Sajtóközlemények

Szívünk rajta – Hagyományosan mai gyerekkönyvek

Gyakran képzi vita tárgyát, hogy milyen könyveket adjunk a gyerekek kezébe. Helyezzük előtérbe a hagyományos értéket bemutató olvasmányokat, vagy inkább kortárs, modernebb történeteket? A Bookline könyvajánló programjának augusztusi válogatása azt mutatja, hogy a népmesék és a kortárs mesék jól megférnek egymás mellett, s egyaránt fontos tanulságokkal szolgálhatnak.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyv-ajánló programját, ami a szülőknek kíván segíteni a választásban. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Augusztusban a választás Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn című könyvére esett, amiről a program egyik zsűritagja, Bánfi Csilla tanár, könyvtárpedagógus így vélekedett: „Méhecskékről egy méhecskétől, avagy igaz történetek a világ legfontosabb repülő hatlábúiról. Bolyhos, a méhecske mesél egy kislánynak Szofinak. Olvasva a könyvet megismerjük a méheket, miben különböznek a darazsaktól, a mézkészítést, a méhrajzást, a növényeket, csupa olyasmit, ami körülvesz bennünket. A környezettudatos nevelés nagyon fontos könyve. Bűbájos rajzokkal. Kicsiknek is nagyobbaknak is.”

A környezetvédelem aktuális probléma, amiről érdemes a gyerekeknek is szólni. A témát nemcsak Várszegi Adél dolgozta fel, de ezzel foglalkozik Sophie Rigal-Goulard Harminc nap szemét nélkül című könyve is. A UNICEF-díjas kötetben egy „hulladékmentes kihívásba” belefogó átlagos család életébe nyerhetünk bepillantást – a történeten keresztül pedig játékos és humoros módon ismerhetjük meg a szemét csökkentésének különféle praktikáit.

Miért dobog a szívem? Miért gőzölög a szám, amikor hideg van? Tej van a fogaimban? A kisebbek kíváncsisága kielégíthetetlen. Sok hasonló kérdésre ad választ Emmanuelle Kecir-Lepetit Magyarázd el nekem című ismeretterjesztő könyve, ami nem csak a gyerekeknek szolgál hasznos információkkal, hanem a szülőknek is.

Az iskolaévet követő vakáció az év egyik legizgalmasabb, legkalandosabb időszaka. Fiala Borcsa Kalandok az erdő mélyén című könyvében a szerző egy unalmasnak induló nyárból izgalmas és humoros, nyomozással átszőtt vakációt teremt. Hasonlóan érdekfeszítő Kertész Erzsi Éjszakai kert című regénye. A történet középpontjában egy titokzatos kert áll, amit mindig kerülnek az emberek: éppen ezért lesz érdekes a könyv főhősei, Tódor és Teória számára, akik eldöntik, hogy felfedezik a város e rejtélyes sarkát.

Pozitív, izgalmas történetekből aligha van hiány – annál ritkábban olvashatunk viszont a szomorúságról vagy épp a rossz élményekről. Eric Walters és Kathy Kacer Nagyapa hegedűje című könyve, illetve Marie Pavlenko Akár egy kismadárja egyaránt rossznak ígérkező alaphelyzetből formál pozitív üzenetet. Így a Nagyapa hegedűje a velünk élő fájdalmas múltból kiindulva, egy különleges nagyapa-unoka kapcsolat bemutatásán keresztül mesél a szeretetről és a zene erejéről, míg Marie Pavlenko kiváló ifjúsági regényében a negatív élmények feldolgozására, illetve az élet apró örömeinek megtalálására helyezi a hangsúlyt.

Döme Zsuzsa Feljön még a mi csillagunk című verseskötetében 77, fiataloknak szóló költeményt találunk, s bennük olyan magyar hősöket és harcosokat, akikre méltán lehetünk büszkék, s akik fontos elemei lehetnek nemzeti identitásunknak. A kötetben olvashatunk a honfoglalásról, legnagyobb királyainkról, Mohácsról, valamint a Rákóczi szabadságharcról is. A múltat idézi Joseph Jacobs 1892-ben összegyűjtött híres meseválogatása is, a Kelta tündérmesék, melyet most először vehetünk kezünkbe magyar nyelven is. A kötetben sorakozó varázslatos és izgalmas népmesék kortól független, örök tanulságokkal rendelkeznek – talán ezért is örvend a gyűjtemény angol nyelvterületen több mint száz éve töretlen népszerűségnek.   

Szívünk rajta 2021. augusztus – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőCímKorosztály
Book KiadóVárszegi AdélZümmögés erdőn-mezőn – Bolyhos és Szofi kalandjai3-6 éveseknek
Pozsonyi PagonyKathy Kacer – Eric WaltersNagyapa hegedűje10-14 éveseknek
Menő KönyvekMarie PavlenkoAkár egy kismadár14 év felett
Cerkabella KönyvekKertész ErzsiÉjszakai kert 6-10 éveseknek
Digi BookJoseph JacobsKelta tündérmesék3-6 éveseknek
KolibriFiala BorcsaKalandok az erdő mélyén10-14 éveseknek
KönyvmolyképzőSophie Rigal-GoulardHarminc nap szemét nélkül (vagy több)7-10 éveseknek
Szülőföld KönyvkiadóDöme ZsuzsaFeljön még a mi csillagunk6-12 éveseknek
Geopen KiadóEmmanuelle Kecir-LepetitMagyarázd el nekem…3-6 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu