Sajtóközlemények

Tavaszra várva – a Bookline februári sikerlistája

A Bookline februári sikerlistájában több olyan alkotást is találunk, ami valószínűleg még hónapokig az élmezőnyben marad. Továbbra is erősen képviseltetik magukat – szám szerint tizenhárman – az életmód-tanácsadó könyvek, de a tavasz közeledtével helyet követeltek maguknak a szépirodalmi alkotások és a romantikus történetek is.

Ahogy azt már megszokhattuk, ebben a hónapban is Orvos-Tóth Noémi könyvei szerezték meg a Bookline sikerlistájának első két helyét. A dobogó legfelső fokán a klinikai szakpszichológus új műve, a Szabad akarat áll, amelyben az olvasók a transzgenerációs elmélet mentén vizsgálhatják meg, mi befolyásolhatja párkapcsolataink alakulását, milyen tényezők határozzák meg a pénzhez és sikerhez fűződő viszonyunkat, illetve mi lehet hatással testi-lelki egészségünkre. A sikerlista második helyét a szerző első sikerkönyve, az Örökölt sors szerezte meg. A kötet esettanulmányokon keresztül mutatja be a generációk közt öröklődő családi frusztrációk típusait. Orvos-Tóth Noémi nem csak bemutatja ezeket, de elengedésükhöz is segítséget ad.

A Bookline februári sikerlistájának harmadik helyét az Agatha Christie írásaiból összeállított Szerelmi bűnügyek című kötet szerezte meg. A két nagysikerű novellagyűjtemény – az Adventi krimik és a Szentivánéji krimik –után a Helikon Kiadó most olyan Agatha Christie írásokat gyűjtött egybe, melyekben a „krimi koronázatlan királynője” mesterien fonja össze izgalmas szerelmi történeteinek szálait. Ahogy a Szerelmi bűnügyek ismertetőjében is olvashatjuk, „a szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk.”

A tavasz egyik előjele, hogy egyre többen keresik az érzelmes történeteket, ezért több szépirodalmi alkotást és romantikus történetet is találunk a legkeresettebb könyvek listáján. A szépirodalmi művek között a legelőkelőbb helyet Grecsó Krisztián Valami népi című novelláskötete szerezte meg. A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb képviselője legújabb művében az otthontalanság történeteit osztja meg az olvasókkal. Akár a rég- vagy a közelmúltról mesél, akár a jelenről szól, novellái egytől egyig megragadják a könyvek szerelmeseit. Továbbra is nagy népszerűségnek örvendtek Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, valamint Billy O’Callaghan Szerelemem, Coney Island című alkotások. Delia Owens első regénye „egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza”, amelyben egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki. A Szerelmem, Coney Island oldalain egyetlen nap történései tárulnak az olvasók elé: egy férfi és egy nő kapcsolatának talán utolsó napját követhetjük nyomon. A főszereplők saját házasságukat kockára téve több mint két évtizede titokban találkoznak egymással, s ezen a bizonyos napon számot kell vetniük kötelezettségeikkel, vágyaikkal.

Az elmúlt időszakban megjelent romantikus könyvek közül az egyik legnépszerűbb írás Jodi Picoult Bár itt lennél című kötete, amely a februári sikerlista hetedik helyén zárt. A történet szerint Diana egy gyorsan terjedő vírus miatt egyedül tölti a párjával közösen tervezett nyaralást, azonban a szigetét is eléri a járvány. Diana egyedül marad, az eltöltött idő alatt pedig új szemszögből kezdi látni kapcsolatait, döntéseit, önmagát, és átgondolja addig megtervezett életét. Ugyancsak izgalmas, érzelmes, a szerelem bonyolultságáról szóló írás Colleen Hoover Velünk véget ér, valamint Nicolas Barreau Cseresznyevirágzás című könyve. A Velünk véget ér egy fordulatos mese egy olyan szerelemről, amiért mindkét félnek nagy áldozatokat kell hozni, a Cseresznyvirágzás középpontjában pedig Párizs, a Valentin-nap, továbbá egy, Nicolas Barreau-hoz híven könnyed és izgalmas romantikus történet áll.

