Sajtóközlemények

Szívünk rajta – Több egy mesénél

Egy kíváncsi kisfiú, egy mohó és élettel teli vakond, egy nehézségektől megviselt róka, valamint egy bölcs és szelíd ló barátságát mutatja be a Szívünk rajta program februárban kiemelt könyve. A programot a gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását.

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: februárban a program szakmai zsűrije Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta.A wmn.hu alapítója, D. Tóth Kriszta író-újságíró így vélekedett a könyvről: Agyonmelengette a szívemet (…) a varázslatos illusztrációival, az egyszerűségükben csodálatos szövegeivel, az imádnivalóan tökéletlen főszereplőivel, akik nemcsak diskurálni képesek egymással, hanem együtt hallgatni is, ha kell. Egy csoda. És pont.

Charlie Mackesy írásán túl további négy könyv kapott Szívunk rajta matricát februárban. A legkisebbekhez a Mimó és Csipek – Ezt megúsztukcímű meséskönyv szól, amelyben Mimó, Csipek és Ficak a víz titkainak felfedezésére indulnak. A kalandos utazásban a szereplőkkel közösen fedezhetjük fel a patakok, tavak élővilágát, és választ kapunk többek között arra a kérdésre is, hogy miért különleges a víz, és miért van olyan nagy szükségünk rá. A meséken túl egy játékos feladatokat tartalmazó foglalkoztatófüzetet is találunk a könyvben. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes a Tavaszapó története. A Scolar gondozásában megjelent könyvben a télapó egy váratlan problémával szembesül: egyetlen csemetéje undorodik a téltől, a szánkózástól, és a meleg tea ízétől. Ezek helyett sokkal inkább kedveli a tavasz hangulatát. Természetesen a Tavaszapó is több egy egyszerű mesénél, hiszen fontos üzenettel szolgál a gyermek és a felnőtt között feszülő generációs különbségekről, emellett számos tanulságot is tartogat. A kilencéves Kriszta – a gyerekzsűri tagja – például ezt emelte ki: Emlékezni fogok rá, hogy belőlem is lehet bármi, amit csak szeretnék!”

A nyomtatott könyvek mellett egy hangoskönyv is kiérdemelte a szívecskés jelölést: Eliseo Garcia Barátkozz Mozarttal című hangoskönyve Wolfgang Amadeus Mozart gyerekkorába vezeti olvasóját. A Barátkozz-sorozat második részében megismerkedhetünk a zeneszerző kedvenc hangszereivel, valamint megtanuljuk azt is, hogy minden gyermek megérdemel egy támogatót. Esetükben ez a személy Mozart nővére, aki nemcsak fontos szerepet játszik a történetben, de közvetve a mai olvasókhoz is szól: észrevétlenültanítja őket, illetve ad át sok érdekes és hasznos információt. Anna, a program gyerekzsűrijének tagja, a történeten túl a könyv küllemére is felhívta a figyelmet: „Tetszik, hogy nagyalakú ez a mesekönyv, a kedvencem lett, mert minden fontosabb hangszert bemutat, lerajzolva és megszólaltatva.”

A Bookline tinédzsernek szóló írásokra is felhívja a figyelmet: februárban Marie Pavlenko Én vagyok a napod című regénye került be a programba az idősebbeknek szánt könyvek közül. Pavlenko az igazi kamasz Deborah mindennapjait mutatja be, aki bátorsággal és humorral próbál megküzdeni az előtte tornyosuló nehézségekkel: családjának széthullásával, a közelgő érettségivel, valamint a mindent szétrágó kutyájával. D. Tóth Kriszta – a hónap szakértője – így ír a műről: „Végre egy ifjúsági regény, amelyben a főszereplő valódi, élő hangon szólal meg, igazi problémákkal áll szemben és kettőnél több dimenzióban létezik.”

Szívünk rajta 2021. február – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőCímKorosztály
KönyvmolyképzőCharlie MackesyA Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló5-10 éveseknek
Menő KönyvekMarie PavlenkoÉn vagyok a napod14 éves kor felett
NapraforgóEliseo GarciaBarátkozz Mozarttal5-7 éveseknek
EurópalántaGál Noémi Kisfaludi Boróka Pásztor PéterMimó és Csipek – Ezt megúsztuk3-7 éveseknek
ScolarMarc-Uwe Kling Astrid HennTavaszapó5-7 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu