igazgatója, valamint a Hodler Csoporthoz tartozó vállalatok befektetője, társtulajdonosa. A tehetséggondozás terén végzett munkájának elismeréseként az általa alapított East Consulting SRL Genius Loci díjban részesült. A Libri Felügyelőbizottság elnöke.

Bauer Bence László: jogász, számos kötet és tanulmány szerzője, a német közélet és kultúra elemzője. A Passaui Egyetemen jogot és közgazdaságtant tanult, majd a Bonni Egyetemen és a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is sikeresen abszolválta a német és magyar jogi államvizsgát. Szakvizsgáját követően a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen szerzett LL.M. fokozatot összehasonlító állam- és jogtudományokból. Több mint tíz éven keresztül, 2020-ig a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) magyarországi képviseletének munkatársa, előbb projektkoordinátoraként, majd igazgatóhelyetteseként.  A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Muray Gábor Zoltán: szerkesztő, újságíró, fotográfus. Filmesztéta specializációval végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarának kommunikáció szakán. Éveken át Magyar Nemzet, majd a Mandiner hetilap kulturális rovatát vezette. A megújult Magyar Krónika magazin főszerkesztője.