Sajtóközlemények

Szívünk rajta – A gyerekkönyvek (fantázia)világa

A gyerekek fantáziája határtalan: képzeletbeli tájakon, kitalált barátokkal, élőlényekkel és tárgyakkal töltik a mindennapok egy részét. Ilyenkor egy olyan világ veszi őket körül, amit a felnőttek nem látnak – ha viszont visszatérnek a valóságba, minden erejükkel azon vannak, hogy megismerjék az őket körülvevő világot. Egy jó gyerekkönyv a gyerekek képzeletének alakításában és új ismeretek megszerzésében egyaránt sokat segíthet: a Bookline májusi válogatásában számos ilyen alkotást találunk.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyv-ajánló programját, mely a szülőknek kíván segíteni a választásban. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Áprilisban a választás Erna Sassen: Egy indián, mint te meg én című könyvére esett, melyről a program egyik zsűritagja, a gyerekpszichológus és egyetemi adjunktus Dr. Kádár Annamária így vélekedett: „Engem ez a könyv visszarepített a gyerekkoromba. Erna Sassen bebizonyítja, hogy igenis lehet mesélni arról, amit az ember még maga sem ért. Ez a könyv igazi gyöngyszem, szívet melengető élmény gyerekeknek és felnőtteknek is!”

Míg a hónap könyvének főhőse indiánként éli meg mindennapjait, addig Magdalena Hai Rémálmok kisboltja című könyvének főszereplője szellemek és más ijesztő lények társaságában érzi jól magát. A történet szerint Ninni egy bátor 9 éves kislány, akinek minden vágya egy új bicikli. Mivel nincs elég pénze rá, munkát vállal a Rémálmok Kisboltjában, ahol egy különleges, rémisztő, de egyben humoros világba csöppen. A könyvről Kriszta, a Szívünk rajta program gyerekzsűrijének tagja is elismerően nyilatkozott. „Többször is elolvastunk anyukámmal, kicsit ijesztő, de én szeretem a rémségeket”. Szerinte azért is jó olvasnivaló a történetet, mert a benne található képek „viccesek, a szellem barátságos, a polipok pedig tudnak görkorcsolyázni!”

A kiemelt könyvek mellett további két olvasmány kapott még Szívünk rajta matricát. Az első Denis Bukin Kémtanodája, amelyben a szerző egy rendhagyó témán keresztül ír arról, hogyan fejlesszük emlékezőképességünket. Az elsősorban kamaszoknak ajánlott olvasmányt a gyerekzsűri egyik tagja, a 12 éves Nándi elsősorban „memóriafejlesztőnek” tartja, annak viszont nagyszerű: segítségével könnyedén megjegyzett egy hosszú szóláncot, amit a könyvben látott.

A Kémtanodában megszerzett ismereteket tovább kamatoztathatjuk Kate Pankhurst A szellemmalac esete című könyvét olvasva. A Fürkész Fanni kideríti-sorozat első részében a főhős és barátai annak járnak utána, hogy vajon honnan bukkantak elő városukban a zöld fénnyel világító, kísérteties tengerimalacok. Dr. Kádár Annamária szerint a történet remek választás „azok számára, akik szeretik a rejtélyeket, a nyomozós történeteket”, ugyanis olvasása közben igazi detektívvé válhatunk. „Megtudhatjuk, hogyan kell portrét készíteni leírás alapján, hogyan kell követni egy gyanúsítottat és melyek az álcázás elengedhetetlen kellékei.”

Szívünk rajta 2021. május – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

KiadóSzerzőKönyv címeKorosztály
Pozsonyi PagonyErna SassenEgy indián, mint te meg én7-10 éveseknek
CerkabellaMagdalena HaiRémálmok kisboltja7-10 éveseknek
Cor LeonisDenis BukinKémtanoda12 éves kortól
KönyvmolyképzőKate PankhurstA szellemmalac esete7-10 éveseknek

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló Szívünk rajta program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu