Sajtóközlemények

Szívünk rajta: az év első gyerekkönyvajánlója

A gyerekek érdeklődése és fantáziája határtalan, egyszerre kíváncsiak az őket körbevevő világra és merülnek el varázslatos, izgalmas, (kitalált) történetekben. Az év első, Szívünk rajta matricát kapott könyveivel a Bookline még a karácsonyt és telet idézi meg, de nem feledkezik meg a legkisebbek ismeretének bővítéséről sem.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Januárban a választás Jamie Littler Zúzmaraszív 2. – Menekülés Aurórából című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Mutier Uszáma tanár, blogger így mutatott be: „Havas környezet, izgalmas történetvezetés és egy olyan főszereplő fiú, aki ízig-vérig korosztályához hű. A Zúzmaraszív második részében kalandunk folytatódik, és bizony az útkeresés, mind önismeret, mind helyszínek szempontjából is bonyolódik. Természetesen a nagy csavar sem maradhat el, biztos vagyok benne, hogy minden olvasója tűkön ülve várja majd a folytatást.”

A Bookline januári könyvválogatásába további két téli történet került. Az egyik Maggie O’Farrell Ahol a Hóangyalok laknak című meséje, ami nemcsak a gyerekhez, de a felnőttekhez is szól, hiszen a Kádár Annamária fordításában megjelent könyv középpontjában a csoda, a hit, és a szeretet áll. Maggie O’Farrell írása mellet a HUBBY-díjas Zágoni Balázs Karácsonyi történet című könyve egy igazi ünnepi történetet tár az olvasók elé, így gondolja a Bookline Szívünk rajta gyerekzsűrijének egyik tagja, a 9 éves Anna is, aki szerint a könyv egy „nagyon szép karácsonyi történet. A karácsony igazi jelentését tanítja nekünk, és azt, hogy mi az ajándék valójában.”

Gyerekkönyvajánlóiban a Bookline gyakran hívja fel a figyelmet rendhagyó történetekre, ilyen a Shona Innes könyvsorozata is, aminek legújabb része A rosszkedv olyan, mint egy felhő című alkotás. A Szívünk rajta matricát kapott mese segít elfogadni, megérteni és akár túllépni a szomorúságon. A kötet arra hívja fel a figyelmet, hogy egy gyerek rosszkedvét hogyan lehet orvosolni, hogyan lehet rá hatni, amikor nem éppen rózsás a kedve, például öleléssel, beszélgetéssel, játékkal.

Segítő szándékkal készült Vetter Szilvia Anya! Ugye megtarthatom? című írása is, amiben a felelős állattartásról olvashatunk. A Bookline gyerekzsűrijének tagja, a 10 éves Tomi elismerően nyilatkozott a kötetről. Szerinte az Anya! Ugye megtarthatom? „nagyon jó könyv, hasznos tudnivalók vannak benne (…) örülök, hogy olvastam. Nekem is vannak állataim, cica, kutyus és vigyázok rájuk. Szívesen ajánlom az osztálytársaimnak is a könyvet.” – fejtette ki véleményét.

Szívünk rajta 2021. január – Szívünk rajta matricát kapott könyvek

KiadóSzerzőCímKorosztály
KönyvmolyképzőJamie LittlerZúzmaraszív 2. – Menekülés Aurórából7-10 éveseknek
Manó KönyvekMaggie O’Farrell                      Ahol a Hóangyalok laknak6-10 éveseknek
Móra KönyvkiadóZágoni BalázsKarácsonyi történet7-10 éveseknek
Pozsonyi PagonyShona InnesA rosszkedv olyan, mint egy felhő3-6 éveseknek
Katica KönyvműhelyVetter ZsilviaAnya! Ugye megtarthatom?6-10 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu