Sajtóközlemények

Szentesi Éva, Almási Kitti, Nádas Péter a Bookline májusi sikerlistájának csúcsán

A Bookline májusban is összegyűjtötte a hónap legnépszerűbb alkotásait. Az 50 legkeresettebb könyvet bemutató lista ezúttal rendkívül nagy műfaji változatosságot mutat, egyaránt megtalálhatók rajta romantikus történetek, krimik, önismereti írások, gyerekkönyvek, de történelmi regények és több tényirodalmi alkotás is. A lista első három helyét ezúttal három magyar szerző foglalja el.

Májusban a Bookline sikerlistájának első helyét Szentesi Éva Merkúr a retrográdban című alkotása szerezte meg. A népszerű író-újságíró legújabb könyvének ismertetője szerint „sokáig elveszettnek hitt, majd lehetetlen helyzetben megtalált szerelem, a mégiscsak véget érő barátságok és az útkeresés regénye. Látlelet arról, hogyan értelmezi magát egy nő a 2020-as években gyerek nélkül, mit gondol önmagáról, a testéről, az életéről (…).” Szentesi Éva könyvét követi a Almási Kitti A te döntésed című kötete, ami a pszichológus legjobb előadásait tárja az olvasók elé. A most megidézett előadásokban a szerző szól önismeretről, párkapcsolatokról, családról, elvárásokról, autonómiáról és még sok más pszichológiai témáról. A sikerlista harmadik helyén Nádas Péter Rémtörténetek című új regénye található. A Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, esszéista legújabb alkotása egy vízparti település hétköznapi világába repíti az olvasót. A néhány napot átfogó cselekményben az elesettség, kiszolgáltatottság, függőség és az erőszak újabb és újabb változatait ismerjük meg, amelyeket a szenvedők a saját egyetlen életükként érzékelnek.

A Bookline havi sikerlistáján ezúttal három történelmi regény is szerepel, José Rodrigues dos Santos A birkenaui kézirat, Bauer Barbara A szív szabadságharcosai és Heather Morris A három nővér című történeteit is a legnépszerűbb művek között tudhatjuk. Közülük a legelőkelőbb helyen A birkenaui kézirat szerepel, amely a – fülszövege szerint – a holokauszt teljesen új megközelítését nyújtja, története középpontjába egy illuzionistát állít, aki családjával és rabtársaival együtt meg akar szökni a haláltáborból. A főszereplő karaktere egyébként nem kitaláció: Herbert Nivelli néven valóban tudnak egy illuzionistáról, aki megjárta Birkenaut. Egy auschwitzi igaz történetet dolgozz fel könyvében Heather Morris is. A három nővér című regény a mai Izraelben élő, a haláltábor miatt szétszakított, majd újra egymásra találó Heller nővérek kálváriáját írja meg. Bauer Barbara legújabb alkotásában az 1848-49-es szabadságharc és forradalom alatt egy „szárnyait bontogató fiatal lány” és szerelme történetét meséli el az olvasóknak.

A mindig népszerű krimik közül ezúttal Stephen King Később című kötetét forgatták a legtöbben, ami egy, a szerzőtől megszokott, lebilincselő történetet tár az olvasók elé. King műve nemcsak egy megható felnövésregény, de krimi és kísértethistória is egyben. Guillaume Musso a népszerű francia író A brooklyni lány című alkotásában ezúttal a titkot állította története középpontjába, hiszen: „mindenki titkol valamit. A titkaink is hozzánk tartoznak. Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal”. Hamisíthatatlan krimi Marion Chesney skót írónő, M. C. Beaton álnévvel jegyzett Agatha Raisin és a tekeklub réme című könyve is. A nagy sikerű könyvsorozat legújabb részében a mindig gyilkosságokba botló Agatha ezúttal egy gyeptekepályán talál rá az idős házaspárra, Mr. és Mrs. Swinburnre, és egy férfi holttestére.

A krimikhez hasonlóan, a gyerek- és ifjúsági könyvek is rendszeres résztvevői a Bookline sikerlistájának. Közülük ezúttal Bartos Erika A Balaton-Felvidék – Brúnó a Balatonon című könyve szerezte meg a legelőkelőbb helyet.  A népszerű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein. Sokan szerették Berg Judit Két kis dínó Artúr király udvarábancímű alkotását is, amelyben a főszereplők Artúr királyhoz utaznak. Míg az előbbi történetek inkább a kisgyerekeknek szólnak, addig Jennifer Lynn Barnes Az örökség ára című regénye a serdülőknek nyújt nagy élményt, ezt igazolja, hogy a könyv hónapok óta New York Times bestsellerei között szerepel.

