Sajtóközlemények

Szívünk rajta – Tanulságok, példaképek, új ismeretek

A Bookline júniusi gyerekkönyvajánlójában olyan olvasmányok szerepelnek, amik képesek megmutatni, hogy mi valójában egy gyerekkönyv feladata. A most összeválogatott hét mű tele van tanulásággal, új ismeretekkel és nem utolsósorban sok-sok bájjal.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, mely a szülőknek kíván segíteni a választásban. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Áprilisban a választás Berg Judit A keresők című könyvére esett, melyről a program egyik zsűritagja, Farkasházi Réka így vélekedett: „Berg Judit minden kötetével bebizonyítja, hogy igenis lehet minőségi szöveggel elérni az ifjúságot. Minőségi szöveggel lehet elérni igazán. (…) Lehet egy regény egyszerre szórakoztató, elképesztően izgalmas, informatív és közben szép? Lehet. Ha Berg Judit írja.” A keresőkben egy francia felügyelő, valamint egy csapat gimnazista nyomozását követhetjük nyomon, aminek középpontjában a híres Seuso-kincsek állnak. Ezáltal a fiatal olvasók nemcsak egy izgalmas bűnügyet követhetnek nyomon, de a kincsek felkutatása során a történelem, a régészet és a közelmúlt valós eseményeivel is megismerkedhetnek.

Rejtélyes bűntény a kiindulópontja Lovranits Júlia Bűntény a Sas-hegyen című könyvének is. A Bodza, a természetmentő-sorozat második részében Bodza és barátnője egy „természetvédelmi” bűntény szemtanúi lesznek, amikor is kirándulás közben észrevesznek egy idős bácsit, aki zsebre tesz egy védett pókot. Ezen felbuzdulva a két lány követni kezdi a rejtélyes bűntett nyomait, amik egy állatkereskedéshez vezetnek. Farkasházi Réka szerint a könyv azért fontos olvasmány, mert „a felnövekvő generáció felelőssége és terhe a bennünket körülvevő természet védelme. Szerinte a könyv ereje az, hogy „nem terheli olvasóját. Egyszerűen könnyed, izgalmas és szórakoztató”.

A Sas-hegytől meglehetősen messze, Málta szigetén játszódik június harmadik, Szívünk rajta matricát kapott könyve, a Lemezbolt a Szent János utcában. Bernáth Zsolt történetének középpontjában egy lemezbolt áll, ami kiváló helyszínt biztosít ahhoz, hogy a történet főszereplője, Orsi egy kis időre visszautazzon az időbe vagy, hogy ellátogasson messzi, általa eddig nem ismert vidékekre. A Szívünk rajta gyerekzsűrijének egyik tagja, a tízéves Anikó így vélekedett a történetről: „Nagyon izgalmas volt, (…) emlékezni fogok arra, amikor a szeretetről beszélgetnek. A szeretet fölötte áll a napi gondoknak, pillanatnyi haragnak…vagy alatta, amely mindent elsimít.”

„Vicces volt, hogy Bob szemével néztünk mindent. Vicces volt, amit az emberekről gondolt. És izgalmas is volt, főleg a vihar meg amikor a menhelynél voltak. (…) Bob nagyon bátor volt, ahogy megmentette a nővére kölykét, aki nem tudott úszni.” – nyilatkozott Artúr, a gyerekzsűri másik tagja Katherine Applegate Bob, a legbátrabb című könyvéről. Kathrine Applegate is egy izgalmas kalandba ágyazza a tanulságokat, ő a barátok és család fontosságára hívja fel a figyelmet. Ritkán találkozni a szerelemmel komolyan foglalkozó ifjúsági könyvvel, de Jean-Claude Mourlevat A visszafelé-folyó című alkotás ilyen – Farkasházi Réka szerint – „nem a megszokott kamaszokhoz szóló limonádé történet”. Éppen ezért különleges és rendhagyó ifjúsági olvasmány, amely két fiatal varázslatos utazását tárja elénk.

A Bookline júniusi válogatása még két műre hívja fel a szülők és a gyerekek figyelmét. Az egyik segít megismerni az emberiség legnagyobb felfedezéseit, a másik segít megérteni a példaképek fontosságát a gyerekek és a felnőttek életében egyaránt. Caroline Fait Mondd csak! – Nagy felfedezések című könyvében több mint 200 kérdés és válasz segítségével, négy témára bontva ismerhetjük meg az emberiség nagy felfedezéseit. Kádár Annamária Valódi példaképek című írásában pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy mindannyiunknak szükségünk van hiteles kortárs példaképekre. A könyvben 13 magyar példakép inspiráló történetét olvashatjuk, mesés formában.

Szívünk rajta 2021. február – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőCímKorosztály
Ecovit KiadóBerg JuditA keresők10-14 éveseknek
Pozsonyi PagonyJean-Claud MourlevatA visszafelé-folyó10-14 éveseknek
Geopen KiadóCaroline FaitMond csak! – Nagy felfedezések7-10 éveseknek
MaximKatherine ApplegateA Bob, a legbátrabb7-10 éveseknek
KönyvmolyképzőLovranits JúliaBodza, a természetmentő 2. – Bűntény a Sas-hegyen7-10 éveseknek
CerkabellaBernáth ZsoltLemezbolt a Szent János utcában10-14 éveseknek
KulcslyukKádár AnnamáriaValódi példaképek6-10 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu