Sajtóközlemények

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

Öt hónapos tesztidőszakkal áll át rövidített munkahétre a könyvpiac vezető vállalata. Október 1-től vezetik be a 34 órás munkahetet, a felszabadult egy napban a munka és magánélet kiegyensúlyozására és a szellemi feltöltődésre adnak lehetőséget irodai munkavállalóiknak.

A könyvpiac vezető vállalata, a Libri-Bookline október 1-től lehetővé teszi irodai dolgozói számára, hogy heti négy napban végezzék munkájukat.Az elmúlt években már nem egy ország kísérletezett a négynapos munkahéttel, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is. A csökkentés nemcsak a munkavállalók, de a munkaadó számára is járhat előnyökkel, erről tanúskodnak a visszajelzések.

A vállalatok többsége a legújabb trendeket követő négynapos munkahét bevezetésétől növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várja, a Libri kollégái pihenését és a szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

–  Az elmúlt két év bebizonyította, hogy a Libri-Bookline munkatársai minden körülmények között teljesítik a feladataikat és a vállalat képes hatékonyan működni, sőt eredményes lenni. A világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettünk számos belső folyamatot, átgondoltunk különböző működési mechanizmusokat, és úgy gondoltuk, eljött az ideje annak, hogy a munkatársainknak több időt biztosítsunk a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására. – mondta el Kovács Péter a Libri-Bookline vezérigazgatója.

– A kutatások és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy az a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Ezért éreztük nagyon hasznosnak, hogy időt tudunk adni nekik, hisz abból van a legkevesebb. A másik fontos tapasztalásunk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nem csak lecsendesíti az elmét, de feltöltődés lehetőségét is biztosítja. Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntöttünk a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett. – mondta el Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója.

A vezető a kísérlet legfontosabb elemének azt tartja, hogy a munkavállalóik fizetését nem csökkentik, illetve az eddig 8 órásról nyolc és félórásra emelt napi munkaidő is még alkalmazkodik a családi igényekhez.

Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára.

Négynapos munkahét a nagyvilágban

Az elmúlt években több európai ország vezette be a négynapos munkahetet. 2015-2019 között Izland hajtotta végre az eddig legátfogóbb kísérletet a négynapos munkahéttel kapcsolatban, Spanyolországban 2021-ben kezdték el tesztelni az új beosztást, Belgiumban 2022. februárjában munkaügyi reformokat fogadott el a kormány, amelynek részeként bevezették a négynapos munkahetet az egész országban, az Egyesült Királyságban pedig hetven vállalat bevonásával indítottak el erre vonatkozó programot. Az említett országokon kívül Romániában törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be a négynapos munkahét bevezetése érdekében. De nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon, Új-Zélandon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, valamint Japánban is vizsgálták az új munkarend bevezetésének lehetőségét.