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Könyvkiadóúj10
2Almási KittiA Te döntésedKulcslyuk Kiadó1037
3Nádas PéterRémtörténetekJelenkor Kiadóúj11
4Leslie L. LawrenceSzemiramisz elefántjaiI.P.C. Könyvek Kft.új16
5Bartos ErikaBalaton-Felvidék – Brúnó a BalatononMóra Könyvkiadó3934
6Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó-3690
7Catherine BeltonPutyin embereiLIBRI KÖNYVKIADÓ KFT.új13
8Stephen KingKésőbbEurópa Könyvkiadó338
9Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó-3177
10Guillaume MussoA brooklyni lányPark Kiadó-243
11Edith Eva EgerA döntésOpen Books11480
12Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó-21266
13José Rodrigues dos SantosA birkenaui kéziratKossuth Kiadóúj25
14Stefan AhnhemA veremAnimus Kiadóúj26
15Náray TamásA trilógia ízeiBOOOK KIADÓ KFTúj28
16Andrew LeatherbarrowCsernobil 01:23:40Athenaeum Kiadóúj25
17Borsa BrownAz Arab királyságaÁlomgyár Kiadó-1662
18Mérő VeraLúgFelhő Café Könyvek Kft.144
19Rubin Eszter, Farkas-Boross ZitaHormonegyensúly étrend és életmódJaffa Kiadóúj11
20Ambrus ÉvaAnya, kérek még!BOOOK KIADÓ KFTúj30
21Dr. Máté GáborA test lázadásaOpen Booksúj20
22Anne L. GreenEgyszerűen bonyolultÁlomgyár Kiadóúj5
23Danielle SteelSzámjátékMAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.új6
24Bauer BarbaraA szív szabadságharcosaiJaffa Kiadóúj28
25Jennifer L. ArmentroutFrom Blood and Ash – Vérből és hamubólKönyvmolyképző Kiadó Kft.új18
26Jeffrey ArcherNézz félre!General Press Kiadóúj24
27Monty DonA kertészkedés örömeALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.új15
28Shunmyo MasunoNyugalom21. Század Kiadó-2155
29Elena ArmasSpanyol szerelmi átverés21. Század Kiadóúj6
30Joanna Faber, Julie KingBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknekReneszánsz Könyvkiadó10149
31Laczó Ferenc (szerk.), Varga Bálint (szerk.)Magyarország globális történeteCorvina Kiadóúj27
32M. C. BeatonAgatha Raisin és a tekeklub rémeErawan Könyvkiadóúj21
33Edith Eva EgerAz ajándékOpen Books19242
34Shunmyo MasunoZEN – Az egyszerű élet művészete21. Század Kiadó-3144
35Berg JuditKét kis dínó Artúr király udvarábanPagony Kiadó Kft.új5
36Julia QuinnMr. Bridgerton csábítása – Colin történeteGabo Kiadó-2160
37Zsuffa TündeAz Ég tartja a FöldetTZS COMMUNICATIONS Kft.új17
38Julia QuinnTisztességes ajánlatGabo Kiadó-3659
39Julia QuinnSir Phillipnek szeretettelGabo Kiadó-2561
40Tilo SchabertBoston PoliticsMCC Press Kft.új18
41Heather MorrisA három nővérAnimus Kiadóúj10
42Karl Ove KnausgardTavasz. ÉvszakokMagvető Könyvkiadóúj10
43Laila ShukriArab paloták szolgálója voltamKossuth Kiadóúj10
44Jill MansellNe mondd, hogy vége!Lettero Kiadóúj5
45Szujó ZoltánÖveket bekapcsolni!KreaSport Kft.-4075
46Julie CaplinAz Északi Fény PanzióLibri Könyvkiadóúj4
47Jennifer Lynn BarnesAz örökség áraLampion Könyvekúj28
48Bereczki EnikőA rejtélyes Z generációHVG Könyvek kiadóúj17
49Kim Stanley RobinsonA Jövő MinisztériumaAgave Könyvekúj14
50Laura BaldiniA tanítónőCentral Könyvek-1241

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Szentesi ÉvaMerkúr a retrográdbanLibri Könyvkiadóúj10
2Almási KittiA Te döntésedKulcslyuk Kiadó1037
3Nádas PéterRémtörténetekJelenkor Kiadóúj11
4Leslie L. LawrenceSzemiramisz elefántjaiI.P.C. Könyvek Kft.új16
5Bartos ErikaBalaton-Felvidék – Brúnó a BalatononMóra Könyvkiadó3934
6Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó-3690
7Catherine BeltonPutyin embereiLIBRI KÖNYVKIADÓ KFT.új13
8Stephen KingKésőbbEurópa Könyvkiadó338
9Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó-3177
10Guillaume MussoA brooklyni lányPark Kiadó-243

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.