Sajtóközlemények

Szívünk rajta: A Bookline márciusi gyerekkönyvajánlója

A tavasz beköszöntével kitárul a világ, a jó időnek köszönhetően végre kiszabadulhatunk a lakásból, jöhetnek újra a kirándulások, séták. A szabadban eltöltött idő segít megismerni a természetet, a minket körbevevő világot. A felfedezésben kiváló segítséget nyújthat a gyerekek számára egy ismeretterjesztő könyv vagy egy olyan mese, ami egy kevéssé ismert történelmi időszakot vagy eseményt mutat be számukra, esetleg épp bátorságot ad a további akciókhoz. A Bookline márciusi könyvválogatásában ilyen könyveket ajánl a legkisebbek és a kicsit nagyobbak számára.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Márciusban a választás Ruff Orsolya Volt egy ház című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Szél Dávid pszichológus, tanár, az Apapara című blog szerzője így mutatott be: “A Volt egy ház mesekönyv, emlékezetkönyv, emlékkönyv. Fontos könyv. A 20. század ugyanis nem múlt el nyomtalanul és eseménytelenül, s ezt bizony a mostani kiskamaszoknak is tudniuk kell. Ruff Orsolya regénye szépen, okosan, érzékenyen és érzékletesen mesél el egy megtörtént alapokon nyugvó, fiktív, de teljesen valóságos, izgalmas és rejtélyekben gazdag történetet. Mégpedig úgy, hogy közben nem nyomaszt, nem rémiszt, hanem magával ragad és továbbrepít, hogy a könyvet most olvasók is tudjanak mit mesélni majd a gyerekeiknek, unokáiknak.”

A 20. századtól régebbre, a történelem egy másik mozgalmas időszakába kalauzolja az olvasót Lőrinc László 25 szelfi a felvilágosodás korából című írása, amelyben a török kiűzése utáni 130 év szereplői lépnek elő humoros és izgalmas történeteken keresztül. A kötet – a felvilágosodás eszméjéhez hűen – arra buzdítja a fiatalokat, hogy merjenek önálló véleményt, álláspontot megfogalmazni. Februárban a zsűri Szívünk rajta matricát adott Agócs Írisz Markó bácsi kertje című meséjének is. A szerző legújabb, alsósoknak szánt könyve a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat a világmegmentő Mici és a kedves Markó bácsi történetén keresztül.  A könyvről a gyerekzsűri egyik tagja, a hatéves Zsombor is elismerősen nyilatkozott: “Nagyon tetszett! Nekünk is van kertünk és anya hasonló dolgokat csinál benne, mint Márkó bácsi. Nagyon szépek a képek! Más, mint a többi könyvünkben, de tetszenek. Arra fogok emlékezni, hogy az oregánó magyarul szurokfű.”

A Szívünk rajta e havi könyvajánlójában több mese is szerepel. A legkisebbeknek szól Julia Lobo Legyél a napsugaram! című lapozója, ami az egyik legfontosabb érzelemről, a szeretetről szól. Az óvodás gyerekeknek íródott Rachel Bright és Jim Field A benned élő oroszlán című könyve, amelyben egy kis egérről olvashatunk, akinek a legfőbb vágya, hogy olyan hangos és bátor legyen, mint az állatok királya. Kalandos útja során megtanulja az üvöltés tudományát, és rájön arra is, hogy a benne élő oroszlán mindenre képes. A mese négyéves zsűritag Lizi tetszését is elnyerte: “Olyan tetszetős volt ez a könyv, szerettem hallgatni. Jó, hogy a cini megbátorodott a végére! (…) Szép színesek benne a képek! Arra fogok emlékezni, amikor az oroszlán kiáltott, az vicces volt, mert látszott a lingője! Arra is mindig emlékezni fogok, hogy a kisegér azt mondta; szükségem van egy üvöltésre!”

Az alsó tagozatosok számára készült Yei Theodora Ozaki Japán tündérmesék című alkotása is. A kötet a távolkeleti ország különleges és varázslatos, számunkra ismeretlen meséit tartalmazza, huszonkét olyan történetet, ami több száz, esetenként ezeréves múltra tekint vissza. A meséken keresztül nemcsak egy sajátos világot ismerhetnek meg a fiatal olvasók, de megérthetik azt is, hogy miért ilyen mély és bensőséges a japán emberek kapcsolata az tengerrel.

Szívünk rajta 2022. március– Szívünk rajta matricát kapott könyvek:

KiadóSzerzőCímKorosztály
Manó KönyvekRuff OrsolyaVolt egy ház10-12 éveseknek
MóraJulia LoboLegyél a napsugaram!0-3 éveseknek
PagonyAgócs ÍriszMárkó bácsi kertje5-7 éveseknek
KolibriLőrinc László25 szelfi a felvilágosodás korából10-12 éveseknek
ScolarRachel BrightA benned élő oroszlán3-5 éveseknek
Digi-bookYei Theodora OzakiJapán tündérmesék8-10 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu