Sajtóközlemények

Náray Tamás új regénye lett június legkeresettebb könyve, Dr. Máté Gábor mindegyik kötete felkerült a Bookline sikerlistájára

A nyár kezdetével gyakran átrendeződnek a könyves sikerlisták: előtérbe kerülnek az olvasmányos szórakoztató és szépirodalmi alkotások, valamint újra nő az érdeklődés az önismereti könyvek iránt. Ez a trend jellemzi a Bookline júniusi sikerlistáját is, hiszen az ötven legkeresettebb mű között 34 regény, illetve 9 pszichológiával foglalkozó írás található.

A Bookline júniusi sikerlistájának első helyét Náray Tamás legújabb könyve, az Anyám szerint foglalja el. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében olyan – visszatérő módon édesanyjához kapcsolódó – családi történeteket és eseményeket tár az olvasók elé, melyek a mai napig meghatározzák életét. A lista második helyén Karády Anna A füredi gyermek című kötete áll. A szerző első alkotását 2021-ben jelent meg: a Füredi lány hamar nagy népszerű lett az olvasók körében. A füredi gyermek az azóta sorozattá bővült történet lezáró fejezete, melyben Karády Anna visszarepít bennünket Balatonfüredre, és még több részletet tudhatunk meg a főszereplő Almássy Anna életéről. A hónapban a sikerlista harmadik helyét Dr. Máté Gábor szerezte meg A test lázadása című munkájával. A Kanadában élő magyar származású orvos-író könyvében kutatásain, valamint saját tapasztalatain keresztül mutatja be stressz betegséget és egyúttal segítséget kíván nyújtani az állandósult feszültség csökkentésében. Azonban nem csak A test lázadását övezi nagyfokú érdeklődés: Dr. Máté Gábor mind a négy eddig megjelent könyve szerepel a Bookline tizenöt legkeresettebb alkotása között.

A szépirodalmi és szórakoztató címek közül júniusban népszerűek voltak a kortárs magyar szerzők könyvei, a romantikus történetek, valamint több ifjúsági regény is. Továbbra is sokan keresik Nádas Péter Rémtörténetek című művét. A Kossuth-díjas író legújabb regénye egy vízparti település hétköznapi világába repíti az olvasót. A néhány napot átfogó cselekményben az elesettség, kiszolgáltatottság, függőség és az erőszak újabb és újabb változatait ismerjük meg, amelyeket a szenvedők a saját egyetlen életükként érzékelnek. Nádas Péter hetedik helyen lévő alkotását Tóth Krisztina legújabb írása követi. A majom szeme című regényben – ahogy az a fülszövegben olvasható – egymást épp csak súroló életek tárulnak fel: nők és férfiak, feleségek és férjek, anyák és apák történetei, melyekkel párhuzamosan a hatalom és gépezete a múlt eltemetésén munkálkodik szakadatlanul.

Sokan forgatták Mörk Leonóra Asszonyom, édes úrnőm című könyvét, amely az 15. századi Prágába repíti az olvasót. Középpontjában az újabb változás előtt álló Európa áll, valamint egy fiatal lány, aki az igaz szerelmet keresi. Romantikus olvasmánnyal szerepel két New York Times Bestseller szerző is a Bookline sikerlistáján. Jennifer Probst Egy nyár Itáliában című alkotása a Booklist szerint „Igazi kikapcsolódás családi drámákkal, csodálatos környezetben, csipetnyi romantikával fűszerezve”. Elena Armas Spanyol szerelmi átverés című könyvének középpontjában pedig egy fiatal egyedülálló lány, Catalina áll, akinek négy hete van arra, hogy találjon valakit, aki hajlandó átrepülni vele Európába, illetve végig úgy tenni, mintha együtt lennének. Idegesítő kollégája vállalkozik a feladatra, viszont a vele töltött idő alatt a főszereplő rájön, hogy a férfi talán nem is olyan szörnyű, mint amilyennek munkahelyén elkönyvelte.

A gyerek- és ifjúsági könyvek közül a legelőkelőbb helyet Adam Silvera Mindketten meghalnak a végéncímű kötete szerezte meg. A könyv sikerét mutatja, hogy a TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól róla, valamint felkerült The New York Times sikerlistájára is. A Mindketten meghalnak a végén legfőbb üzenete, hogy „halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.” Sok fiatal érdeklődött Jenny Han könyvei iránt is. A huszadik helyet szerezte meg a Nyár trilógia első része, a folytatás pedig a huszonhatodik helyen végzett. Bár A nyár, amikor megszépültem című kezdő kötetben a főszereplő Belly-n keresztül megismerünk egy nyaranta összeverbuválódó társaságot és felcsillan a remény a szerelemre is, a Nincs nyár nélküled címmel kiadott folytatásban egy kellemetlen fordulat miatt Belly mégsem a megszokott társasággal, hanem otthon tölti a nyarat. Izgalmakból persze ebben a kötetben sincs hiány, sőt!

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Náray TamásAnyám szerintLibri Könyvkiadóúj26
2Karády AnnaA füredi gyermekÁlomgyár Kiadóúj16
3Dr. Máté GáborA test lázadásaOpen Books1850
4Borsa BrownPárban NápolybanÁlomgyár Kiadóúj9
5Dr. Máté Gábor, Dr. Gordon NeufeldA család erejeOpen Booksúj28
6Anne JacobsAz úriházCentral Könyvekúj28
7Nádas PéterRémtörténetekJelenkor Kiadó-441
8Tóth KrisztinaA majom szemeMagvető Könyvkiadóúj22
9Dr. Máté GáborA sóvárgás démonaOpen Booksúj19
10Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Könyvkiadó-940
11Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó11296
12Dr. Máté GáborSzétszórt elmékOpen Booksúj20
13John GrishamA bíró listájaGeopen Kiadóúj30
14Adam SilveraMindketten meghalnak a végénMenő Könyvekúj27
15Baráth ViktóriaA lótusz virágaÁlomgyár Kiadóúj17
16Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó-7207
17Edith Eva EgerA döntésOpen Books-6510
18Palotás PetraRecepciós kisasszonyok 3.Álomgyár Kiadóúj15
19Riley BakerA boldogító nem!Magánkiadás37105
20Jenny HanA nyár, amikor megszépültemKönyvmolyképző Kiadó Kft.új8
21Diana GabaldonOutlander 7/1 – Csontok visszhangozzák – puha kötésKönyvmolyképző Kiadó Kft.új23
22Mörk LeonóraAsszonyom, édes úrnőmJaffa Kiadóúj19
23Monty DonA kertészkedés örömeALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.445
24Katie FfordeEsküvő vidékenLibri Könyvkiadóúj28
25Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó-19720
26Jenny HanNincs nyár nélküledKönyvmolyképző Kiadó Kft.új6
27Elena ArmasSpanyol szerelmi átverés21. Század Kiadó236
28Anne L. GreenEgyszerűen bonyolultÁlomgyár Kiadó-635
29Danielle SteelSzámjátékMAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.-636
30Pap ÉvaMegbocsátásÁlomgyár Kiadóúj21
31Szabó T. AnnaVagyokMagvető Könyvkiadóúj22
32Joanna Faber, Julie KingBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknekReneszánsz Könyvkiadó-2179
33Jennifer ProbstEgy nyár ItáliábanNext21 Kiadó Kft.új26
34Colleen HooverVelünk véget érKönyvmolyképző Kiadó Kft.új11
35María DuenasSiraGabo Kiadóúj24
36Stacey HallsMrs. England21. Század Kiadóúj15
37Ablonczy BalázsSzáz év múlva lejár?Jaffa Kiadóúj17
38Almási KittiA Te döntésedKulcslyuk Kiadó-3667
39Gálvölgyi János, Kövesdi PéterHivatásos rajongóHVG Kiadói Rt.új24
40Puzsér Róbert, Farkas Attila MártonApu azért iszik, mert te sírsz – A jövő az, ami lenni szokottHolnap Kiadóúj13
41Karen SwanHa egy spanyol megígéri21. Század Kiadóúj27
42Leslie L. LawrenceSzemiramisz elefántjaiI.P.C. Könyvek Kft.-3846
43Benkő LászlóNagy Lajos – Első kötetLazi Kiadóúj20
44Mérő VeraLúgFelhő Café Könyvek Kft.-2674
45Julie CaplinAz Északi Fény PanzióLibri Könyvkiadó134
46Karády AnnaA füredi földesúrÁlomgyár Kiadóúj14
47Bauer BarbaraTalálkozások – Az idegenJaffa Kiadóúj28
48Vi KeelandKockázatos kalandÁlomgyár Kiadóúj7
49Pásztohy PankaPitypang autózikPagony Kiadó Kft.új26
50Schmidt MáriaKorszakhatáronKKETTK Alapítványúj14

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Náray TamásAnyám szerintLibri Kiadóúj21
2Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Kiadó139
3Dr. Máté GáborA test lázadása – Ismerd meg a stresszbetegségeketOpen Booksúj28
4Tóth KrisztinaA majom szemeMagvetőúj23
5Elena ArmasSpanyol szerelmi átverés21. Század Kiadóúj25
6Nádas PéterRémtörténetekJelenkor-139
7Stefan AhnhemA veremAnimus Kiadó-656
8Anne JacobsAz úriházCentral Könyvekúj21
9Liza MarklundFagypontAnimus Kiadó160
10Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó Kft.-444

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.