A gyerek- és ifjúsági írások közül sokan keresték a magyar ünnepekhez kapcsolódó történeteket. Ilyen alkotás Takács Viktória Farsangi mese című könyve, aminek segítségével a gyerekek megtudhatják, hogy mit jelent a farsang farka, kik azok az alakoskodók, vagy hogy mivel foglalkozott régen a drótostót, de a mese végére az is kiderül, hogy valóban mágikus erővel bír-e a farsangi fánk. A Farsangi mese mellett, egy másik, magyar ünneppel foglalkozó gyerekkönyv is felkerült a Bookline februári sikerlistájára. Fodor Veronika Talpra, magyar! című kötete nem csak mese, hanem egy igazi szabaduló könyv, melyben az olvasónak március 15-e hőseivel közösen kell kijátszania a birodalom titkosrendőrségét egy rendkívül fontos üzenetet kézbesítése érdekében.

Bookline Szívünk rajta

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Márciusban a választás Ruff Orsolya Volt egy ház című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Szél Dávid pszichológus, tanár, az Apapara című blog szerzője így mutatott be: “A Volt egy ház mesekönyv, emlékezetkönyv, emlékkönyv. Fontos könyv. A 20. század ugyanis nem múlt el nyomtalanul és eseménytelenül, s ezt bizony a mostani kiskamaszoknak is tudniuk kell. Ruff Orsolya regénye szépen, okosan, érzékenyen és érzékletesen mesél el egy megtörtént alapokon nyugvó, fiktív, de teljesen valóságos, izgalmas és rejtélyekben gazdag történetet. Mégpedig úgy, hogy közben nem nyomaszt, nem rémiszt, hanem magával ragad és továbbrepít, hogy a könyvet most olvasók is tudjanak mit mesélni majd a gyerekeiknek, unokáiknak.”

Szívünk rajta 2022. március – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőCímKorosztály
Manó KönyvekRuff OrsolyaVolt egy ház10-12 éveseknek
MóraJulia LoboLegyél a napsugaram!0-3 éveseknek
PagonyAgócs ÍriszMárkó bácsi kertje5-7 éveseknek
KolibriLőrinc László25 szelfi a felvilágosodás korából10-12 éveseknek
ScolarRachel BrightA benned élő oroszlán3-5 éveseknek
Digi-bookYei Theodora OzakiJapán tündérmesék8-10 éveseknek

Bookline nyomtatott Top 50 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor Kiadó086
2Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó01175
3Agatha ChristieSzerelmi bűnügyekHelikon KiadóÚj13
4Grecsó KrisztiánValami népiMagvető KönyvkiadóÚj18
5Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Könyvkiadó-1598
6Edith Eva EgerA döntésOpen Books-3389
7Jodi PicoultBár itt lennélAthenaeum KiadóÚj26
8Danielle SteelKémMAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT.5230
9Dr. Michael NewtonLelkünk útja I.AGYKONTROLL KFTÚj4
10Joanna Faber, Julie KingBeszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknekReneszánsz Könyvkiadó2058
11Billy O’CallaghanSzerelmem, Coney IslandJelenkor KiadóÚj23
12Colleen HooverVelünk véget érKönyvmolyképző Kiadó Kft.250
13Shona InnesA harag olyan, mint a páncélPagony Kiadó Kft.Új14
14Jeff KinneyEgy ropi naplója 16. – A nagy dobásKönyvmolyképző Kiadó Kft.Új8
15Anne L. GreenToszkán rejtélyÁlomgyár KiadóÚj5
16Nicolas BarreauCseresznyevirágzásPark KiadóÚj19
17Ambrus ÉvaAnya, kérek még!BOOOK KIADÓ KFT2743
18Piczkó Katalin, Almási Kitti, Dr. Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Lukács Liza, Pál FerencÉletbátorságKulcslyuk Kiadó-877
19Shunmyo MasunoZEN – Az egyszerű élet művészete21. Század Kiadó-453
20Dr. Michael NewtonLelkünk útja II.AGYKONTROLL KFTÚj4
21Borbás MarcsiMagyarország finom – határon túl és azon is túl – ErdélyStratComm Kft.-887
22Müller PéterAnyám titkos könyveRivaldafény KiadóÚj27
23Takács ViktóriaFarsangi meseScolar KiadóÚj18
24Edith Eva EgerAz ajándékOpen Books-16150
25Jane NelsenPozitív fegyelmezésReneszánsz Könyvkiadó-844
26Sarah J. MaasA Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvaraKönyvmolyképző Kiadó Kft.Új9
27Robin LimGyermekágyOpen Books1683
28Rick RiordanA lángoló LabirintusKönyvmolyképző Kiadó Kft.Új25
29Douglas AbramsAz öröm könyveHelikon Kiadó1674
30Füredi JúliaELÉG!Kulcslyuk Kiadó-2355
31M. C. BeatonAgatha Raisin és a rossz lóra tett feleségErawan KönyvkiadóÚj27
32Jennifer A. Doudna, Samuel H. SternbergMeghekkelt teremtésHVG Könyvek kiadóÚj10
33Barcs KrisztaÍgy működik a lelkedKulcslyuk Kiadó-2790
34Kim John PayneMelegszívű fegyelmezésKulcslyuk Kiadó542
35Liane SchneiderBori szobatiszta leszManó KönyvekÚj18
36Fodor VeronikaTalpra, magyar!Manó KönyvekÚj12
37Chris CarterA hívásGeneral Press Kiadó-134
38Irvin D. Yalom, Marilyn YalomHalálról és életrőlPark Kiadó259
39Ken FollettSohaGabo KiadóÚj18
40Csonka Enikő, Varga GergőEgyserpenyős ételekGastroHobbi-539
41Kim John PayneEgyszerűbb gyermekkorKulcslyuk KiadóÚj6
42Bittera Tiborné, Dr. Juhász ÁgnesÉn is tudok beszélniKRASZNÁR ÉS TÁRSA KÖNYVKER. BTÚj22
43Mark MansonA “Lesz*rom” rafinált művészeteMaxim KönyvkiadóÚj27
44Dr. Michael NewtonLelkünk útja III.AGYKONTROLL KFTÚj4
45Dr. Máté GáborA test lázadásaOpen Books-2450
46Joe HillFekete telefonGabo KiadóÚj28
47Nógrádi GyörgyTalleyrandKossuth KiadóÚj15
48Miniszter a frontvonalbanKRONOSZ KÖNYVKIADÓ Kft.-2348
49Nyáry KrisztiánNem kötelező 2. – Tiltott irodalomCorvina KiadóÚj9
50Emily NagoskiÚgy, ahogy vagyLibri Könyvkiadó-3446

Bookline e-könyv Top 10 lista:

PozícióSzerzőCímKiadóVáltozás…napja a listán
1Orvos-Tóth NoémiSzabad akaratJelenkor082
2Grecsó KrisztiánValami népiMagvetőúj19
3Jodi PicoultBár itt lennélAthenaeumúj19
4Billy O’CallaghanSzerelmem, Coney IslandJelenkorúj26
5Michael Hjorth & Hans RosenfeldtKi mint vetAnimus Kiadó-345
6Füredi JúliaELÉG! – Kiégtem. Most hogyan tovább?Kulcslyuk Kiadó Kft.új17
7Orvos-Tóth NoémiÖrökölt sorsKulcslyuk Kiadó Kft.-478
8Arne DahlHajszaAnimus Kiadó-4116
9Charlotte WoodHétvégeMagvetőúj26
10Delia OwensAhol a folyami rákok énekelnekLibri Kiadó144

Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu