Újra a csúcsra ért a színezés: a márciusi sikerlistán első a legújabb felnőttszínező

A Bookline márciusi sikerlistájának első helyére a Pozitív megerősítések színező került, a második helyezett a magyar helyesírás szabályai, amit a jelek szerint továbbra is sokan szeretnének bebiflázni. Az éppen beérkező tavasz kedvez a könnyed olvasmányélményeknek, így a felnőttszínezők és a nyelvtani szabályok mellett a romantikus regények továbbra is sokakat vonzanak.

Tavaly tavasszal jelentek meg a Bookline sikerlistáján a színezők és az óta is őrzik vezető helyüket. Márciusban első helyre került a Pozitív megerősítések című, felnőtteknek szóló színező. A könyv alcíme, Meditatív kifestő felnőtteknek, ami megmagyarázza mitől lett olyan divatos napjainkban a műfaj; ezek a könyvek a stressz oldásában segítenek bennünket. Aki nem próbált még fekete-fehér tengereket, delfineket, erdőket színessé varázsolni, az bizonyára nem érti a színezők sikerét, aki pedig próbálta már, alig várja, hogy új színező jelenjen meg a piacon. Johanna Basford, a színezők műfajának egyik legkiemelkedőbb alkotója, könyveivel hosszú ideje szerepel a toplistán, a márciusi sikerkönyvek között 3 színezője is fent van: 7. helyen a Titkos Kert – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal, 19. helyen a Kincses Óceán és 21. helyezett a Bűvös erdő – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal. A 30. helyen is egy színező szerepel, a Test és lélek címet viselő zen színezőkönyv.

Második helyen a helyesírás szabályait összefoglaló szabályzatot találjuk, ami tavaly őszi megjelenése óta tartja magát a legsikeresebb könyvek között. Harmadik lett az új szereplőként berobbanó, mindössze 23 nap alatt a második helyen landoló romantikus regény: Amanda Quick Alibi jegyesség című kötete, ami Amity Doncaster kisasszony izgalmas kalandokon edződött, magányos világutazó történetét mutatja be.  Ha szerelem, akkor meg kell említeni Gárdos Péter szüleinek mindent legyőző szerelmi történetét. A Hajnali láz 200 napja van a listán, sikere nemcsak itthon töretlen, ugyanis a napokban jelenik meg Londonban az angol kiadás. Ötvenedik helyen pedig A világ végén megtalálsz című harmadik Barreau könyv, amit repesve vártak a párizsi romantikus regények szerelmesei. Jean-Luc Champollion galériatulajdonos és a titokzatos Principessa között levélben szövődő románc története megjelenése után szinte azonnal felkerült a listára és még mindig a legkeresettebb könyvek között találjuk.

A krimi műfajában alkot maradandót 26. helyen szereplő Edgar-díjas Harlan Coben, akinek gondolkodásra késztető és feszültséggel teli regénye, a krimi műfajának egyik legizgalmasabb alakját teremtette meg: Myron Bolitart, a forrófejű, lágy szívű sportügynököt.

A világon legnagyobb filmes elismeréseket, a Golden Globe- és Oscar-díjakat bezsebelő Saul fia a tavaszi könyvkínálatra is hatással volt. A film egyik alkotója, a főszereplő, Röhrig Géza verseskötetével találkozhatunk, Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit című kötet a 35. a toplistán. Az 5. helyen pedig Váradi Júlia könyve szerepel, ami a különleges látásmódú film történetét és sikereit mutatja be.

Továbbra is nagy sikernek örvendenek a gyerekkönyvek, illetve gyereknevelést segítő könyvek. Világsiker, és itthon is nagyon kedvelt a 9. helyen végző Elaine Mazlish, Adele Faber alkotópáros Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyve, aminek alcíme is igen beszédes: Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz. Tizenkettedik az altatás gondját és fáradtságát örökre száműző csodakönyv, Carl-Johan Forssén Ehrlin írása az Aludj el szépen, Bendegúz!

Gyerekeinknek és még nekünk szülőknek is sokat mond a 41. helyen szereplő Gőgös Gúnár Gedeon. Varga Katalin könyvét sokan ismerjük és szeretjük, a mese könyv örökérvényű történetei továbbra is lenyűgözőek, K. Lukáts Kató rajzai pedig most is elbűvölőek.

Az e-könyvek első három helyét elfoglaló Lakatos Levente regények már januári megjelenésük óta ott vannak a legkeresettebb e-könyvek között. Újdonságként azonnal a nyolcadik helyre került Grecsó Krisztián talányos bűnügyi történetet feldolgozó könyve, a Jelmezbál előtt, ami egy családregény első mozaikja.

Bookline nyomtatott Top50 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás …napja a listán
1 Pozitív megerősítések színező Édesvíz Kiadó 4 55
2 A magyar helyesírás szabályai 12. kiadás Akadémiai Kiadó -1 213
3 Amanda Quick Alibi jegyesség MAECENAS KÖNYVKIADÓ KFT. új 23
4 Szabó Péter Állj félre a saját utadból! Magánkiadás -2 88
5 Váradi Júlia Saul útja Kossuth Kiadó új 22
6 Borsa Brown Az Arab szeretője Álomgyár Kiadó új 4
7 Johanna Basford Titkos Kert – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal Manó Könyvek -4 300
8 Beck Andrea A Titoktündér Beck & Partners Mi. Kft. 3 506
9 Elaine Mazlish, Adele Faber Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje Reneszánsz Könyvkiadó -5 79
10 Lee Child Néma város General Press Kiadó 48 30
11 John le Carré The Night Manager Agave Könyvek új 27
12 Carl-Johan Forssén Ehrlin Aludj el szépen, Bendegúz! KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT -2 137
13 E. L. James Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint Libri Könyvkiadó -4 140
14 Laurelin Paige Rád találtam – Forever With You Libri Könyvkiadó új 15
15 Gárdos Péter Hajnali láz Libri Könyvkiadó -7 205
16 Irvin D. Yalom Terápiás hazugságok Park Kiadó új 28
17 Oriana Fallaci A harag és a büszkeség Művelt Nép Könyvkiadó 42 29
18 Doreen Virtue, Marty Noble, John Green Angyalterápia Édesvíz Kiadó új 21
19 Johanna Basford Kincses Óceán Manó Könyvek -13 48
20 Anne Eliot Toplistás szerelem Móra Könyvkiadó új 29
21 Johanna Basford Bűvös erdő – Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal Manó Könyvek -14 58
22 Jeff Kinney Egy ropi naplója 10. – Régi szép idők Könyvmolyképző Kiadó Kft. -2 114
23 100 magyar népmese Alexandra Kiadó új 22
24 Samantha van Leer, Jodi Picoult Sorok között Athenaeum Kiadó új 12
25 Lackfi János, Szabó T. Anna Verslavina – A nő meg a férfi Athenaeum Kiadó 0 39
26 Harlan Coben Necces Jaffa Kiadó új 26
27 Minecraft – A harc kézikönyve Bookline Könyvek új 29
28 Paula Hawkins A lány a vonaton XXI. Század Kiadó Kft. -14 338
29 Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta – Finom falatok, lemondás nélkül Central Médiacsoport Zrt. -11 39
30 Test és lélek, zen színezőkönyv Geopen Kiadó új 20
31 Vrábel Krisztina 160 grammos szénhidrátdiéta 2. rész Central Médiacsoport Zrt. -10 42
32 Georges Didi-Huberman Túl a feketén Jelenkor Kiadó új 25
33 Nyáry Krisztián Merész magyarok – 30 emberi történet Corvina Kiadó 8 130
34 Frei Tamás Agrárbárók Alexandra Kiadó -10 151
35 Röhrig Géza Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit Magvető Könyvkiadó új 16
36 Borbás Marcsi A sűrűje StratComm Kft. új 30
37 Török Eszter Viszlát, cukor és fehér liszt! BOOOK KIADÓ KFT -11 106
38 Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! Geopen Kiadó 18 35
39 Rotraut Susanne Berner Nyári böngésző Naphegy Kiadó új 9
40 Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Kossuth Kiadó új 10
41 Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon Móra Könyvkiadó új 20
42 Bella André Örökké a tiéd Kossuth Kiadó új 11
43 Disney – Zootropolis – Állati nagy balhé KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT új 13
44 Beck Andrea A Titoktündér – A Titok Klub – Újabb titokmesék gyerekeknek és felnőtteknek Beck & Partners Mi. Kft. -22 68
45 Jeff Kinney Egy ropi naplója 1. – képSregény Könyvmolyképző Kiadó Kft. 0 57
46 Minden napra egy feles Humbák Művek -31 59
47 Patricia Highsmith Carol Tericum Kiadó új 28
48 Szécsi Noémi, Géra Eleonóra A budapesti úrinő magánélete (1860-1914) Európa Könyvkiadó új 4
49 Szabó Péter Van élet a halál ELŐTT! Guruló Egyetem Kft. -15 75
50 Nicolas Barreau A világ végén megtalálsz Park Kiadó -33 44

Bookline e-könyv Top10 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

…napja a listán

1 Lakatos Levente Elillanó remények – Szigor 3. Lakatos Levente új 21
2 Lakatos Levente Megrepedt álarc – Szigor 1. Lakatos Levente 7 301
3 Lakatos Levente Feltörő ösztönök – Szigor 2. Lakatos Levente 8 168
4 Borsa Brown A maffia ölelésében Álomgyár Kiadó 2 83
5 Lee Child Hőség General Press Könyvkiadó 0 44
6 Lee Child Néma város General Press Könyvkiadó 7 33
7 Borsa Brown A maffia szívében Álomgyár Kiadó 0 76
8 Grecsó Krisztián Jelmezbál előtt Magvető új 9
9 Ferenczi Krisztina Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában Tény 2014 Kft. új 21
10 Borsa Brown Az Arab Álomgyár Kiadó -4 69

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.

A toplistákról

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.