Lena Dunham, Cronenberg interjú a Könyvesmagazinban

A Könyves Magazin legújabb számában Lena Dunham, napjaink legfelkapottabb fiatal sztárja nyilatkozik. A Csajok című sorozat írója, rendezője, főszereplője folyamatosan tabut döntöget, és amellett, hogy roppant szórakoztató jelenség, nagyon komoly dolgokról beszél.

Lena Dunham könyve tavaly novemberben jelent meg Amerikában, idén februárban pedig itthon. Az amerikai kiadás után szinte minden újság azzal foglalkozott, hogy Lena saját életéről vall a Nem olyan csaj című könyvében. Arról, hogy milyen a viszonya leszbikus testvérével, hogy milyen volt az első szexuális élménye, és miért gondolja azt, hogy megerőszakolták.

Erről a szerző a következőt mondja:

− Nem direkt akartam sokkolni. Ez egy nagyon is hétköznapi dolog sok nő életében. Éppen ez a sokkoló benne. Talán ha hangot adunk ezeknek a történeteknek, ha minél több nő meséli el, mit élt át, talán változtatni tudunk azon, hogy mindez ne legyen ennyire természetes.

Az interjúból az is kiderül, hogy Lena Dunham pont olyan, ahogy a sorozatban megismertük, és miközben a Golden Globe-on trollkodik, sok olyan fontos problémának ad hangot, amiről előtte senki más nem mert szólni.

A magazin másik nagy interjúja a legendás filmrendezővel, David Cronenberggel készült. A kultikus művész 70 éves korában írta meg első regényét Konzum címmel. A légy, a Karambol, az eXistenZ, az Erőszakos múlt rendezője beszél arról, hogyan válik a testünk kiterjesztésévé az okostelefonunk, a számítógépünk vagy a Google. A beszélgetésből az is kiderül, hogy azért írta bele a regénybe Budapestet, mert korábban itt forgatta Jeremy Ironsszal a Pillangó úrfi című filmjét, és nagyon megszerette a várost.

A magazin tavaszi száma a rabok olvasási szokásait is feltérképezi. Mit olvas az az ember, akit több évre vagy akár évtizedre rácsok mögé zártak? Egyáltalán, szeretnek-e olvasni az elítéltek? Kik a legolvasottabb szerzők a hazai börtönökben, és kinek a műveihez lehet csak hosszas várakozás után hozzájutni? A cikk szerzői a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai létesítményében jártak, ahol a könyvtárosok maguk is rabok. Ők meséltek várólistákról, kedvencekről és arról, mit jelentenek számukra a börtön mindennapjaiban a könyvek.

A Könyves Magazin beszámol a francia botrányíró, Michel Houellebecq szeptemberben megjelenő új regényéről és az iszlámhoz fűződő viszonyáról. Az új könyv, amely pár nappal a francia megjelenés előtt felkerült az internetre, arról szól, hogy 2022-ben muzulmán elnöke lesz Franciaországnak. A könyv, majd pár napra rá az írót ábrázoló karikatúrát közlő Charlie Hebdo aznap jelent meg, amikor a véres terrorcselekmény is történt.

Szombat Éva fényképész a tavalyi év legjobb elsőkönyveseit mutatja be egy exkluzív fotósorozat keretében. A fotó kedvéért a slam poetry művészetéről is ismert Kemény Zsófi egy órán át állt egy gumicsónakban a Vígszínház előtt, Mán-Várhegyi Réka egy Barcelona-focicsapatos világba került, Totth Benedeket pedig egyszerűen csak elütötte egy autó a fotózás kedvéért.

A Könyves Magazinról

A Könyves Magazin 10 000 példányban jelenik meg 2014 eleje óta, ötször egy évben, a kiemelt könyves időszakokhoz igazítva. A lapindítók azt tapasztalták, hogy nincs olyan itthon működő orgánum, amely rendszeresen mutatja be az aktualitások közül a legfontosabb megjelenéseket, illetve ami a populáris kultúra felől értelmezi és számol be a könyvpiac újdonságairól. A Könyves Magazin szórakoztatva informál az aktuális könyvmegjelenésekről, exkluzív interjúkat közöl külföldi és magyar írókkal. A lapot szponzoráló Libri−Shopline cégcsoport mint kulturális nagyvállalat kiemelten fontosnak tartja a magazin támogatását. Hiánypótló kiadványról van szó, amely az olvasást népszerűsíti, mindezt közérthetően teszi, a független szerkesztőségi tartalom pedig garantálja, hogy ne egy kiadó véleményét tükrözze a lap.

A Könyves Magazin megvásárolható a Libri boltokban, törzsvásárlói kártyával 199 Ft-ért, a Bookline boltokban, törzsvásárlóknak 299 Ft-ért, illetve a Lapker teljes hálózatában 870 Ft-ért.

www.bookline.hu/konyvesmagazin

A Libri−Shopline Nyrt. a közép-európai régió legjelentősebb kulturális vállalata. A teljes cégcsoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline webáruház összefonódásával jött létre 2013-ban. A Shopline 2013-ban vásárolta meg egy összetett tranzakció keretén belül a Libri Csoportot, amely magába foglalja a Park Könyvkiadót, a Helikon Kiadót, a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, a Diafilmgyártó Kft.-t és az egyre közismertebb Libri Kiadót. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente 1,6 millió vásárlót szolgál ki országos méretű könyvesbolthálózatában, 36 boltjával és webáruházával. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője díjat.